Robert E. Howard: Conan (Äventyrsspel 1987)
(Conan. 1967)

Medförfattare L. Sprague de Camp och Lin Carter.

Gillar du fantasy känner du säkert redan till Conan, från litteraturen, serietidningarna eller filmerna där Arnold Schwarzenegger gestaltar hjälten. I denna den första boken om Conan är han en storväxt kille från Cimmerien, rövare, duktig med kniv, svärd och yxa men ännu inte den fullfjädrade stridsmaskin och tjuv som han senare blir.

Under den hyboriska tidsåldern vandrar vår hjälte land och rike kring, med svärdet i sin hand, och kämpar till sig guld och ibland även viss ära och berömmelse. Striderna är många, motståndarna ännu fler, blodet flyter rött och saker som cimmeriern inte förstår sig på och som ändå skrämmer honom, såsom t.ex magi, bekämpas ändå framgångsrikt med järnvilja och en vass klinga. Och så förstås ibland en gnutta ren och skär tur.

Boken är uppbyggd av ett antal noveller, korta historier som för oss rakt in i händelsernas centrum, gång efter annan. Ingen dötid här, pang på slagsmålet! Alla större utläggningar om Conans långsamma vandringar, letandet efter mat och tak över huvudet är vi helt förskonade ifrån. Det är den ena actionscenen efter den andra och för den actiontörstande finns det något här att hämta. För andra intet. Det är bokens styrka och svaghet. 176 sidor.
Robert Howard: Conan Cimmeriern (Äventyrsspel 1987)
(Conan of Cimmeria. 1969)

Medförfattare L. Sprague de Camp och Lin Carter.

Conan är kult, såväl i bokform som på film och i serietidningar. Conan som fantasykaraktär är inget mindre än en enorm slagskämpe som med överlägsen styrka svingar svärd, yxa eller vilket annat tillhygge som helst. (Det är väl inte för inte som han gestaltats av Arnold Schwarzenegger i några filmer.)

Under den påhittade s.k. hyboriska tidsåldern för ca 12000 år sedan far Conan runt till havs, till fots och till häst och letar skatter. Har han ett riktigt arbete är det ett avlönat jobb som soldat eller livvakt, annars är han sin egen på resa genom världen som tjuv och rövare. Han räds ingen levande varelse, varken man, kvinna eller monster. Nåja, om monstren är framkallade av magi kan han nog allt bli lite skraj, men annars löser ett skarpt svärd i en stark hand det mesta. Han tar de kvinnor han vill ha, stjäl de skatter han trängtar efter och slår ihjäl motståndarna.

Mer komplicerat än så är det inte, ej heller mer omväxlande i de 7 noveller boken innehåller. Conan hittar en skatt, slåss och drar iväg eller tvärtom. Och här och där ett hemskt monster och/eller en underskön kvinna. Lite enformigt i längden. Boken innehåller också 5 sidor om författaren Howard, ett brev skrivet av Howard till en beundrare samt en titt på världen Conanäventyren utspelas i. 177 sidor.