Mari Jungstedt och Ruben Eliassen: En mörkare himmel (Albert Bonniers Förlag 2015)
Jungstedt byter Sverige mot Spanien, Gotland mot Gran Canaria och introducerar ihop med sin partner ett par nya brottsutredare i en ny kriminalserie. Nu befinner vi oss på en solig Kanarieö tillsammans med en mördare och dess offer.

I huvudrollen möter vi den svenska kvinnan Sara som är journalist och som ger ut en skandinavisk tidning på ön. Maken Lasse driver hotell och de båda har bott på ön i flera år. Nu när ett mord inträffat på en svensk kvinnlig turist är det självklart att Sara skall hålla sig framme och snoka. (Läs: hitta alla de ledtrådar som den lokala spanska polisen missar...)

In i storyn kommer också den före detta norske polisen Kristian Wede, numera anställd vid svensk-norska konsulatet i Las Palmas.

Ett mord följs av ytterligare ett. Misstankarna faller på yogacentret Samsara Souls karismatiske norske grundare.

En mörkare himmel är en mycket lättläst och lättsmält berättelse med viss spänning och tragik. För mig som besökt ön känns det som att förflyttas tillbaka till olika småorter längs Gran Canarias kustband. Sara och Kristian färdas längs små slingrande vägar, ser små hus, matställen och butiker. Allt är ljust och soligt, avslappnat och småmysigt. Om det nu inte vore för de där morden...

Det här är väl inte den mest spännande kriminalromanen av Jungstedt till dags dato och huvudpersonerna Sara och Kristian har vi väl egentligen inte fått lära känna på djupet, men som första bok i en tänkt serie duger det bra för ett par timmars kravlös eskapism. Paret Jungstedt-Eliassens romandebut tillsammans får ett helt okej medelbetyg. 352 sidor.
Mari Jungstedt: Det förlovade landet (Albert Bonniers Förlag 2017)
Del två i Gran Canaria-serien bjuder i stort på mer av det vi fick oss till livs i den första boken; Gran Canariskt klimat med sol och värme, en stilla vardagslunk för såväl inhemsk befolkning som gästande svenskar. Och så några mord förstås. Nåja, somliga svenskar är väl ändå lite mer än turister, mer att betrakta som personer som lämnat moderlandet med dess årstider, slit och krav för en tänkt friare och slappare vardag i ett paradis.

Tyvärr har inte allt för alla blivit sådär rosenskimrande härligt som man trott och hoppats. Somliga brottas med existentiella grubblerier. Vart har kärleken tagit vägen? Blev livet inte mer än såhär? Vad vill man egentligen med de år man har kvar?

Journalisten Sara är en av de som funderar på allt detta. Tillvaron med maken Lars är kanske inte den festligaste just nu, det känns som om de lever i parallella spår. Den före detta polisen och konsulattjänstemannen Kristian å sin sida har nyligen börjat engagera sig i sin dotters liv, där han länge varit en frånvarande pappa. Sara blir förresten blixtförälskad i sin unga pianolärare och Kristian söker fortfarande efter sin sedan länge försvunna syster.

Ja, på privatfronten alltså utmaningar för våra huvudpersoner. I tjänsten ytterligare sådana. Någon mördar svenska Linda Andersson och en mördare måste infångas. Det är förvisso lokalpolisens jobb men naturligtvis är Sara och Kristian i högsta grad inblandade i utredningen. Misstankarna riktas mot Lindas make Benke som tyvärr festat för hårt och inte minns gårdagen.

Någon placerar en bomb på en buss, en annan sprängladdning exploderar på en turistanläggning. Ytterligare en svensk hittas död i en kyrka.

Semesterparadiset har fått sig en törn. Sol och värme, visst, men också terrordåd och andra planerade mord på 347 synnerligen lättlästa sidor. Helt okej och mycket lättsmält förströelse ett par timmar i hängmattan eller i solstolen.