Mons Kallentoft & Markus Lutteman: Zack (Bookmark Förlag 2014)
Kallentoft lämnar för en stund Linköping och de lokala poliserna med Malin Fors i spetsen för att starta en ny romanserie tillsammans med Lutteman. Vi har numera förflyttat oss till Stockholm men det är fortfarande polisutredningar i fokus och vi har bytt en mycket trasig kriminalinspektör mot en annan.

Här är det den unge kriminalinspektören Zack som har huvudrollen, en 27-årig driven kille vid Särskilda enheten, ett lovande framtidsnamn inom polisen men en kille med en trist och tragisk uppväxt.

Om dagarna bekämpar han brott, om nätterna festar han storslaget, ensam eller tillsammans med bästa polaren Abdula, en kille som en regelrätt polis nog försökt sätta bakom lås och bom.

Zack tar droger, både kokain och amfetamin, ibland även om dagarna när han är i tjänst. Det gäller att hålla demonerna stången och det lyckas han väl egentligen inget vidare med. Kollegorna märker förstås också att något inte är alldeles som det skall, men Zack är snäll och vänlig och kan charma folk. Han kan uppenbarligen komma undan med rätt mycket.

Duktig på att ljuga är han också och flickvännen som han älskar bedrar han. Hans kanske bästa ägodel är en motorcykel och den kör han gärna utan hjälm i 200 km/h. Kort sagt, Zack är en komplicerad natur, en oberäknelig kraft. En polis som faktiskt kan sätta sitt eget och kollegornas liv på spel med sitt agerande…

De här 424 sidorna inleds med ett särdeles brutalt dåd och handlar såklart om den efterföljande polisutredningen. Någonstans gömmer sig en galning för fyra asiatiska kvinnor har påträffats avrättade i en lägenhet. Det verkar finnas en klar koppling till thaimassageföretag, en fullt legitim verksamhet som möjligen även kan tillhandahålla sexuella tjänster i hemlighet. Eller?

Zack och kollegorna försöker identifiera offren, finna vittnen osv. Det går inte helt lätt för det verkar uppenbarligen vara mäktiga krafter som lurar i kulisserna. Här hittar man ingen som vill tjalla. Den som gör det råkar mycket illa ut.

Snart dyker det upp ett till offer, en asiatisk kvinna som faktiskt är vid liv men som verkar ha förlorat kroppsdelar till något djur som attackerat!

Polisen utreder och får uppslag som pekar åt olika håll och personer. Kriminella gäng, okända personer som skriver rasistiska inlägg på nätet, rika affärsmän med hemligheter, alla skall de synas i sömmarna och anhållas eller avskrivas från utredningen. Handlar det om rasism, kvinnohat, människohandel eller något annat?

Poliser och oskyldiga kommer att dö men de skyldiga måste straffas. Och om polisen inte jobbar tillräckligt effektivt får Zack ta saken i egna händer.

Ja, här har vi på ett håll poliserna vid Särskilda enheten som försöker lösa brott tillsammans och så Zack Herry med sina hemligheter på ett annat. En teamplayer och ensamvarg, en polis med sin egen bild av vad som är rätt eller fel. Det är lättläst, spännande, actionspäckat, våldsamt och faktiskt något helt annat än vad Kallentofts kriminalromaner i Årstids- och Element-serierna bjussat på.
Mons Kallentoft & Markus Lutteman: Leon (Bookmark Förlag 2015)
Polisen Zack Herry sitter på en svartklubb och spelar rysk roulett, och det inte bara en gång.

Så backar plötsligt historien en knapp vecka och vi får vara med när nämnde Zack avstyr ett rånförsök mot den 7-Eleven-butik där han sitter och tar en kaffe med polaren Abdula. Därefter är det Lars som leker med sin dyra drönare, sin flygande farkost med kamera och allt, när denna plötsligt filmar ett barnlik i en gammal industriskorsten!

Det blir Zack som klättrar 40 meter upp för att plocka ned den unga pojken som någon spänt fast som ett slags Jesusgestalt, och som fåglarna pickat på. Nu måste offret identifieras och en uppenbarligen galen person letas upp och infångas.

Plötsligt kommer ett filmklipp till polisen. Filmen visar en annan ung pojke, infångad i en bur, och en klocka som räknar ned. Någon okänd, i skepnad av ett lejon, morrar och visar klorna.

Ja, att hitta den kidnappade pojken och Lejonet blir en spännande kamp mot klockan. Zack Herry är som sagt hela tiden i händelsernas centrum men saker och ting kommer inte att gå problemfritt.

Leon är en otäck och våldsam berättelse och Zack fortsätter att varva utomordentligt effektivt polisarbete med såväl dagar som nätter fyllda med kokain och amfetamin. Man kan lugnt säga att Zack är ute på tunn is både privat och yrkesmässigt.

Mitt uppe i kampen mot klockan för att hitta en försvunnen pojke hör Abdula av sig. Han behöver ha Zack som livvakt i en knarkuppgörelse. Aj då, hur skall Zack välja här? Abdula är ju bästa vännen som faktiskt räddat hans liv. Men pojken och Lejonet... Fler barnamord får inte äga rum!

369 sidor, svåra att släppa. Otäckt och våldsamt som sagt, men här finns också sorgliga och överraskande inslag. Möjligen att bokens sista två sidor känns lite sådär, det blir ett lite konstigt och abrupt slut, men författarparet har såklart ytterligare böcker planerade så det som hänger i luften får säkert sin förklaring framöver. Och resten är alltså riktigt spännande. En av Kallentofts mest dramatiska böcker, en av de bästa så här långt.
Mons Kallentoft & Markus Lutteman: Bambi (Bookmark Förlag 2016)
Författarnas Herkulesserie är riktigt bra och tredje delen Bambi är inget undantag, dock inte riktigt i klass med den superspännande föregående delen Leon.

Zack Herry har lagt om stil och försöker få ordning på sitt liv. Där det tidigare varit galna festnätter och omfattande knarkkonsumtion jobbar Zack numera på att träna och hålla sig ren, lämna det gamla ohälsosamma levernet bakom sig. Det kan mycket väl komma att skapa en konflikt med bästa vännen Abdula som fortfarande hör hemma på brottets bana.

Ja, Zack vill ha det bra, få det bättre än någonsin tidigare. Relationen till älsklingen Mera går åt rätt håll, de förlovar sig, skall till och med ha barn! Wow, det är stort! Är Zack verkligen redo? Och om allt är så bra i hans och Meras förhållande varför kan inte Zack sluta tänka på snyggingen Hebe som han träffat ute på dansgolvet någon natt...

Det är midsommar och en fest i Stockholms skärgård spårar ur. Dagen efter gör en man i en båt ett makabert fynd. På klipporna ligger flera döda kroppar utspridda. Allt tyder på kollektivt självmord och av allt att döma har det gått vilt till. Men somliga offer ler samtidigt så vackert, nästan som de med stor glädje har hackat och skurit i varandra... Ja, detta är sannerligen lika mystiskt som förfärligt hemskt, offren är unga och det hela är oförklarligt.

Så kommer Zack och hans kollegor i kontakt med den nya drogen Bambi... Fler offer drabbas och hjärnan bakom det hela måste såklart genast stoppas. Det visar sig vara synnerligen svårt.

Den här gången är kampen långt mer personlig än någonsin tidigare och författarna drar sig inte för att bjuda på allsköns hemskheter, våldsamheter och överraskningar. 389 sidor senare är det hela slut men säkert långt ifrån över. Fler utmaningar väntar säkerligen Zack Herry framöver och de berättelserna ser jag fram emot!
Mons Kallentoft & Markus Lutteman: Heroine (Bookmark Förlag 2017)
Stockholmsstadsdelen Stallhagen har helt tagits över av olika kriminella gäng. Här frodas knarkhandel och prostitution, lokalbefolkningen lever i fattigdom och konstant rädsla. Här har tunnelbanestationerna brunnit och bussarna slutat gå. Räddningstjänsten kör endast motvilligt och tillsammans med beväpnad eskort in i området, polis utsätts för stenkastning. Eller något värre. Bazookas, till exempel...

Helene Svensson är ängeln i förorten, kvinnan som kämpar för de utsattas rättigheter, kämpar för alla dem som samhället sviker. Uppmärksammad på Svenska Hjältar-galan, omtyckt av många i Stallhagen. Men kanske inte riktigt alla.

Plötsligt dyker det upp ett filmklipp på Youtube i vilket en svårt misshandlad och våldtagen Helene exponeras. Nu har kvinnan försvunnit, är kanske mördad. När poliser söker efter henne i Stallhagen utsätts de för en brutal attack och det finns bara en sak att göra – sända in supersnuten Zack Herry undercover.

Det blir en synnerligen fartfylld, mycket spännande, lättläst och blodig uppgörelse. I Stallhagen är ett människoliv inte mycket värt. Här säljer man sina kroppar för billig penning, men golar på sin nästa gör man inte. Små barn bär skjutvapen och det enda språk som precis alla förstår, muslimer, romer, nazister, ryssar och andra, är våld. Bara den som inte backar för något kommer att segra och Zack Herry får plötsligt upp ett spår till de som en gång dödat hans kvinna och ofödda barn och tänker inte stoppa för något... 359 sidor.