Jonathan Kellerman: Den starkes rätt (Prisma 1999)
(Survival of the fittest. 1998)

Polisman Nolan Dahl går in på ett fik, stoppar pistolen i munnen och trycker av. Hans syster Helena remitteras till psykolog Alex Delaware som försöker få ihop en rättvisande bild av Nolan och ett svar på frågan varför han sköt sig, något som systern ej heller kan förstå.

Samtidigt förs en handikappad flicka bort under en skolutflykt och hittas strax därefter mördad. Den homosexuelle polisen Milo Sturgis tar sin vän Alex Delaware till hjälp i mordutredningen men innan de egentligen kommit någonstans mördas ännu ett utvecklingsstört barn. Snart står det klart att någon mördar utifrån egna elitistiska värderingar, tar liv som enligt mördaren inte är värda att leva. Men vem är mördaren? Och varför tog polisman Nolan Dahl sitt liv?

Kellerman är nästan alltid bra och det här är spännande och välskrivet. Alex Delaware och Milo Sturgis är ett av kriminallitteraturens mest intressanta brottslösande par. Läs gärna men ta helst böckerna om vännerna i tur och ordning. Detta är den tolfte boken om paret. 408 sidor.
Jonathan Kellerman: Billy Straight (Prisma 2000)
(Billy Straight. 1998)

I denna den 14:e boken på svenska av Jonathan Kellerman gör han något han bara gjort en gång tidigare (De dansande skönheterna 1989), han överger psykolog Alex Delaware och polisman Milo Sturgis och släpper en bok med en ny huvudperson.

Här har vi den unga, attraktiva kriminalpolisen Petra Connor som i Los Angeles får ta sig an fallet med Billy Straight. Billy är 12 år och har rymt hemifrån för att komma undan sin misslyckade mor och framför allt hennes senaste våldsamma karl. Med mammans sparkassa tar han sig till LA där han lever som gatupojke. Tigger och stjäl ihop det han behöver och sover i gömställen spridda över staden. Billy är en smart kille och man känner verkligen för honom där han noga aktar sig för knarkare, pedofiler och poliser i den stora staden.

Från ett av sina gömställen ser Billy en natt en ung kvinna mördas med ett tjog knivhugg och flyr sedan skrämd av den ohyggliga massakern. Polisen börjar sitt sökande efter såväl mördaren som den person som gömd glömt kvar både biblioteksbok och sopor efter sin måltid och kanske, kanske sett mordet. Det dröjer länge innan polisen får kännedom om Billys närvaro och utseende och när man släpper en teckning på honom i tidningarna börjar både allmänheten och mammans kille (för belöningens skull) leta efter Billy, såväl som polis och mördaren själv! Kanske det bästa Kellerman skrivit! Läs! 479 sidor.
Jonathan Kellerman: Monstret (Prisma 2001)
(Monster. 1999)

Monstret är Ardis Peake, en massmördare som suttit inspärrad på institution i 16 år. Så gott som ständigt hålls han neddrogad och mannen är totalt apatisk. På sistone har dock Monstret Peake tydligen mumlat fram mystiska ord och meningar som visat sig vara förutsägelser om de mycket brutala mord som skett i staden. Några personer har hittats itusågade eller på annat sätt sönderslagna och det enda som verkar vara en gemensam nämnare mellan offren är denne Peake´s uttalanden.

Men vad kan väl en tokig, apatisk mördare veta om dessa mord i staden? Han är ju inlåst och avskärmad från omvärlden. Läser inga tidningar, ser inga nyheter, får inga besök och kan absolut inte lämna avdelningen där han lever. Och vem är egentligen mördaren? Och detta ständiga varför mörda alls?

Gaypolisen Milo Sturgis och psykologen Alex Delaware, kända från dryga tiotalet tidigare böcker, tar sig an mysteriet. Och det börjar spännande, och slutar likaså, men boken dras tyvärr med ett långt mittparti som känns tungt, segt och rörigt, utan spänning, vilket drar ned betyget. En liten besvikelse efter några riktigt bra Kellermanböcker på senare tid. 381 sidor.
Jonathan Kellerman: Doktor Död (Prisma 2002)
(Dr. Death. 2000)

Doktor Död har under lång tid hjälpt människor att dö smärtfritt. Nu har han själv påträffats mördad i sin skåpbil. Där sitter han lemlästad och fastspänd i sin egen uppfinning Humanitronen. Någon har "hjälpt" självaste Dr Död ut på den sista resan. Men vem? Psykologen Alex Delaware och polisen Milo Sturgis söker en mördare och har snart alldeles för många misstänkta.

Samtidigt tar sig Alex an unga Stacy Doss som har problem, möjligtvis orsakade av ett dödsfall i familjen där just Dr Död varit inblandad. När Alex och Milo så tror att de börjar komma någonstans i mordutredningen blandar sig en FBI-agent i leken och presenterar en alternativ Doktor Död som gäckat honom länge. Här finns spår pekandes åt alla möjliga håll och när lösningen väl är framlagd är den överraskande.

Lättläst och som alltid med Kellerman ganska bra. Fast föga originellt egentligen. De flesta Alex Delaware-böcker är ganska lika varandra. En svag fyra eller stark trea? Det får bli det sistnämnda. 360 sidor.