Redaktörer: Rob Houston m.fl.: Är det sant? Fantastiska fakta i bilder (Tukan förlag 2014)
(It Canít Be True. 2013)

192 sidor med storslagna fotografier, tydliga teckningar och lättläst text. Detta beskrivs enklast som en kombination av ett uppslagsverk och en Guinness-rekordbok. Det finns mycket fantastiskt på vår planet och bortom den, naturliga fenomen och saker skapade av människan.

Innehållet är uppdelat på fyra kapitel: I andra världar, Vår fantastiska jord, Människan och andra livsformer, Teknikens under.

Första kapitlet handlar såklart om rymden, avstånd och storlekar på saker i vår galax och andra, solar, planeter, månar och mer.

I det andra kapitlet tittar vi på världsdelar, stora länder, sjöar, floder, berg, grottor och mer. Stora hagelkorn, vågor, kristaller, vulkanutbrott. Och så lite om folkmängden på Jorden.

Kapitel tre; om människokroppen, skelettet, blodkärl, tänder, hjärta och lungor. Om djurlivet; störst och minst, springer/flyger/simmar snabbast. Om styrkan hos en myra, om riktigt stora träd.

Bokens sista kapitel fokuserar på tekniska landvinningar, fantastiska saker som människan skapat; snabba bilar, tåg och flygplan, stora flygplan och supertankers, höga byggnader och mer. Och så lite om datorer, guld och Cheopspyramiden!

För den vetgirige är detta ett suveränt verk, en mycket lättillgänglig bok. Naturligtvis är det massor med saker som inte finns med, men å andra sidan är det en härlig bredd på innehållet också. Många bilder är riktigt fängslande, inte minst är teckningarna riktigt tydliga och bokens verkliga styrka ligger i jämförelserna. Somliga fakta är helt enkelt svåra att greppa så för tydlighets skull illustreras somligt med ett visst antal simbassänger, ett visst antal Empire State Buildings etc.

Flödet i ett vattenfall eller i en flodmynning motsvarar t.ex. si och så många simbassänger vatten, höjden eller djupet på något motsvarar ett antal skyskrapor ovanpå varandra osv. Länder och världsdelar hamnar ovanpå varandra och deras inbördes storleksförhållanden blir tydliga. Och mer på samma tema. Tydligt! Lättöverskådligt som sagt. Allt i färg och sist ett register.