P.D. James: Människors barn (Wahlström & Widstrand 1993)
(The Children of Men. 1992)

Det här är så långt ifrån P.D.James vanliga genre; detektivhistorier i engelsk miljö, som man kan komma. I Människors barn börjar historien förvisso i England, men det är år 2021.

Den sista människan som fötts på jorden har just dött i ett barslagsmål, drygt 25 år gammal. Av okänd anledning är alla män på jorden sterila. Landet styrs nästintill enväldigt av Riksföreståndaren. Man uppmuntrar åldringar till kollektiva självmord och brottslingar förvisas till Isle of Man där terror, svält och brutalitet härskar.

Kvinnor leker med små dockor som om de vore älskade spädbarn och kärlek och sex existerar knappt. Byarna står tomma, åkrarna ligger i träda. Förutom myndigheternas desperata jakt efter fertila män för att rädda människorasen från utdöende, tar de vanliga människorna det lugnt. Man väntar mer eller mindre på döden överallt. Vad har man att se fram emot?

Invandrare används som legala slavarbetare och över alla vakar Omegorna, den senast födda generationen som av någon anledning blivit ett arrogant släkte som njuter av våld och grymhet. I denna värld lever Theodore Faron, kusin till Riksföreståndaren, som genom en slump får upp ögonen för de missförhållanden som råder och myndigheterna blundar för. Han kommer i kontakt med en liten grupp avfällingar som vill väcka folk och dessa dissidenter vill ha Theodore att föra fram deras synpunkter för Riksföreståndaren. Snart är Theodore på flykt med denna grupp, jagad av myndigheter och Omegor.

Det här var som sagt mycket annorlunda. En ny 1984. Lite Orwell, lite Kafka. En otäck framtidsskildring där en människa i stort sett har oinskränkt makt och en elitras kan göra som de vill med den övriga befolkningen. Det händer inte så speciellt mycket i boken, men nångång ibland bör man kanske läsa något som detta så att man tänker till, kan det här hända? Har det kanske rentav hänt något liknande nånstans på riktigt? Ja, så att man inte automatiskt rättar in sig i ledet och blir och gör som alla andra och låter någon annan bestämma allt. 287 sidor.