Bodil Jönsson: Tio tankar om tid (Brombergs 1999)
Den här boken känner du säkert till. Mycket omtalad, har diskuterats både här och där, gått som följetong i några tidningar och har sålt i mängder exemplar och alltså legat högt på försäljningslistorna. Men du som varit med ett tag vet att bara för att något är etta på topplistan måste det inte betyda att det är något du kommer att älska eller ens tycka speciellt bra om.

Så var det här i alla fall för mig. Det här upplevde jag som en otroligt upphaussad bok, överskattad. Det den gav mig kunde jag plockat från texten på fram- och baksidan. Nästan. Faktiskt. Men å andra sidan, vad hade jag väntat mig? Vad var det som sa att Bodils tio tankar om hennes syn på begreppet tid behövde överensstämma med mina?

Men nu var det ändå som så att grundtankarna håller jag helt med henne om, det var bara de förklarande styckena och beskrivningarna runtomkring som på som på sina håll blev tunga. Somligt är verkligen tankeväckande (första fyra kapitlen är t.ex mycket bra) även om jag tycker att större delen av boken (framför allt sista halvan) tyvärr inte är det. Men läs gärna och tänk till om ostyckad och styckad tid - har du dagarna uppdelade i mängder med arbetspass där du tar dig an en liten sak här, en annan där och får bara korta splittrade stunder med fritid? Läs gärna om klocktid och upplevd tid, hur lång tid är snart, strax och en stund? Och kom ihåg att tid är egentligen det enda du har. Ta vara på den!