Jenna Jameson och Neil Strauss: How To Make Love Like A Porn Star. A Cautionary Tale. (Regan Books. 2004)
Fantastisk titel. Om du tolkar titeln bokstavligt och väntar dig en lista på konkreta tips från Jenna kommer du att bli besviken. Visst finns en del tips för både killar och tjejer men den delen är avklarad på några få sidor. Om du istället vill veta mer om Jenna, från barnaåren till världskänd porrstjärna, så är detta en bok att läsa. Det är 579 sidor på engelska (men boken finns på svenska) och allt är förvånansvärt enkelt att läsa. Snabbt slukas sidorna, det är intressant läsning. (Förutsatt att du förstås är det minsta nyfiken på världens största porrstjärna).

Utan att avslöja för mycket får vi berättelsen om Jenna Massolis liv som barn, född och uppväxt i Las Vegas. Vi får bitar om hennes liv med far och bror och följer sen tjejen via tonåren och en framgångsrik karriär som strippan Jennasis där grunden till hennes popularitet läggs. Vidare bär det av in i modellvärlden som Jenna Jameson och därpå följer en mjukstart i porrfilmsbranschen. Och sen tar Jenna över, sätter sina egna regler, blir mångmiljonär och världskänd.

Detta är inte bara en intressant bok om Jennas liv, här finns också en intervju med en manlig porrstjärna som berättar om livet för en karl i samma bransch. Här finns serierutor, lite skvaller, Jennas 10 ”budord” och mängder med bilder. Både professionella modellbilder och en del privata foton. Det som hindrar högsta betyg är att de flesta bilderna inte är i färg och att det kunde varit mer av allt, och då gärna lite mer om de senaste årens framgångar med egna företag och hennes betalhemsidor. Kanske lite mer skvaller också om jag får önska fritt.

Den svaga delen är kapitlen om när Jenna, far och bror minns tillbaka till de allra första åren. Oklippt och ocensurerad står det på omslaget men somliga foton har faktiskt en svart remsa som döljer vissa delar av Jennas nakna kropp. Hur som helst, det är väl föga förvånande att Jenna haft sin beskärda del av trassel under uppväxten? Moderlös vid två års ålder, på kant med styvmödrar, mobbas i skolan, blir våldtagen och utnyttjad. Sen bygger du på med obligatoriskt knark och strippjobb i tidiga tonåren och så går det som det går. Lyckligtvis kom ju Jenna upp på fötter som en vinnare (efter att ha legat en hel del på rygg…haha). Humor och självdistans verkar hon ha. Men varför alla dessa hemska tatueringar? Synd på en så tjusig tjej.