Karin Alfredsson: 80° från Varmvattnet (Pocketförlaget 2006/2009)
Läkaren Ellen Elg är i Zambia och försöker göra gott. I Zambia är kvinnan mannens egendom, HIV-smitta är relativt vanligt förekommande och tillgång till diverse förnödenheter liksom bra sjukvård är synnerligen begränsad. Ellen delar ut kondomer, föreläser, kämpar rent allmänt för en bättre kvinnohälsa där det är befogat. Ja, Ellen kan dessutom faktiskt vara behjälplig med att tillhandahålla olika läkemedel. Exakt på vems uppdrag hon verkar är rätt oklart. Till och med hennes fästman hemma i Sverige svävar i ovetskap om exakt vad det är hon håller på med.

Det handlar, som sagt, i alla fall väldigt mycket om tillvaron för kvinnor i Zambia. Ämnen såsom sexualitet, kvinnoförtryck, rätten till abort är centrala i berättelsen och här sitter man som läsare med en liten obehaglig klump i halsen. Ah, livet kan inte vara så bra där borta i Zambia, det är en otäck tillvaro för det ”svagare” könet som skildras. Unga kvinnor utnyttjas, unga kvinnor föder barn, unga kvinnor gifts bort, unga kvinnor dör…

Ellen och vänner från både Zambia och Sverige försöker alltså hjälpa till, men alla ser inte med blida ögon på den hjälp som erbjuds. Vita läkares hjälp bland en färgad befolkning kan uppfattas som magisk, och magi är inte alltid bra. Sådan magi kan gränsa till häxkonster, och häxor vill man förbanna och driva bort!

In i berättelsen vävs också storyn om mordet på en domare i USA:s högsta domstol och sökandet efter en mördare. Fanatiska abortmotståndare och religiösa höjdare dyker också upp här och var, liksom ett inte helt korrekt etiskt agerande läkemedelsföretag.

De 298 sidorna är bitvis rätt intressanta, här förmedlas en hel del info om Zambia, men samtidigt spretar det hela en del och jag vet inte riktigt vart Ellen Elg vill komma. Nåja, i rättvisans namn vet hon det kanske inte själv heller…

Det är inte helt lätt att kalla detta en spänningsroman för det är bara ibland det glimtar till och blir riktigt spännande, men så är också detta mer en dokumentär än ett försök att skriva en thriller. Allt viktigt i denna berättelse är sant och alla likheter med verkligheten fullkomligt avsiktliga, skriver Alfredsson på första sidan och det känner man verkligen när man läser.

Bokens fokus på den afrikanska kvinnans liv känns fräscht annorlunda och sticker ut i den svenska kriminallitteraturgenren. Ja, den biten gav mig mycket mer än vad huvudpersonen Ellen Elg gjorde. Betyget blir en svag trea.

Läser du pocketutgåvan som jag läst kommer efter berättelsens 298 sidor lite extramaterial i form av en intervju med en barnmorska från Uganda, korta fakta om det landet samt en författarintervju.
Karin Alfredsson: Kvinnorna på 10:e våningen (Damm Förlag 2008)
På tionde våningen på det flotta hotellet i Hanoi frodas prostitutionen men myndigheter och hotelledning väljer att titta bort. Svensken Lars Johansson är en särdeles otäck sexköpare som nu fallit från balkongen mot sin död. En olycka, självmord eller blev han kanske knuffad?

Läkaren Ellen Elg jobbar på en kvinnoklinik i nämnda stad. Ellen har adopterat en liten afrikansk flicka och tagit dottern och maken med sig till Vietnam. Här ser hon mycket som är intressant, annorlunda och spännande, men också vad hon själv tycker är gamla föråldrade sedvänjor och en usel kvinnosyn.

Ellen träffar på krigsveteraner, prostituerade kvinnor och goda vänner. Uppenbarligen finns det även personer i Ellens egen närhet, arbetskamrater på sjukhuset, som håller på med jäkelskap. Nyförlösta barn förklaras dödfödda, försvinner mystiskt och säljs sedan till högstbjudande!

Ellen måste samla bevis för att för gott stoppa de inblandade men ett sådant uppdrag är såklart inte alldeles riskfritt…

Andra boken om kvinnoläkaren Elg är mycket bättre än den första men att kalla detta för en kriminalroman eller ens en spänningsroman känns lite missvisande, även om jag nu placerar detta i min deckare & thriller-kategori. En dokumentärthriller är det visst, av omslagstexten att döma. Spännande är det förvisso litegrann men inte för att här kan finnas elaka skurkar och en möjlig mördare utan mer för att allt känns så sant, så äkta. Nu vet jag ju förvisso inget alls om livet i Vietnam men ändå, det mesta känns trovärdigt. Kanske är det så att verkligheten överträffar dikten?

Alfredssons böcker hör hemma i en alldeles egen genre och benämningen dokumentärthriller kanske ändå är rätt passande. Även om jag själv är mer förtjust i nagelbitarspänning, bloddrypande dåd och galna mördare är det något med detta jag ändå gillar. Och då är det inte huvudpersonen Ellen som ju faktiskt är dum som ett spån… Hon må vara en duktig läkare men alla turer kring smuggling av mediciner och sjukvårdsutrustning måste hon sluta med!

318 sidor berättelse och därtill författarens efterord och lite extramaterial om Vietnam.
Karin Alfredsson: Klockan 21: 37 (Damm Förlag 2009)
Klockan 21: 37 kommer en bomb att explodera på en båt i Polen, en båt vars passagerare är medlemmar i en kvinnoorganisation som utför aborter på internationellt vatten. Möjligen finns där också unga polska gravida kvinnor ombord, kvinnor som av en eller annan anledning tänker trotsa landets förbud om att genomgå abort.

Den svenska läkaren Ellen Elg är en av dem som är med i teamet för att hjälpa utsatta kvinnor och frågan är om hon snart kommer att flyga i luften när bomben smäller… Hemma i Sverige har hon i alla fall lämnat make och två barn.

Så vrider vi klockan tillbaka och får vara med om upprinnelsen till det hela, arrangemangen kring båtens ankomst och någon okänds planer på att spränga densamma i bitar…

Det är framför allt en polsk familj vi följer, en mamma och hennes sjuke gamle far, två döttrar, en son. I huvudsak är det sonen Marek och hans ena syster, Agata, som är i fokus. På sina egna håll planerar de för framtiden, ovetandes om den andra familjemedlemmens idéer.

Marek ser Polens framtid i den katolska tron och en väl sammanhållen familj. Gamla konservativa värderingar är den sanna vägen framåt. Han motarbetar alltmer drastiskt moderna värderingar och abort t.ex. är inte att tänka på. Kanske kan han tänka sig att protestera mot den ”abortbåt” som sägs anlända i hamnen framöver…

Systern Agata lider i tysthet. Hon har haft härligt sex men olyckligtvis blivit gravid. Hon är ung och att föda ett barn nu skulle ödelägga hela hennes liv. Hon provar alla de sätt hon känner till för att göra sig av med det oönskade fostret, somliga sätter även hennes eget liv på spel. Till slut ser det ut som att hjälpen står att söka i en resa med det fartyg vars besättning utför aborter på internationellt vatten. Därmed skulle hon kunna få hjälp trots polsk lagstiftning.

Här kommer 336 sidor där det faktiskt dröjer nästintill hundra av dem innan Ellen Elg gör entré på allvar och inte ens då hamnar hon i centrum. Istället blir det väldigt mycket polsk vardag och som sagt, tankar och planer för Marek och Agata. Visst kan ovanstående låta rätt spännande men nja, så värst märkvärdigt blir det tyvärr aldrig. Vi får också ta del av en brevväxling som ägde rum för ca 40 år sedan, men jag bryr mig inte nämnvärt. Föregående delar i serien bjöd på mer både spännande och intressant läsning. Legal abort eller inte, det är frågan här, och inte visste jag att Polen var ett så katolskt och konservativt land att abort var förbjudet. I mina ögon låter det faktiskt rätt hemskt.
Karin Alfredsson: Den sjätte gudinnan (Damm Förlag 2010)
Ellen Elg accepterar ett FN-uppdrag och reser till Indien för att utvärdera ett genomfört hälsoprojekt. Van vid norrländska byar med kanske hundratalet invånare blir det en chock när det visar sig leva tiotusentals indier i olika små samhällen på landsbygden och att en befolkning som hela Sveriges finns i många mindre regioner. Bland alla dessa personer visar det sig tyvärr finnas en trist kvinnosyn och ett kastväsende som Ellen inte förstår sig på.

Här är kvinnor mannens egendom och döttrar inget värda. Är man sedan kastlös, oberörbar, är det värre än så. Och oberörbar, det verkar inte gälla mellan benen. Här följer vi kvinnor som blivit våldtagna, misshandlade, satta i eld!

Amrita har fått fly för livet för att undkomma sin make och dennes familj. Kali har blivit våldtagen och stuckit kniven i mannen. Mannen kom från en mäktig familj och Kali är kvinna och kastlös, gissa vem som är offret?

Usha väntar sin tredje dotter. Illa, illa, döttrar är inte mycket värda. Flickorna måste man gifta bort till en rik man men det skall också betalas hemgift. Dottern måste få med sig en rejäl slant eller en massa djur, annars får hon det inget vidare i den nya familjen. Och hur skall Usha ha råd med hemgift till tre döttrar? Kanske att abort ändå är det bästa?

Ja, vi följer dessa personer och några till, indiska läkare och jurister och så förstås den svenska läkaren Ellen Elg, vår huvudperson.

335 sidor som kanske är Alfredssons bästa i Elg-serien så här långt. Alltid lär jag mig något av hennes böcker och det är ju jättebra! De 13 sista sidorna i boken är intressanta fakta om hinduism, gudar och gudinnor i Indien, om söner och döttrar, kvinnovåld, kastsystemet och poliskorruption i landet.