Björn Hellberg: Gråt i mörker (Tre Böcker 1981/1994)
I Staden, en ort med ca 50.000 invånare får poliskommissarie Sten Wall och hans kollegor fullt upp när någon okänd förövare överfaller och skär halsen av unga kvinnor.

Först är det Catrin som lämnar pojkvännen på diskoteket och ger sig av hemåt och träffar sin baneman i trapphuset där hon bor. Därefter är det Lotten som vandrar ensam hemåt efter kvällsstudierna. Dumt gjort, den okände med kniven väntar på henne också…

Ja, Stadens poliser söker en mördare men har inte mycket att gå på eller jobba med. Offren verkar inte ha något speciellt gemensamt. Utredningen av några ungdomars meningslösa skadegörelse av en idrottsanläggning visar sig skänka en välbehövlig ledtråd till morden…

Hellbergs allra första bok om den 57-årige polisen Sten Wall är mycket lättläst och de 221 sidorna flyger snabbt förbi. Spänningen är kanske inte överdrivet stor och överraskningarna inte många men nog är det huvudsakligen en stabil kriminalhistoria det här. Ett solitt medelbetyg helt klart.
Björn Hellberg: Födde: en dotter (Tre Böcker 1988/2001)
Anders Tell får sig en chock när han en morgon läser tidningen vid frukostbordet. En annons i lokalbladet tillkännager att han själv och hustrun har fått en dotter. Olyckligtvis är hans fru död sedan fyra år och paret fick aldrig något barn. Detta makabra spratt är tyvärr det första i en serie som Anders utsätts för. Men vem ligger bakom detta? Och varför? Anders kan inte påminna sig att han någonsin haft någon fiende…

Visst, Anders har en affär tillsammans med en gift kvinna, men det förhållandet är det väl ingen som känner till? Kvinnans make är en våldsam man och det har alltid legat i bådas intresse att hålla det hemligt.

Ja, Anders tillvaro vänds sannerligen på ända. Plågsamma skämt är en sak men har han anledning att frukta för sitt liv? Han kan verkligen inte tro det, men kommissarie Sten Wall fruktar det värsta… 207 lättlästa, spännande sidor med en händelserik och överraskande slutkläm där Hellberg knyter ihop allt på bästa sätt.
Björn Hellberg: Dråpslaget (Tre Böcker 1992/2001)
Unga flickan Christel liftar från Helsingborg till Staden. Det var dumt gjort för det blir det allra sista hon gör i livet.

Sen får vi vänta till sidan 249 innan identiteten på mördaren avslöjas. Därefter kommer en blank sida och så några rader epilog innan boken Dråpslaget är slut.

Resten av boken går åt till att följa flera olika personer i Staden. Ytterligare ett par invånare här (och dessutom någon i Stockholm) skall olyckligtvis också stöta på Christels mördare och själva stryka med. Andra vi får följa är mer eller mindre misstänkta figurer…

Vem är egentligen galningen som tar livet av folk? Kan det vara Jörgen Larsen som dumpats av sin flickvän och blivit synnerligen besviken?

Kan det vara någon av vännerna i gänget Fyran som regelbundet träffas, super och äter en bit mat tillsammans?

Kan det röra sig om den resande säljaren Håkan Hecker som inte gör tidernas bästa jobb för sin arbetsgivare och snart skall få sparken? Hans konstanta alkoholintag gör honom synnerligen labil.

Är mördaren pizzabagaren Esko eller kanske den sextokige och obehaglige journalisten Egon?

Möjligen är mördaren självaste polisen Otto Fribing som har en jobbig tillvaro och just nu också kortare stubin och brukar mer våld än nödvändigt? Ja, kommissarie Sten Wall kan inte tro att en kollega är en mördare men kan inte heller avskriva vännen som misstänkt.

Ja, det hela visar sig vara ett synnerligen knivigt fall som kanske inte slutar precis så som Sten Wall önskat sig. Han kan dock glädjas åt att ett annat och mycket gammalt fall äntligen får sin lösning. Bokens rätt oväntade avslutning gör att jag vill skänka de här annars lagom spännande och lättlästa sidorna ett betyg över medel.
Björn Hellberg: Rovlystnad (Tre Böcker 1993)
Ett eller flera mänskliga rovdjur härjar i Staden. Först är det någon som tar livet av politikern Kaj Sundell, sedan inträffar flera otäcka överfall.

Miljöpartisten Sundell var landets mest välbekanta förespråkare för en generös flykting- och invandrarpolitik och som sådan hade han mottagit många hot genom åren. Nu är det någon som till slut bestämt sig för att tysta mannen.

Den chilenska flickan Mercedes knivskärs och butiksinnehavaren Salah Baz misshandlas med ett tillhygge. Någon ogillar personer av utländsk härkomst, så mycket står klart.

Samtidigt går ensamstående mamman Ulrika och oroar sig för sin tonårsson. Han sitter alltid ensam för sig själv på rummet och ser på våldsfilmer, spelar konstiga TV-spel och lyssnar på hårdrock. Porrtidningarna hon hittar undangömda i rummet när hon städar besvärar henne inte hälften så mycket som andra fynd hon gör…

Sten Wall och hans poliskollegor söker efter våldsverkare och de 196 sidorna flyger snabbt förbi. Det är som alltid trevligt att besöka den lilla Staden med de många brottslingarna. Hellberg bjuder på en lättläst mix av igenkänning och överraskningar.
Björn Hellberg: Inte önskvärd (Tre Böcker 1994/1999)
Tonåringen Patrik blir ihjälkörd när han åker moped utanför Staden. Förövaren smiter. Fotbollsdomaren Gunnar mottar anonyma telefonsamtal och hotelser och unge Fredrik försvinner en vanlig måndagskväll.

Det är tre av de fall som kommissarie Sten Wall och hans poliskollegor i Staden får ägna sig åt den här hösten. Till en början kommer utredningarna ingenstans men så plötsligt, ett genombrott och allt verkar lösa sig. Tyvärr får man nästan säga, den sjaskiga verkligheten tränger sig på. Så många dumheter, så mycket elände…

226 sidor med typisk Hellberg-charm. Lättläst, småtrevligt, ytterligare en ganska mysig och lagom spännande Sten Wall-kriminalroman.