Alex Johnson: Bokhyllor (Lind & Co 2012)
(Bookshelf. 2012)

272 sidor med över 300 fotografier i färg och allt på temat bokhyllor, kan det vara något att ha? Jo, i alla fall om du gillar just böcker och kanske är en smula intresserad av design och arkitektur.

IKEAs klassiska Billy är kanske urtypen för den ultimata bokhyllan, i alla fall om det handlar om att på ett smidigt sätt förvara åtskilliga hyllmeter böcker på begränsad yta, men det finns förstås alternativ därute. Du kanske vill ha något mindre? Något större? I annat material? Något mer iögonenfallande?

Då hittar du garanterat den sortens bokhylla här. Från jordens alla hörn kommer mer eller mindre fantasifulla skapelser, somliga mer rymliga än andra, andra mer snygga än funktionella. Somligt kan man kanske inte ens kalla bokhyllor…

Här kommer de i trä, metall, plast, tyg, gummi eller papp. Här är bokhyllorna som är tillverkade för att förvara en enda eller flera böcker och avsedda att stå för sig själva. Här finns bokhyllorna som kombinerats med bord, fåtöljer, stegar, stolar, soffor, lampor, ja till och med badkar och handfat! Någon kan till och med gå för egen maskin…

Bokhyllorna kan vara raka, vridna, hoptryckta, se ut att glida nedför väggen, ramla ihop. En del är i form av träd, pratbubblor, hängbroar, klädhängare, draperier pyramider ja vad som helst, stort som smått. Djur är populära, björnar, kossor, fåglar etc. En del bokhyllor är riktigt festliga och snygga, åter andra måste kanske upplevas i verkligheten för att uppskattas?

Bokens första 100 sidor samlas i ett kapitel som heter En brokig skara bokhyllor. Sedan kommer kapitel två och det heter Design i överflöd. Måste nog faktiskt hävda att alla det andra kapitlets bokhyllor utan tvekan skulle ha kunnat passa in även i kapitel ett, så jag förstår inte den uppdelningen…

Underavdelningar i kapitel två heter Singelhyllor, Möbler med bokhyllor, Ovanliga bokhyllor, Bokhyllor som konst, Utanför lådan samt Småhyllor.

Det som sticker ut där är den korta avdelningen Bokhyllor som konst som egentligen inte handlar om faktiska bokhyllor utan om illusionen av dem. Ja, typ saker som ser ut som en bokhylla fylld med böcker. Det handlar om tyg, tapeter, kakelplattor, husfasader, kartongboxar. Typ ett exempel av vardera.

Kring varje foto finns kort info om bokhyllans namn, mått och tillverkningsmaterial. Därtill oftast en internetlänk till designbyrån, skaparen eller shoppingstället. Japp, somliga bokhyllor kan du säkert inhandla för en rejäl slant om du skulle vilja, andra bokhyllor existerar endast i ett enda exemplar.

Det är många bokhyllor här jag skulle vilja se i verkligheten och flera jag skulle vilja ha. Om jag hade råd, och plats. Fast jag är samtidigt väldigt nöjd med min samling IKEA-Billys… Det kan man kalla en riktig bokhylla, haha.