Jonathan Kellerman: Blodsband (Prisma 2003)
(Flesh and Blood. 2001)

För 10 år sedan tog psykologen Alex Delaware hand om 15-åriga Lauren Teague. En ung flicka med problem. Det tyckte hennes föräldrar och lärare i alla fall. Själv var hon mest likgiltig. Efter bara två besök hos psykologen sa hennes far att det fick vara nog med besök och så blev det inte mer med det.

Sex år senare stöter Alex på Lauren som strippa på en privat fest. Och nu, ytterligare 4 år senare, ringer hennes mor och berättar att Lauren varit försvunnen en vecka. Alex Delaware, snäll som han är, utnyttjar sina polis-, läkar- och lärarkontakter och börjar kolla upp Laurens försvinnande. Hon verkar ha gått upp i rök. Ingen vet vart hon tagit vägen. Kläderna finns kvar i lägenheten säger rumskompisen. Bilen står kvar. Och allt hon sagt till alla om forskarjobb ser ut att vara lögn.

Delaware får snart höra talas om en annan flicka som också försvunnit spårlöst. Det var ett år sedan nu. Finns det månne något de unga kvinnorna haft gemensamt? Efter ett par medelmåttiga Kellermanromaner har han lyckats göra en rejäl uppryckning. Spännande från start hela vägen fram till och med sista sidan. 377 sidor.
Jonathan Kellerman: Mordboken (Prisma 2004)
(The Murder Book. 2002)

Någonstans på mitten av boken finns en liten svacka i en annars utmärkt bok. Där, några hundra sidor in i storyn, har utredningen växt och blivit mer komplicerad. Alltfler personer har blivit inblandade och det är nästan så att beskrivningarna av alla dessa personers bakgrunder och hur de hör samman blir lite tröttsamma. Det är inte på något sätt rörigt, men man tänker, jaja, gå vidare nu, lite action tack. Men som sagt, som helhet är detta den bästa Kellermanboken på flera år. Utöver en mördarjakt så finns det spännande saker att ta del av i båda huvudpersonernas privatliv.

Psykolog Alex Delaware har tagit en time-out från sin älskade Robin och kan knappt fungera normalt. Han skiter i allt och låter dagarna bara gå. Gaypolisen Milo Sturgis å sin sida kämpar med svåra brottsutredningar och fördomar hos kollegorna. Och så en dag händer det; Alex får en bok med posten, en mordbok. Innehållande 43 riktiga brottsplatsfotografier föreställande mördade personer. Vem har skickat den? Varför?

Ett av de 43 morden är fortfarande olöst och det är naturligtvis Milo Sturgis fall från 20 år tillbaka i tiden. Berättelsen backar, vi får på 100 sidor veta vad som skett och följer Milo i hans utredning som alltså misslyckas. Och så vips är vi i nutid och Milo och Alex gör vad de kan för att knäcka det gamla fallet. Och håller i vanlig ordning på att mista livet igen... Bitvis riktigt spännande genom alla 416 sidor.