Kajsa Ingemarsson: Små citroner gula (Forum 2004)
Unga Agnes har ett härligt liv. Tillgång till lyckliga, lugna och trygga föräldrar och en snäll syster i en stillsam liten småstad. En lägenhet i Stockholm som hon delar med pojkvännen som hon älskar. Därtill har hon drömjobbet som hovmästare på stadens allra bästa franska restaurang.

Nåväl, saker och ting kan ändras, och det snabbt. Plötsligt är hon arbetslös. När hon värjer sig mot chefens sexuella övergrepp och olyckligtvis krossar en svindyr vinflaska i processen får hon genast sparken.

Senare samma kväll ringer pojkvännen Tobias och gör slut. Han är på fest och har hittat en ny kärlek i Ida, en tjej med piercad navel och stora silikonbröst.

Så det är med dubbelt krossat hjärta Agnes får ta sig till Arbetsförmedlingen för ett jobb måste hon ju ha, självklart något med koppling till mat och restaurangbranschen. Olyckligtvis verkar det bara finnas skitjobb tillgängliga…

Ja, en redan trist tillvaro skall faktiskt bli mycket sämre innan saker och ting kanske, kanske börjar gå åt rätt håll. Det kommer att bli fler tragedier att ta sig igenom, yrkesmässiga såväl som personliga.

Möjligen kan en gammal väns drömmar om att öppna egen restaurang vara något för Agnes… Vågar hon hoppa på projektet med matstället Små citroner gula? Jo visst blir det så.

327 sidor om att finna sig själv, om kärlek och vänskap, om att fatta stora beslut och gå vidare efter tuffa situationer. Vi läser om Agnes och relationen till bästa vännen Lussan, som förvisso är en riktigt rolig tjej men som verkar dricka alldeles för mycket och för ofta. Vi läser om Agnes och hennes förhållande till Tobias som hon gärna vill ha tillbaka och grannen David som hon stör sig på. Och så förstås blir det en hel del om den nystartade restaurangen och om kampen om att få den att lyckas…

Storyn är riktigt bra, gripande, lättläst, om än utan större överraskningar. Stark trea i betyg.