Katarina Johansson: Den onda badankan (Ordfront 2012)
Undertiteln är Ditt barn och de osynliga gifterna och det säger väl precis vad de här 204 sidorna handlar om – kemikalierna som omger oss i vår vardag och som vi kanske inte alltid ens känner till, än mindre ifrågasätter.

Somliga är vi såklart bekanta med men är samtidigt kanske dåligt informerade kring huruvida de är absolut nödvändiga och helt ofarliga för oss. Finns det en gräns där till synes ”ofarliga” substanser använts för länge och för mycket och faktiskt blir skadliga? Och om kanske inte skadliga för en vuxen person så kanske för en nyfödd bebis?

Vi impregnerar virke och kläder för att de skall motstå smuts, bakterier och fukt. Vi vill ha somliga plaster mjuka, andra hårda och vi vill att matvaror skall se fina ut och hålla länge. Vad våra många nya elektroniska prylar innehåller har vi inte en aning om och vi dränker oss i fullkomliga kemilabb i form av parfymer, smink, tvålar och schampo.

Miljöjournalisten Katarina Johansson har intresserat sig för gifterna i vår omgivning, i våra bruksföremål och går igenom farorna med olika produkter i hemmet och mer än så. Hon går igenom bostadens olika rum ur ett orolig-mamma-med-ett-litet-barn-perspektiv och adderar förskolemiljön, lekparken, semestern och barnkalaset. Det blir personligt och informativt, mycket informativt, men samtidigt så personligt och galet seriöst att alla tips och råd står mig upp i halsen.

Skall jag gå och vara rädd för precis allting? Kan jag inte handla något eller ens ta emot en gåva utan att behöva kräva en fullständig innehållsförteckning? Visst, många kemikalier kan vara skadliga eller är bevisat så, men mycket rör tester på djur och kan inte alltid vara relevant för människan. Eller? Och bara för att någon substans blivit förbjuden utomlands betyder det väl inte att den automatiskt borde vara förbjuden även här hos oss? Och, på gott och ont, en studie är bara en studie, och hur är den gjord? Ja, jag tycker bara att en lagom dos sunt förnuft får råda.

Men visst, mycket är värt att tänka på. Det är säkerligen hälsosamt att undvika plaster innehållande ftalater och preparat med t.ex. bly, formaldehyd och/eller PVC. Ja, du kan med fördel undvika bisfenol A i konservburkar och gamla nappflaskor också och hålla dig borta från azofärgämnen likaså. Det mesta av det där är tack och lov numera rätt hårt reglerat, rentav förbjudet och därmed borta från våra saker. Kan man ju hoppas, men vem vet? Ja, återigen, hur noggrann och skraj skall man vara? Tester visar ju då och då att det finns höga halter gifter i ”godkända”, säkra, giftfria föremål, kläder osv…

Med den här boken får du i alla fall en rejäl inblick i saker att vara vaksam på. Och det är typ allt i vår omgivning. För att alltid vara på den säkra sidan; låt inte de små barnen sova i rum där ni också förvarar barnens plastleksaker, särskilt inte om föremålen är gamla (innan somliga förbud och regleringar trädde i kraft) eller importerade från Kina.

Sitt inte i en varm bil, det kan frigöras gifter från varm plastinredning. Låt inte ditt barn krypa på dagisgolv innehållande PVC. Förvara aldrig mat i plastförpackningar osv. Ja, det är ingen hejd på allt du måste passa dig för om du skall undvika allt som helt säkert eller kanske, möjligen, eventuellt kan vara skadligt för dig och ditt barn. Nu, om 5-10 år eller kanske aldrig. Du ville väl undvika hormonstörningar, ADHD, allergier och astma?

Kassera bäddmadrasser innehållande flamskyddsmedel, ja slit ut dina bilstolar när du ändå är igång. Låt aldrig barnen blåsa upp ballonger med munnen. Köp bara begagnat då nytt ofta innehåller kemikalier och eventuella gifter i gamla saker är rejält utvädrade och borttvättade… Nej, förresten, gamla möbler kan vara målade med blyhaltig färg, så undvik gamla saker också.

Ät inte äpplen, jordgubbar, vindruvor, russin, de är ofta besprutade. Fast fruktens nyttigheter överväger ändå risken, så undvik inte frukt och grönt… Suck! Dubbla budskap, hela tiden.

Bäst är bokens sista sidor där vi hittar ett register och en fyllig källförteckning. Där kan den som verkligen är intresserad läsa vidare kring testfynd, studier, rekommendationer och förbud. Jag uppskattar verkligen författarens omfattande genomgång kring gifter i allt mellan himmel och jord. Det är alla pekpinnar och det personligt präktiga jag kunde ha varit utan. Och oroas du av tanken på eventuella gifter i din egen lilla plastbadanka kan du ju tänka på hur arbetsmiljön troligen sett ut för anställda där varorna producerats eller hur miljön påverkas av varans tillverkning och transport. Där har du gifter att oroa dig över!

Jag hittar således både bra och mindre bra bitar i boken, många saker att ta till sig och lika mycket att ta med en stor nypa salt eller bli irriterad över. Författaren är intresserad och insatt, men nojig i överkant.