James Kahn: The Goonies – Dödskallegänget (Forum 1985)
(The Goonies. 1985)

Deras bostadsområde skall rivas och ge plats åt en golfbana . Det är naturligtvis riktigt trista nyheter för alla familjerna i kvarteret. Ungarna som går i skolan och leker ihop har nu bara ett enda veckoslut kvar tillsammans innan de måste skiljas åt för alltid.

Vilken tur att 13-årige Mikey hittar en gammal skattkarta och kan övertala sina vänner att vara med på skattjakten. Olyckligtvis stöter man på familjen Fratelli, dömda rånare som precis rymt från fängelset och som gömt sig i en gammal fyr. När rånarna/rymmarna får ett gäng tonåringar i hasorna och dessa börjar snacka om en gammal skatt värd miljoner, ja då är äventyret igång på allvar.

Fiffiga ungar och förhärdade brottslingar jagar efter varandra i jakten på Enögda Willys försvunna fartyg och juveler. De 240 sidorna är fullspäckade med hemliga grottor, underjordiska gångar, hemska fällor, skelett och överraskningar. Smarta killar och tjejer med mycket mod och äventyrslusta riskerar livet för varandra och en potentiell möjlighet att rädda sina hem…

Fartfyllt, lättläst, spännande och underhållande, en härlig skattjakt i samma anda som t.ex. Fem-böckerna. Det blev en festlig matinéfilm av den här storyn, ja detta är faktiskt hela filmen i textform. Kahns berättelse är baserad på filmmanuskriptet av Chris Columbus och får väl sägas följa filmen nästintill exakt. Mitt i boken kommer 8 sidor med svartvita foton från filmen.