Mons Kallentoft: Djävulsdoften (Forum 2016)
Malin Fors har tagit till flaskan igen och tvingats ta ledigt från sin tjänst som polis i Linköping. Det är visst bättre att den här alkoholisten får agera sambandsofficer på den svenska ambassaden i den myllrande staden Bangkok istället.

Kallentoft fyller 349 sidor med i stort sett nästan enbart Malins supande. Fast köper sex gör hon också och inbillar sig att hon verkligen är förälskad i den lokale gigolon.

När en kvinna som visar sig vara svensk hittas mördad i staden blir Malin kontakten mellan den lokala polisen och den svenska därhemma. Offret visar sig ha varit inblandad i diverse lurendrejerier. Hon har sålt bostäder som inte finns, varor som inte levererats och har lockat thailändare till norra Sverige för att de skall bärplocka ihop en förmögenhet – via svenska bär som inte heller finns... Ja, här kan det finas många människor som haft anledning att ta livet av den svenska kvinnan.

Lokalpolisen och Malin Fors far runt och träffar somliga som kan ha haft med kvinnan att göra. Däremellan mer fylla och pinsamheter.

Djävulsdoften är något helt annat än Kallentofts tidigare Malin Fors-romaner. Betydligt mer dyster, eländig och spritdoftande och med diverse thailändska inslag som extra krydda och inramning förstås. Visst är det lite skoj med Bangkok-miljö istället för Linköping men bilden som beskrivs är rätt enkel, överskådlig, stereotyp och som sagt, det här är mer en alkoholists vedermödor än en kriminalberättelse. Lättläst och lite annorlunda men samtidigt en liten besvikelse. Betygstrean går absolut åt det svagare hållet.
Mons Kallentoft: Bödelskyssen (Forum 2017)
Ett massmord på Linköpings flygplats och därefter ett par mördade tonåringar. Våldet slår hårt mot staden och dess invånare och Linköpingspolisens utredare får fullt upp.

Temat är huvudsakligen utsatta barn, mobbning, att bli uthängd på sociala media. Det verkar vara den utlösande faktorn som startar allt, skapar en kedja av allt mer hat och hot och hämndattacker.

Malin Fors är tillbaka från Thailand och lyckas faktiskt hålla sig borta från alkoholen. Men vi får istället poliskollegor som leker hjältar på egen hand, köper narkotika av minderåriga...

Kallentofts nya bok är en spännande och lättläst saga på 342 sidor, blad som nästan vänder sig själva. Skönt att vi åter följer Malin i en typisk polisroll i Östergötland men kanske, kanske att våldsscenerna är väl grova. Barnamord och/eller tortyr präglar i princip varje actionepisod. Bödelskyssen är hur som helst en av Kallentofts bästa böcker i serien. Betygstrean är riktigt stark.
Mons Kallentoft: Himmelskriket (Forum 2018)
319 synnerligen lätt- och snabblästa sidor.

Det här handlar mycket om föräldraskap och barn som far illa och om medias vinklade artiklar om händelserna och allmänhetens ofta anonyma kommentarer via sociala media. Vi har en man och en kvinna som begår brott för att skydda en ung kvinna och som verkar komma undan med det. Vi har en annan mamma som tydligen inte alls är helt återställd efter en sjukskrivningsepisod för utbrändhet och utsätter sin lille bebis för något fruktansvärt och får betala för det många gånger om.

Malin Fors är nykter och en hårt arbetande Linköpingspolis i sommarvärmen. Hon våndas över sitt beteende under sin tid som alkoholist och usel mamma åt Tove men jobbar på relationen med dottern. Allt verkar dessutom bli lite bättre över att Malin hittat kärleken i Ulf!

Inristade nya bokstäver i lägenhetsdörren påminner Malin om ett gammalt fall från förr, men hon förmår inte tolka dem eller lista ut vem som satt dit dem. Hm, mystiskt värre, men just den delen av storyn får inte sin förklaring här. Ja, det är väl fler saker som lämnas hängande lite i luften... så jo, det kommer säkert fler böcker i den här serien inom kort.
Mons Kallentoft: Satanskäftarna (Forum 2020)
Kriminalinspektör Malin Fors har det bra i Linköping. Hon tror sig ha funnit kärleken i Ulf och dottern Tove har fått ett välbetalt drömjobb i Stockholm.

För kollegan Zeke är det mindre härligt. Förhållandet med sambon Karin är på upphällningen. De kan inte prata med varandra och han tror att hon är otrogen, har en affär med en annan man. Och det tror han rätt i.

På Stångebrofältet hittas en ung man död, analt utnyttjad och med bitmärken i nacken. Dådet får poliserna att söka ledtrådar på Christopher, en klubb för homosexuella. För dådet kan ju vara en sexakt som spårat ur. Eller rör det sig om mord?

Snart hittas ytterligare en man död, även han med bitmärken och tydliga tecken på att ha fått ett främmande föremål uppkört i baken. Nej, det här rör sig ju inte om kärlek, verkar mer handla om hat. Polisen får sikta in sig på personer som uttryckt sig skarpt fientligt mot bögar...

Samtidigt kommer Malin Fors i kontakt med en läkemedelsprövning som kanske inte är helt rumsren. Möjligen fuskas det med protokollet och säkerheten... Mycket pengar står på fel och kanske, kanske är det så att ett oskyldigt liv eller två är ett billigt pris att betala för att kunna vinna så mycket mer.

Då plötsligt visar ett blodprov att Malin inte alls håller sig borta från alkoholen som hon lovat sin chef. Nej, svart på vitt står det klart att hon både dricker och nyttjar narkotika. Nu hotar avstängning eller rentav avsked!

Något är allvarligt fel och det på många olika håll i staden. Många är de som ljuger och bedrar och när de 333 lättlästa sidorna tagit slut vill jag genast ha mer. Hur sjutton kommer det att gå med...? Ja, det får man kanske veta i nästa bok. Och nog är det så att det är Malin Fors privatliv som är bokens behållning och det mest spännande inslaget, mer så än själva brottsbekämpandet och pågående utredningar.
Mons Kallentoft; Blickfångarna (Forum 2021)
Skall det här månne bli den sista boken om Linköpingspolisen Malin Fors? Hon dricker alkohol igen som i gamla tider, knullar runt och ljuger för och hotar de egna kollegorna. Snart är Malin Fors på löpsedlar och i nyheterna överallt, på rymmen efterlyst för mord!

Men nej, kanske löser sig saker och ting. Den som läser dessa 314 lättlästa sidorna får se, men naturligtvis finns det väl inte på kartan att Kallentoft sätter punkt här, man dödar ju inte hönan som värper guldägg, stryper en säker inkomstkälla. Så nej, det här är knappast slutet.

Det börjar i alla fall med det gamla ouppklarade fallet med den unge pojken som hittats död på ett fält, det hemska dådet som skavt hos Malin och kollegorna i flera år. Nu får man äntligen en öppning, ett namn på pojken och kontakt med hans mor. Men där tar det liksom stopp, mamman kommer till Linköping och beter sig lite mystiskt och snart är hon antingen mördare, kidnappad eller dränkt i ån och död.

Huvudstoryn rör annars den världsberömde konstnären och Linköpingssonen Erik Ingemar Karlsson som kommer till staden för en utställning. Hans tavlor väcker känslor, ja hela hans person berör. Malin Fors blir lite attraherad, affärsmannen Niklas avskyr honom och konstnärens egen mor hyser högst blandade känslor för sonen. In i sagan kommer också Malins dotter Tove som nu har mångmiljonbelopp att spendera på Karlssons konst, en möjlighet och tillvaro som mamma Malin har svårt att förstå.

Och någonstans här mitt ibland tavelköp, alkoholdrickande och heta sexmöten går saker snett. Folk dör, andra försvinner och det är många som är illa ute, värst av dem alla kanske polis Malin Fors.