Jenny Berggren: Vinna hela världen (Libris Förlag 2009)
Man kan tycka att namnet Jenny Berggren borde vara lagom anonymt men inte då, inte ens i Sverige. Är man med i Ace Of Base, säljer miljoner skivor, turnerar världen runt, syns i media och toppar hitlistorna så blir man igenkänd ändå. Jenny börjar använda kontanter för att folk inte skall särbehandla henne, börja ställa frågor, kräva autografer osv. som de gjort när de sett hennes namn på betalkorten.

Det visar sig att Jenny kanske inte riktigt är skapt för en tillvaro som kringflackande popstjärna. Visst har hon upplevt kändisskapets fördelar, fått göra det hon gillar mest av allt, att sjunga, inför tiotusentals personer, träffat kungligheter och andra kändisar, fått se stora delar av världen, fått beundrarpost i massor, spelat in skivor som sålt i stora upplagor, tjänat pengar…

Men det är ändå ett fokus på medaljens andra sida i den här boken, ja kalla det framgångens pris, när Jenny berättar om sitt liv, sin karriär. Tillvaron är inte alltid en solskenshistoria trots enorma framgångar, det kostar att vara på topp och i centrum för fans, skivbolag, media...

Ace Of Base må ha världsrekordet än i dag (2011) för tidernas mest sålda debutalbum och det måste vara en synnerligen härlig känsla men här handlar det mer om stress, stress, stress och en händelsekedja bortom en vanlig persons kontroll. Om förväntningar och hårda krav från omgivningen och skivbolagsrepresentanter, om att tvingas flyga över världen och uppträda med sjukdom, hög feber, magsjuka, halsont. Om att flänga från ett land till ett annat utan att ibland ha sett något av det. Om att vara på resande fot i månader och inte kunna komma hem och koppla av med vänner och föräldrar. Om att ibland inte ens kunna hålla ordning på olika tidszoner så att det ens fungerar med telefonkontakt med dem där hemma.

Lägg så till en galen tysk beundrare som reser till Sverige, bryter sig in hemma hos Jennys föräldrar där Jenny sover och väcker henne med en kniv mot strupen… Jenny som redan tidigare brottades med dåligt självförtroende, tyckte att framgången kostade, kände att Ace Of Base-cirkusen rullade på så att hon tappade bort sig själv, börjar inte direkt må bättre av överfallet. Nu infinner sig en rädsla för att vara själv, svårigheter att sova osv.

Lägg sedan till en cancerdiagnos på mamman och en hjärtinfarkt för pappan och man kan förstå att det inte alltid varit så lätt för Jenny, trots att hon haft sina äldre syskon nära sig i Ace Of Base genom åren. Sånt här kan inte vara lätt för någon.

För att vara ärlig är det egentligen inte så värst mycket information om Ace Of Base i den här boken. Den som förväntar sig en massa skvaller om framgångsåren, turnéerna, låtarna, de andra medlemmarna i gruppen och liknande får leta på annat håll. Tidigt i boken gör Jenny det klart att detta är hennes berättelse och att hon inte ämnar hänga ut någon annan i Ace Of Base eller föra allas talan.

Mellan pärmarna finns alltså bara Jennys upplevelser och det är knappt att storebror Jonas och storasyster Malin omnämns mer än i förbigående. Allt om Ace Of Base-dagarna susar snabbt förbi. Från ett kapitel till ett annat kan det ha gått månader eller rentav år. Det går inte att hålla koll på exakt var i karriären vi befinner oss. Har de släppt två eller tio singlar, har de nått framgång i ett par länder och toppat en lista eller två eller handlar det om världsherravälde? De reser runt och genomför en del konserter, mer specifikt än så är det inte.

Istället får vi en rätt innerlig skildring av hennes liv från typ 3 års ålder till idag där det slutar med en lugn och behaglig tillvaro med man och barn. På det stora hela taget verkar uppväxten ha varit en rätt behaglig resa. Det riktigt osar värme och kärlek, behaglig lycka, lugn och ro om sidorna under barnaåren. Kanske är det därför Jenny har så svårt att känna sig hemma i den kringflackande artisttillvaron? Hon vill sjunga och framträda men kanske inte i det här bandet, inte om livet blir så här…

Det dyker upp någon episod med mobbning i skolan (och det är kanske där det dåliga självförtroendet grundläggs?) men som sagt, hon har haft det bra, Jenny. Parallellt med all kärlek hon gett och fått från människor i sin närhet har hon också haft en mycket nära relation med Gud. Han (hon, den, det?) har stöttat henne genom livet och Han dyker upp på nästintill varannan sida i berättelsen.

Det är Gud som hjälper Jenny genom de svåra stunderna i livet, det är Han som visar henne vägen. Det skrivs en hel del om hennes tid som konfirmationsmamma, som aktiv i kyrkokören och Jenny berättar mycket om sina samtal med Vår Herre. Det är absolut inget fel med det, men jag var inte beredd på hur djupt troende hon var och är och hur stor del den här biten skulle ta i boken. Jag var mer inställd och sugen på smaskig och snaskig Ace Of Base-info måste jag erkänna och jag blev en liten bit besviken på detta.

Lättläst är det hela hur som helst, här finns många korta kapitel och bokens mitt pryds av en samling personliga färgfoton (8 sidor) som skänker extra liv åt boken och storyn. Jenny Berggren känns som en genuint ärlig, vänlig och trevlig människa. Först var allt lugn och ro. Sen pang! blev det världsturné, kändisskap och många miljoner pengar. Nu verkar det som att hon lyckats få tillvaron och livet att återgå till det normala… 332 sidor.