Iris Johansen: Knivens rispor (Richters 1997)
(The Ugly Duckling. 1994)

Av någon anledning har Nell Calder hamnat överst på en mördares dödslista. Nicholas Tanek är mannen som är ute efter mördarens uppdragsgivare och kommer att göra allt han kan för att skydda Nell. Tyvärr slarvar han lite och det blir Nells man och dotter som dör istället. Nell skadas svårt och hamnar på sjukhus men överlever.

Och sen handlar resten egentligen bara om hämnd och skuldkänslor för de båda huvudpersonerna. Tanek skall ha fast mannen bakom mördaren, den mäktige Philippe Gardeaux. Nell skall se till så att den man som mördat hennes familj får sitt straff. Naturligtvis (för det stod ju klart från första början) börjar det så småningom finnas varma känslor mellan Nell och Nicholas.

Här finns måttligt med spänning, även om mycket av det som sker är lätt överdrivet. Egentligen kanske allt är värt ett svagt medelbetyg om det nu inte vore för att jag läst hundratals sådana här liknande berättelser förr. Och då känns detta rätt blekt och föga originellt så betyget två är helt rättvist. 336 sidor.
Iris Johansen: Efter midnatt (Richters 1998)
(Long After Midnight. 1997)

Kate Denby lever frånskild med sin son Joshua. Hon är forskare och har en enträgen Noah Smith efter sig. Han är nära att lyckas framställa ett läkemedel som höjer kroppens immunförsvar och vill ha Kates hjälp i sitt laboratorium. Läkemedlet kommer, om allt slår väl ut, att kunna bota olika cancerformer och kanske mer än så och är ett mycket hemligt projekt.

Men Kate säger nej till alla erbjudanden, hon har det bra som det är. Men en samvetslös man i läkemedelsindustrin ser Noahs medicin som ett stort hot. Utrotar Noah flera sjukdomar behövs inte många andra bästsäljande mediciner och denne onde man, Raymond Ogden, vill tjäna sina pengar. Han bestämmer sig för att stoppa Noahs projekt och han har tyvärr redan räknat med att Kate är inblandad, så pang bom sprängs hennes ex-makes bil där både hon och sonen skulle varit med.

Nu exploderar visst bara ex-maken inför deras ögon. Och Kate och Noah förs samman i alla fall, trots Kates enträgna nej tack till samarbete. Båda är de nu måltavlor för Ishmaru, en galen lejd mördare som är Ogdens redskap i sin kamp att stoppa dem och deras forskning... och Kate med sin son är extra sårbara. Då kommer Seth till deras hjälp. Snabbt tempo, mycket som händer. Bomber, pistoler, knivar. Spännande. 318 sidor.
Iris Johansen: Döden väntar dig (Richters 1999)
(And Then You Die…1998)

Det känns tyvärr som om döden är välkommen efter att ha läst det här. Boken är som helhet katastrofalt dålig. Det börjar bra (därav betyget 2 som den klarar med nöd och näppe) och sedan kommer en fullständigt otrolig historia med stereotypa karaktärer och klichéer i rad.

Bess Grady är fotograf och reser runt i Mexico. I byn Tenajo står allt inte rätt till. Befolkningen påträffas mystiskt döda och när Bess och hennes sällskap letar runt efter överlevande kommer militärtrupper in i byn. När Bess vaknar upp är hon på sjukhus och sägs vara offer för någon mystisk smitta, men det står snart klart att hon är fånge hos terroristen Esteban. Esteban "förgiftar" pengar som sedan pengahungriga individer berör och strax därefter dör, därav alla döda i byn Tenajo.

Nu planerar Esteban nya terrordåd och Bess måste fly. Det skulle hon aldrig klarat om inte Estebans närmaste man varit hemlig CIA-agent. Och så följer flykten, hämnden och den obligatoriska romansen... Som sagt, en lovande inledning som blir till en skittrist bok. 320 sidor.
Iris Johansen: Onda minnen (Richters 2002)
(Final Target. 2001)

Johansen kan bättre än så här. Detta är förvisso lättläst men så otroligt att det blir snudd på löjligt. Och när det hela känns löjligt blir det trist också.

Lilla flickan Cassie utsätts för ett hemskt trauma i unga år. Hennes barnflicka har slagit sig samman med skurkar och maskerade män stormar in i bostaden och vill både stjäla värdeföremål och kidnappa ungen. Lyckligtvis dyker Michael Travis upp och angreppet kan hejdas. Någon sida senare får vi veta att lilla Cassie är självaste presidentens dotter och att hon många månader senare fortfarande lider av sin omskakande upplevelse. Hon har slutit sig inom sig själv och vill inte längre ha med omvärlden att göra. Där hotar monster, otäcka män med svarta masker... Cassie sover dåligt, vaknar ofta av mardrömmar och gallskriker...

Nu vårdas Cassie av dr Jessica som har viss erfarenhet av att hjälpa liknande patienter. Bland annat hennes egen syster har en gång varit lika avskärmad och apatisk efter att ha upplevt en bilkrasch som ledde till föräldrarnas död. Nu mår denna syster förhållandevis bra. Och inte nog med det, systern har av någon underlig anledning lyckats få en telepatisk kontakt med unga Cassie! Kanske kan även systern försöka hjälpa till att väcka upp Cassie?

In i bilden kommer åter Michael Travis, förhoppningsvis som en räddande ängel än en gång. Det är bara det att Travis mest är att jämställa med någon form av gentlemannatjuv på de godas sida. Charmig och driftig, men icke desto mindre en tvättäkta skurk. Det var tydligen mest slumpen att han också skulle stjäla från presidenten just när de maskerade männen tog sig in och skrämde Cassie...

Så in i storyn kommer även Michael Travis’ konkurrenter, mer hårdföra och blodtörstiga än han själv och såklart även USA:s president och alla hans män. Och vips försöker man få Cassie att må bättre, undvika mördare, gömma sig för presidenten och mer därtill. Detta är inget mindre än 348 sidor smörja som bör undvikas.