Anna Jansson: Det du inte vet (Norstedts 2017)
Sofi Hartman är dotter till kommissarie Tomas Hartman. Nu väntar hon barn med en hemlig älskare. Hon utreder också konsekvenserna av eventuell oljeborrning på Gotland och hennes rapport väntar folk på med spänning, både oljeinvesterare och miljöaktivister.

En trio ungdomar överfaller andra ungdomar och uppfattas som så hemska och farliga att ingen vågar vittna.

En sensommarfest måste hastigt avbrytas när en grannfastighet plötsligt står i lågor för att sekunderna senare explodera. Här fanns det visst både gastuber och personer inne i huset!

Strax efter husbranden är Sofi spårlöst försvunnen och dagarna går. Har hennes ångest slagit till igen? Har hon tagit livet av sig? Har hon kanske rymt med sin hemliga kärlek eller är det rentav denne som fört bort henne av någon anledning? Och vem är mannen egentligen? Har endera sidan i oljeborrningsfrågan kanske med försvinnandet att göra? Eller det otäcka ungdomsgänget? Så kommer det ett krav på lösensumma…

Gotlandspolisens Tomas Hartman kan såklart inte leda utredningen kring hans egen dotter, men det går givetvis inte att hindra honom från att lägga sig i ändå. Uppriven och sakta men säkert helt desperat söker han högt och lågt efter dottern…

Polisteamet får extra resurser i form av den unga aspiranten och tillika IT-specialisten Jarita Modi. Visst gör hon lite nytta men allra värst går det väl för henne själv…

Bok nummer 18 i serien om Maria Wern omfattar 330 sidor och är i mitt tycke värd ett typiskt medelbetyg. Kanske lite väl många inblandade karaktärer i förhållande till den spänning som det bjöds på.
Anna Jansson: Kvinnan på bänken (Norstedts 2018)
Julia har i ungdomen gjort något förfärligt som inte kan göras ogjort men hon försöker i alla fall få något slags bot hos prästen. Dessutom vill hon verkligen slippa ifrån pojkvännen Pål som misshandlar och hotar henne!

Kriminalinspektör Jesper Ek möter kärleken och blir anklagad för mord!

Alva har en stor beundrare i kollegan Ragnar men är han egentligen inte lite av en stalker, eller kanske mycket rentav?

Polisen Hartman hoppas på dotterns snabba tillfrisknande och gör vad han kan för att ställa upp som barnvakt.

Vi är framme vid roman nummer nitton i serien om Maria Wern och Gotlandspolisen. Det är sommar och sol, vardagsbestyr och mord i fokus. Allt serverat i en mycket lättläst och lagom spännande berättelse omfattande 306 sidor.