Geoff Johns & Ivan Reis: Justice League, Volume 5 Forever Heroes (DC Comics 2014)
Jag är inställd på världens coolaste fight mellan Justice League och The Crime Syndicate efter de sistnämndas oväntade uppdykande precis i avslutningen av volym 4. Istället får jag som läsare veta att Syndikatet raskt besegrade Ligan som nu hålls fångna i någon mystisk loop, en främmande dimension eller något liknande. Vad snopet! Justice League som grupp syns egentligen inte till alls på de här 150 sidorna, och det är ju synd. Istället får man bekanta sig med desto mer med The Crime Syndicate och tja, det får väl vara ett okej substitut.

CS visar sig nämligen vara ett slags alternativt Justice League från en alternativ tidslinje där Ultraman är vår världs och tids Superman. Owlman motsvarar Batman, Green Ring Green Lantern, Johnny Quick The Flash, Superwoman Wonder Woman osv. Fast riktigt onda. En del av dem i alla fall…

Ja, vi tar del av uppväxter och ”tillblivelser” som liknar de man redan blivit bekant med, så att de här för mig nya figurerna alltså fått liknande bakgrunder och krafter som ”originalen” men ändå har en lätt förvanskad historia. Rätt spännande och annorlunda får jag säga.

Den ende Justice League-hjälten som inte är infångad är Cyborg och han måste såklart rädda sina kamrater. Han kan inte klara det själv så han behöver uppgraderingar av sina system och därtill egna slagskämpar. Han kontaktar forskaren Will Magnus och får honom att framställa Metal Men!

De sistnämnda tränar och testas i en kort strid mot Chemo och Cyborg tar sig an Grid, den onda versionen av sig själv. Först därefter är Cyborg och hans nya vänner redo att rädda Justice League. Men då är den här volymen plötsligt slut…

Inte går det att klaga på illustrationerna. Ivan Reis och ett tiotal andra artisters bidrag skapar en snyggt tecknad story. Ja, berättelsen är inte dålig heller. Men det här är ärligt talat inte så värst mycket Justice League (även om innehållet kommer från tidningarna med samma namn, #24-29) och den batalj jag längtat efter sedan förra volymen fick jag aldrig och allt här avrundas också med en cliffhanger och något oavslutat…

Efter de 150 sidorna serier kommer ytterligare några med helsidesbilder/alternativa omslag etc.
Geoff Johns & Doug Mahnke: Justice League, Volume 6 Injustice League (DC Comics 2015)
Innehållet I volym 6 är en fantastisk berättelse på 230 sidor som spänner över de enskilda tidningarna Justice League #30-39 från 2014.

Det blev inte så mycket med Cyborgs räddningsaktion när kamraterna i Justice League var illa ute. Nej, det var faktiskt Lex Luthor som värvade skurkar för att bekämpa andra skurkar och rädda våra hjältar. Ja, faktum är att hela världen stod på spel. Nu är det Lex Luthor och hans partner Captain Cold som är mänsklighetens räddare! Wow! Supermans allra värsta fiende räddar hans liv och hela planeten Jorden!

Nu vill Luthor ha en plats i den allra förnämsta av superhjältegrupper, Justice League. Visst borde väl mannen som räddar alla ha en självskriven plats?! Nja, så enkelt är det inte och egentligen ingen vill ha honom med, men vad skall man göra när Lex Luthor tydligen känner till för många hemligheter om de andra medlemmarna? Kanske bäst ändå att ge Luthor en plats i gänget så att man kan hålla koll på honom…

Så nu är Luthor en i Justice League, men självklart inte helt och fullt en av de goda. Något slags plan för elakheter och egen vinning har han såklart, frågan är bara vad det är och om han kommer att avslöjas. Fast ingen är väl smartare än Batman när det gäller att avslöja hemligheter?!

Tyvärr utsätts Luthor för en attack och hans hemliga labb skadas. En av hans många hemligheter släpps lös, det livsfarliga Amazo-viruset. Nu verkar mänskligheten plötsligt vara på väg att dö ut…

Spännande, spännande. Och mer än ovanstående inträffar; bland annat finns där en ond grön kraftring som söker en ny bärare i det ondas tjänst!

Hade inte någon eller några av illustratörerna varit lite sämre än merparten av tecknarna som bidrar hade allra högsta betyg varit välförtjänt! Sist i samlingen ett tjog alternativa omslagsbilder och några skisser.
Geoff Johns & Jason Fabok: Justice League, Volume 7 Darkseid War Part I (DC Comics 2016)
De enskilda tidningarna Justice League #40-44 från 2015 ger precis under 150 sidor actionladdade serier. Tillsammans med 20 sidor skisser och alternativa omslagsbilder blir den sjunde samlingsvolymen komplett. Komplett är dock inte berättelsen, som titeln antyder kommer det i alla fall minst en del till, för Darkseid-kriget avslutas inte riktigt på de här sidorna, även om en av kombattanterna ligger hyggligt utslagen på sista sidan…

Ja, här är det frågan om ett storskaligt krig. Det ser ut som att planeten Jorden och dess invånare förlorar oavsett segrande sida i kriget. Möjligen kan superhjältarna i Justice League påverka i viss mån, om de överlever Grail. Hon är Darkseids dotter, en amazon precis som Wonder Woman, och hon klår med lätthet Flash, Batman, Cyborg och Shazam. Grail har förresten bestämt sig för att pappan måste förgöras så hon har bestämt sig för att hjälpa motståndarsidan…

Darkseids fiende, och planeten Jordens, är ingen mindre än planetförgöraren Anti-Monitor!

In även med Mister Miracle, Marina Black, The Black Racer, Lex Luthor och hans syster, och fler än så, i sagan. Batman blir en gud, Superman förlorar sina krafter och det verkar bli Flash som avslutar striden när han susar fram som ett spjut genom kroppen på en av huvudpersonerna i striden...

Ja, det här var häftigt värre. Det är sällan man ser hjältar som t.ex. Superman, Wonder Woman, Batman och Green Lantern väga så lätt… Men det är klart att om gästerna som kommer till Jorden på besök kan förstöra eller styra hela planeter som de önskar så är de ju riktiga supertungviktare!

Det är synd att sagan tar slut mitt uppe i striden, för när man läst så här långt vill man banne mig bara ha mer. Med något enstaka uppslag som undantag håller illustrationerna hög klass, det här är snyggt ritat.
Geoff Johns: Justice League, Volume 8 Darkseid War Part 2 (DC Comics 2016)
Geoff Johns har skrivit manus, för illustrationerna står ett dussintal olika tecknare. Somliga såklart bättre än andra i mitt tycke men överlag rätt tjusiga bilder, merparten av dem i alla fall.

Fighten mellan Anti-Monitor och Darkseid är över, bara en av giganterna har överlevt. Darkseid ligger fallen. Nu är det Anti-Monitor som är fienden. Justice League allena kan knappast rå på honom, de måste samarbeta med The Crime Syndicate!

Det är inte det lättaste. I den storslagna kampen mellan Anti-Monitor och Darkseid har dessutom enorma krafter släppts lösa, krafter som förändrat flera i Justice League. Superman, Batman, Flash, Lex Luthor har nu själva blivit gudar. På gott och ont.

Jessica Cruz är fången i sin egen Gröna kraftring, Flash släpar runt på energivarelsen som fått namnet The Black Racer, Superman är döende. Superwoman är gravid och när hennes son fötts dyker Grail upp och tar pojken. Han skall bli den nye Darkseid, hennes väg till oinskränkt makt!

Som sagt, här finns ett omfattande persongalleri med superhjältar och därtill stora krafter. Det är lite överväldigande och överraskande med alla de här nya krafterna som verkar komma och gå lite som de vill. Samma sak verkar det vara med lojaliteter.

Detta är förvisso hyggligt spännande men också rätt rörigt. Jag får inte riktigt kläm på vem som är en sann hjälte och vän med de goda och vem som är en förändrad hjälte eller vanlig fiende i den här kampen. Olika figurer lurar och bedrar till höger och vänster och med de här krafterna i omlopp går ingen säker, alla kan bli hjältar eller skurkar, fiender… Vem skall man egentligen heja på?

Det mest spännande är de tillkännagivanden som kommer i slutet, men de rör såklart saker som det möjligen kan komma att berättas om i kommande serier. 196 sidor som utgör de enskilda tidningarna Justice League #45-50 samt Justice League: Darkseid War Special 1. Så mycket action, så många skitsnygga bilder och så blev det ändå en liten besvikelse. Synd.