Mari Jungstedt: Den du inte ser (Bonnierpocket 2003/2004)
Äntligen – en bok jag inte vill sluta läsa! En bok där alla 414 sidorna snabbt far förbi i en mycket lättläst och spännande berättelse jag inte kan lägga ifrån mig. Jag har länge velat läsa Jungstedts böcker och nu har jag börjat. Och gissa om jag bums skall ta mig an bok nummer två å det snaraste.

Här är det stockholmsparet Helena och Per som rest över till sin stuga på Gotland för en sommarfest med vännerna. Stämningen är på topp, vinet flödar, det bjuds på god mat och många skratt. Tyvärr spårar det hela ur när alla druckit lite för mycket. Kristian blir lite för närgången mot Helena på dansgolvet. Svartsjukan hos Per blossar upp, det blir bråk och festen tar abrupt slut. Vännerna skiljs åt, Per och Helena slocknar i sin gemensamma säng.

När Per vaknar nästa morgon är Helena borta. –Ute och går med hunden, tror Per, och det kanske hon gjorde först, för nu gör hon ingenting längre. Helena har mördats och hunden likaså. Helena påträffas död och naken med sina trosor instoppade i munnen. Kriminalkommissarie Anders Knutas och hans gotlandskollegor häktar snart Per, misstänkt för styckmord på sin tjej. Hans fingeravtryck fanns på en yxa man funnit. Fallet är löst. Inte.

När Per sitter häktad är det någon som ger sig på småbarnsmamman Frida. På hemväg efter en utekväll på krogen med vännerna attackeras hon av en okänd och hittas snart död och naken på Visby kyrkogård. Per släpps, men Knutas och övriga poliser söker överallt efter en uppenbart galen mördare.

Ja, inte kan det vara mer spännande än så här. Den soliga sommaren och semesterlivet på Gotland lyser igenom starkt i berättelsen, liksom skräcken för en mördare som verkar ha siktet inställt på unga kvinnor. Efter ca 370 sidor har jag fått klart för mig vem mördaren är, men då är det bara upplösningen kvar så vad gör väl det. Jag bjussar gärna på högsta betyg. Spänning, romantik, trovärdigt, skrämmande hemskt, tragiskt, lättläst, allt på en och samma gång.
Mari Jungstedt: I denna stilla natt (Albert Bonniers Förlag 2004)
Den före detta fotografen, numera A-lagaren, Henry vinner pengar på travet. Snart är han ihjälslagen och pengarna försvunna. Kriminalkommissarie Anders Knutas och hans kollegor vid Visbypolisen försöker finna en mördare.

14-åriga Fanny är en ensam tjej. Hon har inga vänner i skolan, mamman hon bor med dricker sprit och bryr sig inte, pappan är frånvarande. Bara i stallet bland hästarna trivs hon någorlunda. En vinterdag är Fanny spårlöst försvunnen och sakta får polisen upp ett spår efter en okänd. Någon har Fanny träffat i hemlighet...

Ja, efter den hemskaste sommaren på länge på Gotland (se föregående bok i serien) sveper vintern in över ön. Det borde såklart bli lugnare men nya mord och försvinnanden inträffar. Stockholmsjournalisten Johan Berg reser till Gotland för att bevaka händelserna och försöker samtidigt få ihop det med den gifta tjejen Emma Winarve.

341 sidor vänds snabbt och det är spännande och lättläst hela vägen fram till slutet där såväl läsaren som Knutas blir överraskade över mördarens identitet.
Mari Jungstedt: Den inre kretsen (Albert Bonniers Förlag 2005)
Efter två riktigt bra böcker kommer så den tredje berättelsen i serien om kriminalkommissarie Anders Knutas vid Visbypolisen, journalisten Johan Berg och alla de andra personerna som figurerar runt dessa båda huvudpersoner. Det blir en ganska seg och rörig historia på 348 sidor. Visst handlar det återigen om en solig sommar på Gotland, fylld av ond bråd död, men utredningen går i stå och det hela segar sig fram så sakteliga. Betyget tre blir åt det svagare hållet.

Två små flickor saknar sin favorithäst Pontus i hagen. När de finner honom är han stendöd och halshuggen och huvudet spårlöst försvunnet. Vem kan ha haft något emot denne snälle gamle kuse? Grymt och makabert är det hur som helst.

En grupp arkeologistudenter från världens alla hörn har samlats i Visby för spännande utgrävningar av en förmodad vikingatida hamnplats. En dag försvinner populära 21-åriga holländskan Martina Flochten och när hon påträffas är hon dödad flera gånger om. Hon har blivit både dränkt, hängd och uppskuren.

Uppseendeväckande mord på en häst och en student är bara början. Avhuggna hästhuvuden dyker upp och fler mord begås. Värdefulla vikingaföremål stjäls. Vad är det som händer på det annars så lugna Gotland? Och hur skall det gå med Johan Bergs relation, eller försök att få till en sådan i alla fall, med läckra småbarnsmamman Emma? Efter en rafflande slutuppgörelse är boken slut och somliga frågor är i högsta grad obesvarade. Det är bara att ta sig an nästa bok…
Mari Jungstedt: Den döende dandyn (Albert Bonniers Förlag 2006)
Den gotländske konsthandlaren Egon Wallin planerar ett sista vernissage i sina lokaler. En ny spännande litauisk konstnär skall få presentera sig för svenska konstintresserade sedan skall Egons nya tillvaro ta sin början. Direkt efter utställningen skall han lämna hustrun, sälja sin verksamhet och starta ett nytt liv i Stockholm.

Så är det i alla fall tänkt, men dagen efter den lyckade visningen hittar en kvinna Egon upphängd i en av portarna i Visby ringmur. Kommissarie Anders Knutas har ett nytt mord att lösa.

Journalisten Johan Berg planerar för bröllop med sin Emma men händelser på jobbet sätter käppar i hjulet. Ett berömt konstverk stjäls från ett konstmuseum och en försvunnen liten skulptur kommer åter, men då på helt fel ställe.

Den här gången handlar det om mysterier i konstkretsar och berättelsen pendlar mellan Stockholms och Gotlands konstvärld. Det bjuds på 356 lättlästa sidor och måttlig spänning.
Mari Jungstedt: I denna ljuva sommartid (Albert Bonniers Förlag 2007)
En tidig morgon på Sudersands camping på Gotländska Fårö ger sig en gäst ut på en löprunda. Han stöter på en mördare som skjuter honom till döds och därmed har Gotlandspolisen återigen ett brutalt sommarmord att lösa.

Ansvarig för utredningen blir ställföreträdande chefen Karin Jacobsson, då kriminalkommissarie Anders Knutas äntligen lyckats komma iväg på semester med familjen. Men som de flesta poliser som är gifta med jobbet kan han såklart inte hålla sig borta så värst länge. Det är med mycket blandade känslor Karin ser Knutas komma åter efter bara en veckas ledighet...

Utredningen ger inga tydliga vinkar om var mördaren står att finna. Man kollar såväl ryska koltransportörer som flera svartjobbare inom byggbranschen. Innan man kommit nånvart sker ett nytt mord...

Knutas hamnar i trubbel och Karin begår en brottslig handling. Journalisten Johan Berg finns förstås med i berättelsen även denna gång och nu är det nog så att hans förhållande med Emma faktiskt är över! 316 lättlästa sidor som snabbt far förbi. Mot slutet blir det riktigt spännande och detta tycker jag är en bättre bok än seriens två föregående.