Anne Holt: Frukta inte (Piratförlaget 2010)
(Pengemannen. 2009)

Man finner ett uppsvällt lik i vattnet vid Aker brygge i Oslo. På julaftonen mördas biskop Eva Karin Lysgaard i Bergen. Vi träffar en son som misstänker att fadern hemlighåller en okänd släkting. Någon mördar en konstnär och får det att se ut som en knarköverdos. En kvinna på resande fot försvinner.

Det blir kriminalpolisen Yngvar Stube som reser från Oslo till Bergen för att titta närmre på fallet med den mördade biskopen. På hemmaplan brottas hans partner Inger Johanne Vik med en misstanke om att någon okänd bevakar hennes dotter Kristiane. När sedan en hel mapp med info om flickan försvinner från skolan verkar saken solklar.

Det blir sedan Inger Johanne som pusslar ihop bilden av hur allt hänger ihop i den här mycket spretande berättelsen och ger lösningen till polisen. Vilken tur det för polisen hade aldrig knäckt det här annars. Folk dyker upp till höger och vänster, någon mördas, någon försvinner, någon annan är misstänkt eller måste förhöras merů Ja, det är sannerligen inte helt lätt att komma in i storyn. En rörig start, helt enkelt.

Sakta men säkert tar det sig och blir en något mer klar historia att följa, om än i mitt tycke tyvärr aldrig speciellt märkvärdigt spännande. Mastig och omfattande må den vara (482 sidor) men den kunde också ha varit bättre. Att sedan lansera ett superhemligt sällskap som ansvariga bakom flera mord blir sedan bara lite för mycket för en saga som den härů Det blir en trea i betyg men den är inte särskilt stark.