Greg Iles: 24 timmar (W & W 2001)
(24 Hours. 2000)

Joey Hickey har tillsammans med sin hustru och en kusin genomfört fem synnerligen lyckade kidnappningar. Rika läkare har betalat pengarna för att få sina barn tillbaka, barnen har återlämnats inom 24 timmar, ingen har kommit till skada, polisen har aldrig blandats in, skurkarna har alltid klarat sig.

Nu har Hickey siktat in sig på dr Will Jennings. Han befinner sig på läkarkongress när en synnerligen vacker kvinna meddelar honom att en person håller hans dotter som gisslan och en annan bevakar hans hustru därhemma. Nu skall han bara lyda order och se till att pengar imorgon betalas ut till hans hustru, pengar som hon sen skall ge till Joey. Och så kommer hustru och dotter att släppas på öppen plats.

Men den här gången verkar saker och ting gå illa. Bovarna har inte koll på att barnet Abby har diabetes och måste ha regelbundna sprutor. Fru Jennings har ingen önskan om att vara i Hickeys makt i 24 timmar när han förutom pengar också har sex på hjärnan. Så hon gör vad hon kan. Doktor Jennings själv kan inte sitta bevakad på sitt hotellrum ett dygn och inte göra något han heller. Så skurkarnas omsorgsfulla planering börjar knaka i fogarna. Och samtidigt tänker en dr McDill på vad som hände honom och familjen för ett år sedan och oroar sig för att detsamma kan hända en ny läkarkollega och blandar in FBI...

Och så sitter man där och läser snabbt om ett mycket spännande kidnappningsdrama. Sidorna bara försvinner. Här vill man veta hur det går och det känns som om det kan gå precis hur som helst. Högsta betyg uteblir på grund av att det känns som om man faktiskt läst/sett nåt liknande i andra böcker/filmer och sen är nog slutet väl otroligt... men annars är det riktigt bra. 372 sidor.




Greg Iles: Död sömn (Wahlström & Widstrand 2002)
(Dead Sleep. 2001)

Tvåbarnsmamman Jane har varit försvunnen i mer än ett år. Hon gav sig ut på en joggingtur och kom aldrig tillbaka. Hennes tvillingsyster, fotografen Jordan, är nu i Hong Kong på en mycket speciell konstutställning – Nakna kvinnor i vila, heter den – och när hon kommer dit vänder sig anställda och besökare om och stirrar på henne.

Det får snart sin förklaring. Från en tavla på väggen ser hon sig själv (eller mer troligt den försvunna systern) avbildad, naken, sovande! Eller kanske rentav död? Alla de sovande avbildade kvinnorna skulle ju lika gärna kunna vara döda. Hon drar upp kameran, knäpper några kort, rusar ut, flyger hem och kontaktar FBI. Det är dags att väcka nytt liv i sökandet efter hennes syster.

Snart står det klart att fler tavlor som visas där i Hong Kong avbildar verkliga och försvunna kvinnor. Men vem är konstnären och var finns kvinnorna? Och är de fortfarande i livet? Det börjar lovande och spännande, men rätt snart handlar det om ett ganska hopplöst sökande bland kända konstnärer, kämpande målare under utbildning, konstsamlare och galleriföreståndare.

Här bjuds på ett rätt trist mittparti innan avslutningen tillför lite nytt liv till boken och bjuder på en överraskande och originell uppgörelse med skurken. Så kommer de sista sidorna och det blir såå gulligt såå. En standardavslutning, så korrekt och förutsägbar att den bara känns löjlig. Tråkigt och trist. Sammanfattningsvis ett intressant upplägg men högst begränsat med spänning. En dos mot slutet räcker inte för överbetyg, tyvärr. Trean i betyg är åt det klart svagare hållet. Kanske att detta rentav skulle ha fått en tvåa istället. Iles är inte i närheten av att upprepa succén han fick med föregående bok, 24 timmar. 361 sidor.