Mari Jungstedt: Du går inte ensam (Albert Bonniers Förlag 2013)
Mängder med korta kapitel håller tempot uppe. Det går rasande snabbt att läsa de 312 sidorna. Det är en spännande och lättläst historia som Jungstedt fått till i bok nummer 11 i sin Gotlandsserie om poliskommissarie Anders Knutas.

Eva tar med sig 3-åriga dottern Vilma till jobbet. Där, på Salong Jenny, går Eva helt upp i arbetet och konversationen med en kund och plötsligt är ytterdörren öppen och Vilma försvunnen…

David Forss vaknar mitt i natten och hör sin hustru prata i telefon. Efter några dagars snokande hemma i bostaden har han blivit varse att kvinnan i hans liv verkligen inte är den han trott. Anna verkar ha mängder med regelbundna kunder hon säljer telefonsex till. Detta väcker en massa tankar till liv i hans huvud. Tillvaron blir med ens vänd upp och ned…

Ytterligare ett litet barn försvinner. Det är fullt upp för poliserna i Visby, man kontaktar kända pedofiler, söker högt och lågt. Till synes utan resultat…

Ansvarig för utredningen av de försvunna barnen är Karin Jacobsson, kommissarie Anders Knutas jobbar numera deltid. Deprimerad är han är en skugga av sitt forna jag. En skilsmässa och trista upplevelser i samband med en mördarjakt utomlands har satt sina spår. Nu verkar dessutom den döde mördarens make förfölja Knutas, eller inbillar han sig bara?

Vilken tur ändå att kollegan Karin finns där för sin chef… Skall de månne äntligen få till det nu när båda är singlar?

Bitvis rätt spännande med någon liten överraskning. Således en helt okej berättelse i Jungstedts Gotlandssvit, inte den bästa, inte en mest spännande, inte den mest gripande eller överraskande, men utan tvekan ett stabilt nytt äventyr värt att lägga ett par timmar på. Har du tyckt om någon föregående del i serien kommer du utan tvekan att gilla även den här. Ett gott medelbetyg. Lättläst, måttligt intressant, en gnutta spänning, glömt i samma stund man har avslutat läsningen men ändå en okej sommarlektyr i hängmattan en timma eller två, om du läst och gillat föregående delar i serien.
Mari Jungstedt: Den man älskar (Albert Bonniers Förlag 2014)
Mäklaren Sanna Widding har fått i uppdrag att sälja Gaustäde gård på Gotland. Det är en av öns mest vackra fastigheter, kulturminnesmärkt och allt. Sent en aprilafton lämnar hon kontoret i Visby för en snabb visit på gården. Sanna kommer inte hem igen. Ett par kvinnor som vandrar genom ett naturreservat finner henne död, skjuten, liggande i vattnet vid ett stenbrott…

Kommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson utreder mordet och synar Widdings närmaste, mäklarfirman och gårdens ägare i sömmarna. Gaustäde gård tillhör Julia Ramberg och hennes båda syskon, Daniel och Maria. Det är Julia som bor på gården tillsammans med sina älskade djur och hon vill inte sälja alls, det är de äldre syskonen som driver på.

Det visar sig att Maria behöver pengar för att kunna komma ur en trasslig relation och att Daniel dragit på sig stora spelskulder… Någonstans gömmer sig en mördare och stackars Sanna är inte den enda som kommer att mördas!

352 mycket lättlästa sidor, någon överraskning här, en gnutta förutsägbarhet där, spännande episoder och transportsträcka om vartannat. I mångt och mycket en bok som de flesta föregående i serien, varken bättre eller sämre, således erbjuds helt okej förströelse för ett par timmar.
Mari Jungstedt: Det andra ansiktet (Albert Bonniers Förlag 2016)
Den kände konstnären Henrik Dahlman hittas bunden och död i sitt sommarhus på Gotland. Det ser ut som att han har fallit offer för en mördare under ett sexuellt möte med någon som inte är hans hustru. Ja, Henrik verkar ha haft hemligheter för sina närmaste.

Kommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson börjar söka efter en mördare, rentav möjligen en dubbelmördare för ett liknande dåd sker på fastlandet. Någon verkar söka upp män och locka dem med sex, bara för att sedan ta livet av dem. Men vad har de båda offren gemensamt? Ingenting verkar det som. Och hur kommer det sig att somligt tyder på att mördaren är en man?!

Det blir ett mystiskt fall, ett lättläst och lagom spännande sådant, kanske något förutsägbart dock, allt eftersom berättelsen rullar på. Mest intressant och spännande blir det triangeldrama som inträffar. Knutas exfru Line dyker upp på Gotland och hon verkar vilja ha Anders tillbaka. Men Anders har ju en hyggligt stabil relation med kollegan Karin… Hm., hur i all världen skall det här gå? Hur skall Anders välja? Har han ens ett val? 376 sidor sommaräventyr på Gotland. Mer av samma som tidigare kan man säga, varken så mycket bättre eller sämre än de senast föregående delarna egentligen.
Mari Jungstedt: Ett mörker mitt ibland oss (Albert Bonniers Förlag 2018)
I samband med seglingstävlingen Gotland Runt blåser det upp till storm och en skadad mast tvingar en båt att gå in till land. Där hittas en död kropp. Det är restaurangägaren Tobias som varit mystiskt försvunnen i flera dagar... Vem kan väl ha velat honom något ont?

Kommissarie Anders Knutas, kollegorna Karin, Wittberg med flera bekanta och nya kamrater måste hitta en mördare. Men det är inte helt lätt för något vettigt motiv hittar man inte. Dessutom påverkar privata saker det dagliga polisarbetet. Knutas och Karin verkar ha lagt sin relation lite på is och det verkar de båda lida lite av, men inte mer än att Karin kan börja gå på dejter med den yngre, snygge seglaren Joel. Till en början mest för att reta Knutas, sedan främst för att mannen är trevlig och hon trivs i hans sällskap... Anders Knutas blir förstås inte gladare av det här.

Journalisten Johan och fotografkollegan Pia söker det stora scoopet och är med och snokar runt dödsfallet. De lyckas dessutom komma med nya fynd och rentav få fatt på mördaren... väl?

Ett mörker mitt ibland oss är lättsmält förströelse om mördare och poliser på ett sommarvarmt Gotland. Det är nutid mixat med en del tillbakablickar på somligt som förstås kan sägas vara orsak till att det går som det går här. Boken är väl relativt befriad från större överraskningar, vilket förstås är lite synd. Något litet som stuckit ut åt något håll hade varit välkommet för att vässa till betyget. Nu blir det en typisk medeltrea för dessa 313 sidor.
Mari Jungstedt: Jag ser dig (Albert Bonniers Förlag 2019)
Det är september, ännu lite sommarvärme i luften och Frida får med sig sina juridikstuderande klasskamrater till Lilla Karlsö. Det skall bli sol och bad, trevlig samvaro och lite festande men det blir tyvärr inte mycket av med de planerna. Rätt snart kommer något annat emellan. Döden!

När Frida vaknar upp på stranden efter en liten siesta i solen ligger kamraterna utspridda döda runt henne, förgiftade som det verkar…

Kommissarie Anders Knutas och hans kollega och stora kärlek Karin Jacobsson försöker hitta en mördare. Den undersökande reportern Johan och fotografen Pia söker det stora scoopet och försöker hålla jämna steg med vad som sker. Eller ännu hellre ligga lite före polisen.

Den 15:e boken i Gotlandsserien om kommissarie Knutas är en synnerligen lättläst bagatell som inte tar många timmar att påbörja och avsluta. Det är ju samtidigt ett rätt gott betyg även om detta i princip följer exakt samma upplägg som de föregående berättelserna. På gott och ont. 300 sidor.
Mari Jungstedt: Där den sista lampan lyser (Albert Bonniers Förlag 2021)
Två 12-årspojkar från Stockholm gästar Gotland och upptäcker något de inte skulle ha sett. Plötsligt är barnen spårlöst försvunna...

Kommissarie Knutas och kollegorna söker desperat i en kamp mot klockan. Var är grabbarna? Vad har hänt? Vem tog fotot på dem som sänts till den ena föräldern? Det är det sista livstecknet. Så hittar man deras cyklar långt, långt borta på annan ort...

Vid sidan av saknade barn brottas Knutas och hans poliskollega och sambo Karin med den svåra frågan om abort. Karin har lyckats bli med barn, drygt 50 år gammal. Och pappa Knutas är ju snart 65... Är det verkligen rätt sak att satsa på, att bli föräldrar i den här åldern med allt vad det för med sig?

Stölder av museiföremål utgör en annan del av berättelsen på 322 sidor som tydligen är den 16:e delen i Gotlandsserien med kommissarie Knutas. Försvunna barn griper alltid tag lite extra men avslutningen är väl kanske inte superbra. Men visst skall det bli medelbetyg ändå. Typiskt lättläst i samma stil som så ofta förr, ja typ 15 gånger.