Eva Maria Karlander: Rensa ut och lev lättare (HOI Förlag 2014)
Jag är en sådan person som samlar på det mesta, somligt för att jag gillar sakerna ifråga och samlingen behöver växa, somligt för att föremålet kan vara bra att ha, om utifall att… Jag har svårt att göra mig av med saker, jag gillar att shoppa prylar och det blir allt mer ont om utrymme i hemmet, samtidigt som saker och ting blir svåra att finna när de verkligen behövs. Jag måste leta och konstant stök omkring mig får mig numera att bli både uppjagad och lite deprimerad.

Bokens inledning talar direkt till mig, jag känner så väl igen mig. Jag inser också att somligt måste göras. En massa spontana (och ofta onödiga) inköp måste stävjas och gammalt krafs måste jag av en eller annan anledning faktiskt släppa taget om. Saker måste skänkas, säljas eller kastas bort.

Det här är en 157 sidor lång bok till hjälp för att rensa ut föremål i hemmet, en guide för att skapa ordning hemma. Boken är uppdelad på 52 olika veckoprojekt där du i tur och ordning fokuserar på ett område i taget. Du viker 7 dagar till att rensa i hallen, 7 dagar för att ta hand om husets papperskorgar, 7 dagar till köket osv. Vecka 4 lägger du på livsmedel, vecka 5 till badrumsskåp och medicinskåp.

Sen rullar allt bara vidare; textilier, kläder, skor, smycken, klockor, krukväxter, prydnadssaker, elektronik, böcker, tidningar, garaget, trädgården, fotografier, leksaker, möbler, ljuskällor, högtidspynt, saker på väggarna och mer… Det finns naturligtvis dock inget som tvingar dig att följa de här veckouppdragen. Du väljer såklart själv att rensa och städa det och där och när du känner att det är lämpligt. Insprängt i det här arbetet finns förstås också veckor för semester!

Varje veckokapitel reflekterar lite över berört område, hur det kan se ut och varför det blivit så. Det kommer en uppmaning att ta sig i kragen och förändra situationen och konkreta tips och saker att tänka på. Ofta är det kända saker man redan känner till, men uppenbarligen inte tagit till sig, ibland en del nya fiffiga lösningar.

Som ett litet tack för väl utfört arbete avslutas varje veckouppdrag med att föreslå en liten belöning du nu kan unna dig. Skaffa en ny kryddväxt, gå på kafé, plocka blommor, unna dig manikyr, spela en runda krocket, bläddra i ditt fotoalbum. Ofta har såklart de här belöningarna en klar koppling till veckans städtema.

Biblioteksbesöket hänger ihop med att du rensat bland böcker och tidningar, Spela ett spel blir uppmaningen efter att ha rensat bland spel och pussel. Gå och träna blir tipset efter att du sorterat och tagit bort dokument och program i din dator osv.

De här små belöningarna kan man såklart tycka vad man vill om, men de skadar säkert inte. Något kapitel fokuserar rent allmänt på att Låna, Lämna & Hämta tillbaka saker, under en annan vecka skall du fokusera på saker att Laga & Byta.

Du får lästips på böcker som inspirerar, tips på internetsajter inriktade på varuauktioner, om varukonsumtion, om organisationer att skänka föremål till osv. Det hela är mycket lättläst och trevligt förpackat i en bok i behändigt format och med en hel del foton. Skall det verkligen behövas en sådan här bok kan jag tycka, men inser snart att det absolut gör det. Det är som om den är skriven enkom för mig! Det har blivit dags att rensa ut för att kunna leva lättare. Ah, det känns faktiskt som något att se fram emot!