Catherine Ryan Hyde: Skicka vidare…(W & W 2000)
(Pay It Forward. 1999)

12-årige Trevor lever tillsammans med sin mor. Pappan har gett sig av och nånstans inom sig hoppas mamma Arlene att han skall komma tillbaka till familjen.

I skolan får Trevor en uppgift. "Tänk ut ett sätt att förändra världen, och sätt planerna i verket." Trevor uppfinner ett slags kedjebrev där alla skall göra goda gärningar åt 3 medmänniskor. Tanken är att befolkningen snart skall gå runt och hjälpa varandra och själva få hjälp i problemsituationer. Trevor startar sitt arbete med att ta hand om en uteliggare, ger honom mat och husrum och begär inte mer i gengäld än att han skall "skicka vidare", det vill säga hjälpa någon annan person.

Den andra personen som Trevor hjälper är grannfrun. Han sköter hennes trädgård. Projektet börjar lovande men så nyttjar uteliggaren knark och hamnar i finkan, och grannfrun dör. Trevors kedja av goda handlingar verkar ha brustit innan det hunnit hända något alls. Men någon har skickat vidare och saker börjar hända...

I likhet med somliga av Trevors klasskamrater tycker jag att idén låter löjligt naiv och osannolik men som bok betraktat blir det faktiskt riktigt bra. Det är lättläst, gripande och slutet lika delar sliskigt sentimentalt som brutalt tragiskt. Filmen med samma namn är boken hyfsat trogen. 263 sidor.