Mary Higgins Clark: Medan min sköna sover (Bra Böcker 1997)
(While My Pretty One Sleeps. 1990)

Polischef Myles Kearny var med och satte gangstern Nicky Sepetti i finkan för en lång lång tid. Sepetti sa åt Kearny att ta noga hand om sin familj, och strax därpå hittades polischefens hustru mördad i parken. Ingen fälldes för mordet men alla var överens om att Sepetti ordnat mordet från fängelset. Nu står Sepetti i begrepp att bli frisläppt.

Ethel Lambston skriver bestsellers och har nu en ny bok på gång, en riktig skvallerbok om modevärlden. Hon håller också på och kräver sin f.d. make på underhåll sedan länge, trots att han nästan inget tjänar och hon själv är stenrik. Det är många som har anledning att hata Ethel. Och nu är hon försvunnen.

I sin modebutik sitter polischef Kearnys dotter Neeve och väntar på Ethel Lambston. Ethel köper alla sina kläder hos Neeve och den beställning som skall hämtas är stor, värd mycket pengar. Neeve åker över med kläderna till Ethel, men där är hon inte. Dagarna går och nu blir Neeve övertygad om att något hänt Ethel. Och mycket riktigt, författarinnan påträffas mördad. Och Neeve är och sticker sin nyfikna näsa i blötů.

En väldig massa personer dyker upp i den här boken, och alla har någon relation till någon annan som sen känner någon annan osv. Men det blir aldrig rörigt. Storyn är kristallklar, det är högt tempo, lättläst och spännande från start. 285 sidor.
Mary Higgins Clark: Lauries fyra ansikten (Bra Böcker 1997)
(All Around the Town. 1992)

Fyraåriga Laurie är sina föräldrars ögonsten. Nu är hon ute framför huset och vinkar till bilisterna som far förbi. Då kommer Bic och Opal åkande. Bic blir förtjust i Laurie och bestämmer sig för att ta henne med sig. Och vips så är Laurie kidnappad men några lösenkrav kommer aldrig och polisen har inte en enda ledtråd.

Laurie hålls i förvar och utsätts för övergrepp i två års tid, sen lämnar Bic och Opal flickan vid en skola och far iväg. Laurie kommer åter hem till familjen och åren går. Allt hemskt är till synes glömt och Laurie lever ett härligt och framgångsrikt liv när idyllen plötsligt spricker.

Laurie anklagas för mord på en lärare och bevisen mot henne är överväldigande. Men så uppdagas det plötsligt att det inom Laurie även finns en Leona, en Debbie och en Kate som av och till ger sig tillkänna. Så är det verkligen Laurie som är mördaren? Och nånstans därute finns fortfarande Bic och Opal. Och Bic vill ha tillbaka Laurie i vuxen ålder, alternativt förhindra att någon annan skall få henne...

Det är spännande redan från start och hela boken igenom, 227 sidor.
Mary Higgins Clark: Drömhuset (Richters 2004)
(On the Street Where You Live. 2001)

Han finner en gammal dagbok och läser en seriemördares berättelse om hur denne fört bort och dödat tre kvinnor. Idag, mer hundra år senare, är morden fortfarande ouppklarade och kvinnorna inte funna. Dagboksläsaren blir som besatt av berättelsen som spänner över flera år och bestämmer sig för att härma brottslingen.

Nu har han själv framgångsrikt fört bort och dödat både Martha och Carla. Deras kroppar har inte heller kommit till rätta. Nu är det bara Emily kvar som skall dö, sedan har han gjort exakt detsamma som sin företrädare. Extra spännande är det förstås också att Emily är släkt med det första offret från år 1891, Madeline.

Nu har Emily lämnat storstaden, sin ex-make och en förföljare för ett lugnt liv i sitt nya drömhus i den lilla idyllen Spring Lake. Hon har förstås ingen aning om att hon är en galnings planerade nästa mordoffer och i hennes liv dyker det upp den ena misstänkta gärningsmannen efter den andra. Den verkliga mördarens identitet är alltså okänd in i det sista. Är det arbetskamraten? Ex-maken? Den dömda förföljaren? Bästa vännen? Någon av de trevliga bekanta hon får på nya orten? Ja, ta reda på det själv du! 348 sidor.