Iris Johansen: Dödens ansikte (Richters 2000)
(The Face of Deception. 1998)

Det börjar rätt spännande, men blir till en ganska överdriven katt-och-råtta-jakt mot slutet. Mysteriet i början tätnar innan det hela tar en annan vändning och blir hur otroligt som helst.

Eve Duncans dotter är försvunnen och har så varit ett tag. Hon förmodas vara död och en mördare vid namn Fraser skall snart avrättas för sina brott. Eve Duncans protester och försök att skjuta avrättningen på framtiden går om intet. Mördaren dör i fängelset och tar sina hemligheter med sig i graven. Eve får ingen ledtråd till var dottern eller hennes kvarlevor kan finnas. Många år går.

Eve Duncan arbetar som mycket framgångsrik rättsmedicinsk skulptör. Hon bygger upp och återskapar ansikten från gamla skelett för identifiering och är helt fanatisk när det gäller att kunna hjälpa till att låta just unga barnskelett identifieras och anhöriga komma till ro. Nu låter mångmiljonären Logan höra av sig. Han har ett uppdrag åt Eve, en dödskalle vars identitet måste bekräftas, och det å det snaraste. Eve har ingen som helst önskan att avbryta sina pågående jobb, men Logan låter sig inte avspisas. Till slut kryddar han erbjudandet med tillräckligt mycket pengar för att kunna köpa sig Eves tjänster. Men inte handlar det hela om det Logan sagt.

(Du som är sugen på att läsa boken varnas för att läsa vidare.)
Han ljuger som han behagar och med lock och pock får han Eve att fortsätta jobba tills jobbet är gjort. Och då ser det inte bättre ut än att det är den nuvarande presidentens huvud som Eve sätter samman. Har Logan funnit liket av en av USA:s presidentdubbelgångare eller är det självaste presidenten som blivit mördad och utbytt? Ja, det är såklart det sistnämnda. Otroligt, eller hur?

Landets första dam är hjärnan bakom det hela och hon har full koll på världens mäktigaste man och styr honom och därmed hela USA. Hennes resurser när det nu gäller att stoppa Logan, hans män och Eve Duncan från att avslöja hemligheten är till synes obegränsade. Betalda skurkar och galna mördare utsända av Vita Huset jagar efter vår hjältinna och huvudperson. Vilken tur att hon har flera starka och driftiga manliga beundrare!

Lättläst, hyggligt spännande, men början är alltså bra mycket bättre innan jakten spårar ut och blir lätt pinsam och lik hundratals liknande berättelser. 352 sidor med ett svagt, eller om man är snäll möjligen medel-, betyget tre.
Iris Johansen: Djävulsk fälla (Richters 2001)
(The Killing Game. 1999)

Eve Duncans lilla dotter försvann för tio år sedan. Hon blev kidnappad, förmodades vara mördad och sedan dess har Eve letat efter henne, eller rättare sagt kvarlevorna. Den man som förmodats vara skyldig till detta och andra brott är död. Nu kommer Eve kanske aldrig att kunna ge dottern en riktig begravning.

Så en dag ringer någon till henne och tar på sig ansvaret för dotterns död. Mannen hävdar att man dömt fel man för just detta brott och säger sig kunna berätta för Eve var hon kan finna dottern. Man gräver fram nya lik, men det visar sig vara andra offer. Och så börjar telefonrösten att spela sitt spel med Eve.

Inför möjligheten att få veta sanningen om dottern är det bara för Eve att spela med. Och mördaren placerar både gamla och nya offer i hennes väg. Snart står det klart att mördaren verkligen finns nära Eve och ser allt hon gör i jakten på honom.

Ja, det verkar väl spännande, det här? Men det är det inte. Jo, kanske. Lite. Högst medelmåttigt, även om det kommer några överraskande vändningar mot slutet. Egentligen mer romantiskt triangeldrama än spännande thriller. Två tuffa män hjälper kvinnan de älskar och de tävlar om stackars Eve Duncans gunst. Och hon gillar dem båda! Så problematiskt. 348 sidor.
Iris Johansen: Hämnaren (Richters 2001)
(The Search. 2000)

Här har vi miljonären Logan. Med gott om pengar och rätt kontakter lever han ett gott liv. Eller rättare sagt, har gjort det fram till nu. Nu har värsta fienden Rudzak kidnappat en av hans vetenskapsmän och dessutom saboterat hela hans sydamerikanska forskningsanläggning. Logan vill ha tillbaka den kidnappade mannen och självklart också ge Rudzak en kännbar smäll.

Så Logan gör vad han kan för att få nyttja Sarah Patricks tjänster. Tillsammans med sin hund Monty jobbar hon med att hitta försvunna personer och uppenbarligen är hon den bästa på sitt jobb. Men Sarah vill inte ha med Logan att göra så han utnyttjar sin charm, sina pengar och kontakter och vips så måste förstås Sarah göra som Logan vill.

Hon börjar leta efter Rudzak och den kidnappade forskaren, något som förstås inte är helt ofarligt. Och i takt med att munhuggandet mellan Sarah och Logan ökar, växer naturligtvis också känslorna för varandra. Explosiv start, rätt in i handlingen, men inte blir det speciellt spännande. Snarare pinsamt, patetiskt och förutsägbart. Den rike, bortskämde skiten får som han vill i alla lägen och vinner kvinnan dessutom. Huvudpersonerna här finns också med i Johansens tidigare böcker Dödens ansikte och Djävulsk fälla. 299 sidor.
Iris Johansen: En död mans hemlighet (Richters 2004)
(Body of Lies. 2002)

Den rättsmedicinska skulptören Eve Duncan kallas till Louisiana för att identifiera kvarlevorna av en människa. Det är ett viktigt uppdrag men Eve är inte speciellt intresserad, hon tillbringar hellre tiden hemma med familjen.

Naturligtvis finns det krafter som verkar i det fördolda och som inte kan ta ett nej. Saker och ting kommer att ske som får Eve att ändra sig. Snart befinner hon sig i den amerikanska södern och jobbar vidare med ett oidentifierat manligt kranium.

Det kommer att dyka upp folk som vill förhindra Eve från att lyckas. Vilken tur att Eve är omgiven av starka och kunniga män som kan skydda henne.

Det hela börjar OK men fortsätter egentligen inte så och livvakternas småtjafsande om Eves gunst blir lite fjantigt. Det hela blir en rätt tunn soppa, föga minnesvärd. En god dag kan man överväga svagast möjliga trea i betyg, men den där trean skulle vid en hastig blick kanske tolkas som starkare än den verkligen är, så här får det allt bli en tydlig tvåa! 349 sidor.