Magnus Jahnsson: Sjukt begär (Hoi Förlag 2012)
Jacques Saive är fransk läkemedelsinspektör och när han besöker det lilla läkemedelsföretaget för att kontrollera att allt står rätt till upptäcker han synnerligen otillåten verksamhet. Bakom en låst dörr håller några personer på med ompackning av läkemedel.

Insmugglade HIV-mediciner håller på att paketeras om för försäljning som dyra originalläkemedel och den här verksamheten sköts just nu faktiskt av Jacques gamla kollega, den svenske apotekaren Felix Larsson. Det är såklart riktigt stora pengasummor på spel i den här branschen och Felix verkar ha blivit en av de skurkar han en gång försökt sätta stopp för. Inte kan Jacques tillåtas rapportera det han sett till myndigheterna!

I sin lyxvåning i Sofia, Bulgarien finner vi affärsmannen Hristo Jankov, en gangster som tjänar många miljoner på de här läkemedelstransaktionerna. Äkta och falska läkemedelspartier märks om och skeppas runt i Europa och Afrika och säljs hela tiden med enorma förtjänster. Att somliga piller är helt verkningslösa eller rentav direkt skadliga verkar inte besvära honom. Skulle någon orsaka besvär och komma snokande kan han ju alltid ge Ryssen en slant för att lösa problemet. Ryssen är en före detta ishockeyspelare med en förkärlek för våld och tortyr…

I Stockholm, Sverige möter vi läkaren Karin Melin. Hon tar hand om HIV-patienter och än en gång träffar hon en patient vars mediciner inte har önskad effekt. Hon dosjusterar, byter ut och kombinerar olika läkemedel, inte har hon en aning om att de dyra mediciner hon förskriver inte är tillverkarens originalpreparat utan falska kopior.

HIV-patienten Erik har helt tappat sugen. Hans diagnos är en dödsdom och när nu medicinerna inte verkar fungera finns det väl inte mycket att göra…

På 362 sidor bjuder Jahnsson på en påhittad spänningsberättelse med klara kopplingar till den bistra verkligheten. Nog finns det, trots hårt styrd och noggrann läkemedelstillverkning och regelbundna kontroller säkerligen förfalskade läkemedel i omlopp därute. Kanske rentav på hemmaplan, på det närmaste Apoteket – vem kan veta säkert? Visst omnämns inga verkliga läkemedelsföretag eller specifika läkemedel men nog märks det att författaren själv har erfarenheter av branschen.

Intressant tema och bitvis spännande kan jag tycka. Som helhet lättläst och med möjligen lite väl förenklade karaktärer. Det känns lite stereotypt. Här har vi en präktig svensk läkare, en noggrann fransman med nolltolerans mot fiffel och båg, en östeuropeisk storskurk med pengar som drivkraft, en svensk man kanske kluven mellan dessa ytterligheter, en otäck rysk lönnmördare, en uppgiven patient. Ja, och just det, en kärlekskrank kvinna också.

Trots en synnerligen komplex verksamhet med all den här läkemedelshanteringen faller det mesta på plats rätt enkelt, inget direkt krångel någonstans, inga sidospår, en rak och ganska okomplicerad berättelse. Fantastiskt bra är det väl inte, men ej heller direkt dåligt. En trea i betyg, om än en svag sådan, kan väl få vara ett rättvist betyg för en romandebut som denna.