Jan Coffey: Farsot (Mira Bestseller 2009)
(The Deadliest Strain. 2008)

Farsot blev inte vad jag förväntat mig och hoppats på. Trots en lockande titel och en omslagstext som berättar om en okänd köttätande bakterie som dödar inom en timme blev det överraskande sparsamt med spänning.

De första utbrotten sker på amerikansk mark och myndigheterna står handfallna. Man fruktar en biokemisk terrorattack och tänker inte sky några medel för att hitta smittkällan och stoppa vidare utbrott. Visst verkar det spännande?

Tja, det hela var väl sådär kan jag säga. Betyget två är snubblande nära. En handfull människor stryker förstås med, angripna av den här superbakterien som uppenbarligen smittar på något okänt vis. Varifrån den ursprungligen kommer är också höljt i dunkel men man vet att en irakisk kemist en gång forskat på en likartad substans. Den kemisten sitter dock sedan många år i fängelse och kommunicerar inte med någon. Nu måste man få henne att berätta allt hon vet. Kanske kan man skapa någon form av motmedel.

Naturligtvis är det en liten knorr på det hela. När världens hopp om räddning nu skall släppas fri från sitt fängelse i utbyte mot information om den dödliga bakterien visar det sig att fången inte är den kemist man trott utan en dubbelgångare. Nu börjar jakten på kemisten medan tiden snabbt rinner ut.

Hu, så hemskt. Nej, vars det blir det inte. Forskaren Austyn härjar runt i mellanöstern och letar efter någon som inte vill bli funnenů 378 sidor, lite annorlunda men tyvärr sämre än förväntat.