Paul Johnston: Dödslistan (Mira Bestseller 2008)
(The Death List. 2007)

Matt Wells, författare, är på fallrepet. Efter några framgångsrika böcker har inspirationen sinat. Hans agent har avsagt sig sitt jobb, förlaget har dumpat honom och hustrun likaså. Kort sagt; Matt Wells har blivit en loser och är allmänt sur och bitter. Det enda han verkligen bryr sig om är dottern Lucy, som han förstås träffar alltför sällan.

Nu kommer i rask takt några mail från en hängiven beundrare och vips så förvandlas Matts liv till en mardröm. Den här beundraren vet alldeles för mycket om Matt och hans liv för att det skall vara behagligt. In i minsta detalj berättar brevskrivaren om saker inte en människa borde känna till.

En dag anländer 5000 pund och Matt uppmanas att ta emot dem, annars... Något hemskt skulle kunna hända hans lilla dotter. Så Matt tar emot pengarna. Någon dödar dotterns favorithund och det blir Matt själv som i hemlighet begraver den och säger att den rymt, allt för att skydda dottern från den hemska sanningen. Nu har den hemlige beundraren foton av Matt där han gräver ned ett hundlik!

Avsändaren börjar kalla sig den Vita Djävulen och vill att Matt skall skriva berättelsen om hans liv. Vita Djävulen tänker nämligen döda en massa människor, han har satt samman en lång lista på kommande offer. Här finns både vänner och fiender till Matt. Snart börjar liken samlas på hög och alla avrättas de på synnerligen brutala sätt. Sätt som faktiskt finns beskrivna i Matts egna kriminalromaner! Snaran kring Matts hals dras åt...

409 sidor. Lättläst, brutala mord, spännande, överraskande, möjligen något mindre originell mot slutet där ren spänning byts mot mer action och Matts vänner visar sig vara alldeles för nyttiga. Detta är lite likt en kvick spänningsroman av Jeffery Deaver kanske och det är ett gott betyg. Det här förtjänar i alla fall en stark trea i betyg.
Paul Johnston: Dödsleken (Harlequin Bestseller 2009)
(The Soul Collector. 2009)

Författaren Matt Wells kom på kollisionskurs med seriemördaren som kallade sig Den vita djävulen men gick segrande ur striden. Allt borde vara frid och fröjd, men se icke… Den vita djävulen har en syster som vill hämnas, en mycket galen och våldsbenägen syster.

Ja, Matt Wells före detta flickvän Sara hotar att på nytt dyka upp i hans liv för att plåga honom. Nu kallar hon sig Själasamlaren. Matt Wells och de han älskar måste dö…

Det inträffar brutala mord lite varstans och polisens tankar går genast till den döde Vita djävulen och hans medhjälpare, lillasystern. Matt Wells skickar iväg sin ex-fru, sin mor och dotter till hemlig plats och kallar på hjälp. Alla de fantastiskt handlingskraftiga och kunniga polarna från förr sluter upp för att gå på jakt efter den här Själasamlaren…

Här, på 443 sidor, kommer mer av samma, mer av det som erbjöds i första boken. Det kommer nya gåtor via e-post som Matt måste lösa på begränsad tid, annars dör någon någonstans… Polisen söker förgäves efter en mördare, eller två. Allt hopp för mänskligheten står typ till en engelsk kriminalförfattare…

Första boken vill jag minnas att jag tyckte om, det här känns rätt blekt och spretande. Våldsamma turkar, albansk maffia, en galen seriemördare, brittisk polis och så Matt och hans vänner ovanpå det. Spänning glimtar till men på det hela taget är detta ingen höjdare. Sporadiska brutala mord skall krydda berättelsen men det är för mycket som bara känns som blaha blaha. Betygstrean är helt klart på väg åt det svagare hållet.
Paul Johnston: Kodnamn: Barbarossa (Harlequin Bestseller 2011)
(Maps of Hell. 2010)

Matt Wells vaknar upp naken, smutsig, mörbultad, inlåst i ett rum utan fönster. Han vet inte var han är. Han vet inte vem han är. Snart blir läsaren på det klara med att vår huvudperson är fånge hos en mystisk sekt någonstans i USA. Det verkar stå helt klart att han blivit utsatt för någon form av hjärntvätt…

På annat håll mördas en rockmusiker, en butiksinnehavare, en forskare och fler. Vissa inslag av satanism och det brutala våldet för tankarna till dåd av den Vita djävulen eller dennes syster Själasamlaren. Fingeravtryck på platsen pekar dock på en förövare vid namn Matt Wells! Och han har ju upprepade gånger varit inblandad i de båda nämnda mördarnas verksamhet tidigare… Men var är Matt? Han och hans käresta är försvunna…

Matt Wells inser snart att han måste försöka fly. Hjärntvättad eller inte, något är fel. Hos sekten har han bevittnat tortyr och mord. Skall han kunna finna sig själv och få vetskap om vad som hänt honom kan han inte sitta inlåst.

Jodå, det här börjar så annorlunda att det känns som om jag missat en bok i serien om kriminalförfattaren Matt Wells. Sakta men säkert kommer vissa minnesfragment tillbaka till honom och både han och läsaren får mer bakgrund till storyn. Vad har hänt egentligen?

Är Matt Wells en tickande bomb? En till synes välfungerande man som när som helst kan få ett kodord och plötsligt gå bärsärkagång? Jo, den biten är rätt spännande.

Men, när det sedan blir hemliga sällskap, galna nazistsympatisörer, flera olika seriemördare, både snälla och korrumperade brottsbekämpare, journalister som snokar runt och mer, ja då blir det här en stor soppa. Hyggligt ointressanta sidospår dyker upp och komplicerar allt, sänker tempot, stjäl fokus från grundstoryn. Det här är 458 sidor som är spännande precis i början och i slutet, men där allt däremellan är föga intressant. Den tredje boken om Matt Wells är inte bättre än den förra och betygstrean är på nytt rätt nära en tvåa.
Paul Johnston: Namnlös ondska (Harlequin Bestseller 2012)
(The Nameless Dead. 2011)

Matt Wells är kvar i USA, inlåst på en militärförläggning. Det kan tyvärr inte uteslutas att han inte fortfarande är under viss kontroll från de galningar han stötte på i förra boken. Matt Wells måste avprogrammeras och det är ett tufft jobb att leta i hans hjärna efter alla de ord och fraser som möjligen kan göra honom till en viljelös zombie, och ta bort dem.

Snart anses han dock tillräckligt frisk för att få släppas lös och då ger han sig ut på jakt efter personerna ansvariga för hans hjärntvätt. Med stöd av FBI söker Matt Wells efter personer involverade i Lucifers antikyrka och nazisten Rothmann.

Hans nemesis Själasamlaren är också tillbaka, återigen på jakt efter att jävlas med honom. In i storyn också mördaren Abaddon och fler än så.

Återigen brutala våldsscener varvade med en rörig grundstory där det lurar mördare och andra galningar runt varje hörn. Alla verkar ha en hemlig agenda, ingen finns att lita på och på något sätt finns kriminalförfattaren Matt Wells där mitt i händelsernas centrum återigen.

362 sidor som inte heller blev vad jag hoppats, men vad gör väl det? Troligen är detta den sista boken i den här serien och det är kanske lika så bra. Betygsmässigt en svag trea den här gången också, eller skulle kanske de två senaste böckerna ha fått tvåor rentav? Nja, de ligger där på 2,5 i alla fall. En del överraskande vändningar får väl sägas motivera avrundningen uppåt.