Geoff Johns: Infinite Crisis (DC Comics. 2006)
Illustrationerna är oftast riktigt läckra och superhjältarna riktigt många, både bekanta ansikten och en stor samling nya. Det är tyvärr själva storyn jag har lite problem med, svårt att komma in i. Och då är det kanske synd att hjältarna är så många, det hela blir splittrat, lite oklart vem som gör exakt vad var… Och vad man har gjort.

Vi har några figurer på en sida som gör nåt, bara någon sida senare är vi på en helt annan plats i universum och följer andra karaktärer. Ytterligare en sida senare en tredje grupp på ett nytt ställe osv. Och sedan tillbaka till alla de här sällskapen, fram och tillbaka. Måhända ett medvetet fiffigt berättargrepp men som sagt här och nu inte passande för mig, jag hinner inte komma in i berättelsen och fatta vad som är på gång på alla olika ställen innan det är dags att fara vidare… Länge är det så innan saker faller på plats för undertecknad.

De här 249 färgsprakande och actionspäckade sidorna är en naturlig fortsättning på berättelsen Crisis on Infinite Worlds (Wolfman/Pérez 1985).

Människan och dess hjältar på planeten Jorden har inte skött sig. Det råder krig och elände, våld och sjukdomar överallt. Monster dyker upp, datorsystem blir knasiga och gamla hjältar som Batman, Superman och Wonder Woman kan inte dra jämt.

De få personer som överlevde Crisis on Infinite Worlds och som ursprungligen kom från andra världar, Earth-2, Earth-X osv, ser nu med fasa på vad som händer på Jorden. Har deras hemmaplaneter gått under, offrats för att den planet som vi känner som Jorden skall få leva… och så går det så här?! Små och stora bråk, allvarliga meningsskiljaktigheter… Nej, det vore väl allra bäst att faktiskt ersätta Jorden med en annan planet, en bättre, med bättre förutsättningar för fred och frid?

Alexander Luthor, Superboy och en annan Superman jobbar i alla fall för den saken. Jorden får gå under…

Kommer vår världs Superman, Batman och Wonder Woman och övriga hjältar och skurkar att kunna göra något åt saken? Det blir Superman mot en annan, Superboy mot Superman osv. Vänner och fiender både tillsammans och mot varandra i en hejdundrande röra, ibland inte helt enkel att få grepp om. Vem vill hjälpa, vem vill stjälpa? Och är en Superman verkligen starkare än en annan?

Här är det stora krafter i omlopp. Hjältar dör, andra lever vidare…

Infinite Crisis bjuder på massor med action, det är slagsmål och skadegörelse på var och varannan sida. Starka egon, svällande muskler, häftiga superkrafter. Men samtidigt är berättelsen kanske lite väl tillkrånglad, lite för fiffig och krävande för sitt eget bästa. Betyget för illustrationerna ligger på 4-5, storyn på 3-4. Så kanske ändå en 4:a för helheten, här finns ju många små pärlor, coola illustrationer, tuffa dialoger, värme, smärta. Synd bara att djupet blev för djupt.

Samlat här finns de enskilda tidningarna Infinite Crisis #1-7, några skisser, ett förord och ett avslutande samtal mellan olika serieskapare, om berättelsen man just läst. Geoff Johns har skrivit själva sagan, Phil Jemenez, George Pérez, Jery Ordway och Ivan Reis har illustrerat.