Anna Jansson: Dans på glödande kol (Norstedts 2013)
En granne blir förbannad på en annan och beslutar sig för att en lämplig hämnd för en oförrätt är att låsa in en samling höns i dennes Porsche. Det förstör interiören rätt rejält…

11-årige Leo blir mobbad i skolan. När pojken uppfattar att även den mobbande flickans mamma också behandlar honom illa beslutar han sig för att ge igen. En samling kinasmällare skall han kasta in genom det öppna köksfönstret…

Snart brinner det i en villa och strax därpå i ett hus till på samma gata. Vittnen har sett en liten pojke på platsen…

Safina tror att hennes make Simon är otrogen. Maria Wern tror att hennes käresta Björn är tillsammans igen med sitt ex. Det är exet som förmodas ha en affär med Simon. Simon är förresten den person som får sin älskade Porsche förstörd i bokens inledning. Hans hustru Safina är kvinnan som skall bli skrämd med kinasmällare…

Ja, som vanligt hakar den ena personens livsöden ihop med någon annans och till slut så hänger väl nästan allt som sker på dessa 287 sidor ihop på ett eller annat sätt. En dumhet, ett förfluget ord kan få oanade konsekvenser.

Det brinner här, det brinner där och någon dör. Det börjar riktigt bra och jag känner betyget fyra vara på väg. Tyvärr så tycker jag berättelsen tappar något mot slutet så betyget får stanna vid en hyggligt stark trea, det hela är dock under alla omständigheter mycket mer intressant och spännande än föregående bok i serien. Det hela slutar med en liten cliffhanger så det ligger nära till hands att en femtonde bok i serien kommer framöver. Det gör ju ingenting, romansviten om polisen Maria Wern är trevlig läsning.
Anna Jansson: Skymningens barfotabarn (Norstedts 2014)
Stackars 9-åriga Mirela mobbas svårt, utnyttjas sexuellt och lever konstant under hot från den otäcke pojken Måns.

En mamma dör. En pappa dör. Ett barn dör. Sorg och tragik på många håll och flera plan. Naturliga dödsfall, olyckor eller mord? Ja, lite av varje kanske.

Maria Wern planerar giftermål med brandmannen Björn. Plötsligt packar han väskorna och vill flytta ut…

Barnen Emil och Linda skall på sommarkollo och det blir inte alls så trevligt som de hoppats.

Som boktiteln antyder handlar detta främst om utsatta barn på något sätt, barn både förr och nu. Händelser på Gotland idag vävs samman med nazism och judeförföljelser under andra världskriget. De 299 sidorna blir händelserika och mycket personliga för kriminalinspektör Maria Wern. Lättläst och rätt spännande.
Anna Jansson: Alla kan se dig (Norstedts 2015)
Sten reser till Gotland för att försonas med sin son men blir påkörd och mister livet.

Skolfotografen Tom blir överfallen i sitt hem. Bostaden sätts i brand och Tom dör.

16-årige Hugo har upplevt något hemskt och står inte ut längre. Han kliver ombord på Gotlandsfärjan i Nynäshamn men är inte med bland de som stiger av. Den äldre kvinnan Gertrud har rest med samma färja. Hon har slagit larm och meddelat att hon sett en kille hon trott planerade att ta livet av sig. Ingen tror Gertrud som är psykiskt sjuk och tar starka mediciner...

Härnäst är det Emma Hartman, polisman Tomas Hartmans egen mor, som ligger illa till. Emma blir anfallen av en ung tjej till häst. Flickan piskar henne när Emma är i skogen för att plocka svamp!

Boken Alla kan se dig har sannerligen en mycket dramatisk inledning. Sen vräker Jansson på med stölder i polishuset, tilltagande glömska, våldtäkter, barnpornografi, fler mord, kidnappningar, drogmissbruk, förgiftningar och vardagliga relationsproblem för våra polis-huvudpersoner och annat så det står härliga till. Tempot är högt och allsköns bekymmer och polisarbete med hot, våld och skadegörelse och fyller de 287 sidorna till bristningsgränsen i en spännande och lättläst berättelse som känns nog så aktuell med sitt fokus på övervakning och personlig skam.

Vad kan en människa tänka sig att göra för att slippa bli offentligt förnedrad?
Anna Jansson: Rädslans fångar (Norstedts 2016)
1600-talsuppfinnaren Christopher Polhem påstås ha uppfunnit ett ur som räknar ned tiden till jordens undergång. Klockan har genom århundradena gått i arv och finns nu hos en familj på Gotland. Familjen och deras närmaste vänner förbereder sig i hemlighet inför den sista dagen. De samlar vapen och förnödenheter för att kunna kliva upp ur underjorden och överleva när världen rämnat…

Det är sommar och snart politikervecka i Almedalen. Ulrika förbereder sig för ett tal om just Polhem som ju härstammat från trakten. Ulrika skriver dessutom en avhandling om den store mannen och hon tar upp det här med uret och världens undergång. Kommer hon att bli utskrattad eller få uppskattning och erkännande för sitt arbete?

Snacket om Polhems förebådande om världens undergång ter sig alltmer troligt när sommarvädret förbyts mot iskyla och hemska stormar helt isolerar ön. Det är i den vevan som ett mord inträffar.

Maria Wern brottas med mord, ett ökat flöde av cannabis och en saknad make. Brandmannen Björn har på grund av ovädret inga möjligheter att komma hem efter ett uppdrag på fastlandet. Och då har han ändå extra starka skäl för en snabb hemkomst. Han har just fått en son… En tonårig kille han inte kände till att han var pappa till… Maria Wern är dock bekant med pojken, han har redan figurerat i brottsutredningar för vålds- och narkotikabrott! Är detta verkligen styvsonen hon vill ha in i familjen..?

Den 17:e (!) romanen om polisen Maria och hennes Visbykollegor omfattar 332 sidor men tyvärr inte så värst med spänning som griper tag. Berättelsen om Polhems undergångsklocka, en smått galen sekt, stormväder och politikervecka lyfter inte riktigt. Visst blir det något bättre tempo och spänning mot slutet men som helhet domineras boken av Werns privatliv med en eventuell ny familjemedlem, och det är kanske inte det allra häftigaste i en kriminalroman… Kanske är Rädslans fångar den svagaste boken i serien på länge, om än ändå hyggligt okej.