Hergé: Månen tur och retur - Del 1: Destination månen (Tintins äventyr #16) (Carlsen Comics 2005)
(Objectif Lune. 1953)

Professor Kalkyl visar sig vara forskare vid atomforskningscentret i Syldavien och är med och skapar en rymdraket som skall sändas till månen. När Tintin och kapten Haddock hälsar på står det klart att de förväntas delta på färden. Japp, Hergé är långt före sin tid och får till ett trovärdigt äventyr om en nära förestående rymdresa, trots att ingen i verkliga livet ens varit i rymden när serien kom ut.

Större delen av albumets 62 sidor går åt till noggranna förberedelser men allt går inte smärtfritt. Kapten Haddock råkar ut för små missöden på var och varannan sida och det verkar faktiskt som att det finns någon okänd som vill sabotera hela projektet. Till slut lyfter i alla fall Kalkyls rymdraket men äventyret slutar när det är som mest spännande och man måste söka avslutningen i Tintin-album nummer 17.
Hergé: Månen tur och retur - Del 2: De första stegen på månen (Tintins äventyr #17) (Carlsen Comics 2005)
(On a marché sur la Lune. 1954)

Professor Kalkyls rödvita raket susar fram genom rymden och ombord kvicknar Tintin, Haddock, Milou och de andra till efter att ha tuppat av efter starten. Det skall dröja 25 sidor innan Tintin blir den allra första människan på månen. Milou har ju redan i förra albumet blivit den första hunden i rymden och har slagit verklighetens Lajka med ett halvt decennium.

Nåväl, rymdfärden fortsätter och problemen likaså. Det visar sig finnas fripassagerare ombord och när kapten Haddock stärker sig med alkohol blir han full och bestämmer sig för att kliva av och återvända hem. Kanske inte så smart när man är i rymden!

Nåja, sällskapet kommer ner på månen, utforskar grottor och kratrar och ser tyvärr ut att bli kvar. Syret kan omöjligen räcka till alla för den långa hemresan... Usch och fy så hemskt. 62 sidor.
Hergé: Det hemliga vapnet (Tintins äventyr #18) (Carlsen Comics 2005)
(L´Affaire Tournesol. 1956)

Var det bilmotorer som exploderade i början av äventyret Det svarta guldet är det istället speglar, glasrutor, flaskor och porslinsvaser denna gången. Pang, bom, krasch och så har något gått sönder. Himla mystiskt faktiskt. Och detta händer bara i det lilla samhället Moulinsart. Vilken tur att Tintin, kapten Haddock och professor Kalkyl är där just nu.

Fast Kalkyl skall på vetenskaplig kongress i Genève och försvinner iväg. Och i hans spår följer skurkar och efter dem Tintin och kapten Haddock såklart. Precis överallt och hela tiden dyker den besvärlige försäkringsförsäljaren Serafim upp. Det är inte utan att det blir rätt festligt faktiskt. Så mycket humor har jag nog inte sett i ett Tintinäventyr tidigare. 62 sidor.
Hergé: Koks i lasten (Tintins äventyr #19) (Carlsen Comics 2005)
(Coke en stock. 1958)

Koks är kod för slavar och här handlar det i alla fall delvis om slavhandel till sjöss. Tyvärr är Tintin-äventyr nummer 19 på sina 62 sidor ett av de minst spännande och berättelsen spretar rejält. Hergé låter tiotalet olika karaktärer från tidigare äventyr komma tillbaka och även om de skulle kunna vara roliga eller hemska en i taget blir det här bara rörigt och trist. Enda glimten av humor är de många olika busstreck som lille Abdallah, emir Ben Kalish Ezabs son, ställer till med men de gör å andra sidan kapten Haddock oftast fullkomligt rasande.

Ja, en flygkrasch bjuds det på, det smäller lite här och var från kulsprutor och som framgår av omslaget blir det en flottfärd. Och så var det den här slavhandeln ja... Nej, det här var för trist, jag sätter betyget två.
Hergé: Tintin i Tibet (Tintins äventyr #20) (Carlsen Comics 2005)
(Tintin au Tibet. 1960)

Ett flygplan försvinner i en storm över Himalaya och det befaras ha störtat. En god vän till Tintin fanns ombord och Tintin är övertygad om att vännen överlevt flygkraschen. Ja, det är bara att sticka till Tibet och leta efter ett flygplan bland bergen. Kapten Haddock och Milou följer med. Och så blir det en 62-sidors story bland höga berg och vassa klippor, snöskred, snöstormar och isgrottor. Ja, till och med Yetin, den apliknande mytomspunne snömannen dyker upp.

Man skulle kunna fundera kring en mycket, mycket svag trea i betyg, men nej. Detta är förhållandevis simpelt, inte speciellt spännande utan mer en rätt trist historia, tyvärr.