Jessica Andersson & Lena Katarina Swanberg: När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var (Albert Bonniers Förlag 2009)
Större delen av boken handlar om Jessicas uppväxt från späd ålder till genombrottet som sångerska och artist och är väl i ärlighetens namn ingen festlig läsning. Men så var uppväxten heller inte mycket att hurra för. Det är svårt att hitta någon röd tråd i berättelsen, det går inte att följa hennes liv i kronologisk ordning och se personen Jessica växa fram.

Jessicas egna bilder av den tid som gått är vaga, fragmentariska. Hon är uppväxt med en missbrukande mamma och mammans många mer eller mindre våldsamma män, som såklart också konsumerade alkohol och andra droger. En allt som oftast full mamma är hennes bild av modern, en mamma som inte brytt sig, inte funnits där.

Det var när dammsugaren drog igång och det doftade rengöringsmedel som Jessica kunde njuta, slappna av och bli lugn. När mamma var nykter så städade hon, då kunde hon stå upp på egna ben och engagera sig något i omgivningen. Mest blev det som sagt besvikelser, och är så fortfarande, skriver hon.

Rätt snart dyker det upp alltför många fosterfamiljer. Jessica och både äldre och yngre syskon i familjen separeras från varandra och växer upp på olika håll. Hon har både hel- och halvsyskon och somliga har kunnat hålla samman bättre än andra, somliga har lyckats kämpa på och få det drägligt, andra har råkat hamna mer i kläm. Det är inte alltid socialen eller fosterfamiljer varit så där perfekta som man skulle önska. Det rullar förbi så många styvmammor och styvpappor, hel-, halv-, och fostersyskon att det inte riktigt går att hålla ordning på tillvaron.

Stackars Jessica har flyttat runt i landet, brutit upp från kompisar, skolor och annat, men bortsett från att det har varit besvärligt får man som läsare ingen djupare inblick i situationen. Kanske vill hon inte berätta mer, kanske minns hon helt enkelt inte. Kanske finns det inget att berätta. Det blev kanske ingen gemenskap med vänner, hon passade sällan in, hann inte få en massa goda vänner. Hon skickades hit och dit och hade nästintill aldrig kontakt med mamma eller pappa. Det är klart att sådant är eländigt värre.

Det var ensamt, fattigt, sällan riktigt kärleksfullt. Bankkonton för henne och syskonen länsades av mamma och pengarna söps upp. Mammans fulla vänner misshandlade henne och vid ett tillfälle blev det också stryk ute på stan en kväll. En ungdomsrelation med en yngre pojke stoppades, hon var med om en abort vid 15 års ålder och senare ett kortare äktenskap.

Så, mot de sena tonåren börjar saker och ting bli något bättre. Jessica får ordning på relationen till sin dåvarande fosterfamilj. Hon provar på livet som fotomodell i Paris, kommer hem och lyckas senare få jobb som showande servitris. Sjunga har hon alltid gillat.

Det blir en vända i Bert Karlssons artistskola Fame Factory och därmed går startskottet för Jessicas stora artistkarriär. Hon bildar duon Fame med Magnus Bäcklund och vinner svenska Melodifestivalen. Sen rullar det på med fler melodifestivaler, TV-framträdanden, shower och turnéer.

Och mitt i all denna cirkus börjar Jessicas liv som kändis orsaka slitningar i den privata relationen med hennes sambo (och tillika pappan till hennes barn Liam) och även med artistkollegan Bäcklund som hamnar i skymundan av all den uppmärksamhet duopartnern får. Visste du t.ex. att låten Jag ljuger så bra med Linda Bengtzing ursprungligen skrevs just för Jessica och handlar om hennes just då pågående stök i relationen?

Mellan pärmarna finns 224 sidor där främst den sista tredjedelen är intressant läsning. Visst, uppväxten är väl inte mindre intressant, men nej, det var helt enkelt bara tungt att läsa, det var som sagt bara elände hela tiden och rätt ytligt beskrivet… Eller nåja, tungt är fel ord. Det är en hel del luft på sidorna, läsningen går snabbt och enkelt, sidorna far snabbt förbi.

Det är desto roligare att få en inblick i en framgångsrik artistkarriär. Av naturliga skäl är det mycket ont om bilder från uppväxttiden så de få bilder som visas pryder enbart insidan av pärmarna och är främst från de senare åren.