Anne Holt: Frukta inte (Piratförlaget 2010)
(Pengemannen. 2009)

Man finner ett uppsvällt lik i vattnet vid Aker brygge i Oslo. På julaftonen mördas biskop Eva Karin Lysgaard i Bergen. Vi träffar en son som misstänker att fadern hemlighåller en okänd släkting. Någon mördar en konstnär och får det att se ut som en knarköverdos. En kvinna på resande fot försvinner.

Det blir kriminalpolisen Yngvar Stube som reser från Oslo till Bergen för att titta närmre på fallet med den mördade biskopen. På hemmaplan brottas hans partner Inger Johanne Vik med en misstanke om att någon okänd bevakar hennes dotter Kristiane. När sedan en hel mapp med info om flickan försvinner från skolan verkar saken solklar.

Det blir sedan Inger Johanne som pusslar ihop bilden av hur allt hänger ihop i den här mycket spretande berättelsen och ger lösningen till polisen. Vilken tur det för polisen hade aldrig knäckt det här annars. Folk dyker upp till höger och vänster, någon mördas, någon försvinner, någon annan är misstänkt eller måste förhöras mer… Ja, det är sannerligen inte helt lätt att komma in i storyn. En rörig start, helt enkelt.

Sakta men säkert tar det sig och blir en något mer klar historia att följa, om än i mitt tycke tyvärr aldrig speciellt märkvärdigt spännande. Mastig och omfattande må den vara (482 sidor) men den kunde också ha varit bättre. Att sedan lansera ett superhemligt sällskap som ansvariga bakom flera mord blir sedan bara lite för mycket för en saga som den här… Det blir en trea i betyg men den är inte särskilt stark.
Anne Holt: Död i skugga (Piratförlaget 2012)
(Skyggedød. 2012)

Det skall bli fest hemma hos familjen Mohr men när kriminalpsykologen Inger Johanne Vik kommer dit har en stor tragedi inträffat i hushållet. Åttaårige Sander har fallit från en stege så pass olyckligt att han dött. Nu ligger han i mammas ömma famn och mamma Ellen skriker hysteriskt rakt ut. Pappa Jon är som lamslagen, apatisk, och det visar sig vara överraskande svårt att få polisen till platsen. Ett sjusärdeles hemskt terrordåd har nämligen lamslagit Oslo. Det har detonerat en bomb i regeringskvarteren och någon har skjutit skarpt på ett ungdomsläger på ön Utøya. Yngvar Stubø lägger all sin kraft på terrordåden och figurerar endast sparsamt i den här berättelsen.

Bokens 300 sidor lägger i princip allt fokus på familjen Mohr, Inger Johanne samt den alldeles färske polisen Henrik. Det blir de två sistnämnda som försöker ta reda på om Sanders död verkligen var en olycka eller om där gömmer sig mörka hemligheter i familjen. Det verkar finnas somligt som pekar på att pappa Jon kan ha misshandlat sonen tidigare och unge polisen Henrik tänker inte alls låta en möjlig barnmisshandlare, än mindre en eventuell barnamördare, gå fri. Som vän till familjen och med utbildning i såväl psykologi som kriminologi, blir det naturligt att Inger Johanne också engagerar sig i Sanders fall…

Död i skugga blir en lite överraskande lättläst och rätt gripande historia. Det är hemska anklagelser och misstankar som uttalas, det är sörjande föräldrar som granskas. Våld mot barn blir bokens hemska tema och med avslutningen kommer inget mindre än en liten chockartad antiklimax, en överraskning som en blixt från klar himmel på romanens allra sista rader. Wow.

Ett komplicerat mysterium att nysta i men en historia lätt att komma in i och ta sig igenom, en rak historia utan spretande sidospår och extra utredningar. Betyget får bli en stark trea, det här var i all enkelhet en bra berättelse, om än rätt hemsk.