Joseph Hayes: Skräckens timmar (Albert Bonniers 1976)
(The desperate hours. 1954)

Det rymmer tre brottslingar från ett fängelse. En av rymmarna skall tvunget hämnas på den polisman som satte dit honom så sällskapet styr kosan mot Indianapolis. Tio kvarter från stadsgränsen står familjen Hilliards villa och där bestämmer sig bovarna för att slå sig ned ett tag. Familjen Hilliard bestående av man och hustru, son och dotter är hemma och blir gisslan.

Så med vapen i hand sätter sig nu bröderna Griffin och mr. Robish i respekt. Här skall de stanna tills deras medhjälpare anlänt med bytet från senaste kuppen. Men medhjälparen dröjer och påfrestningarna blir allt värre både för Hilliards och rymmarna. Med mamma och sonen kvar hemma under vapenhot skickas dotter och man till arbetet för att allt skall verka som vanligt. En annan dag är det sonen som går till skolan. Och man gör naturligtvis klart vad som skulle hända med gisslan därhemma om de som släpps iväg på något sätt skulle skvallra. Hilliards är paralyserade, handlingsförlamade, gör som de blir tillsagda.

Omgivningen märker inte av familjens ovälkomna gäster och polisen lyckas inte finna de förrymda. Dagarna går, och ingen medhjälpare med pengar. Så försöker sonen skvallra för sin fröken, men hon uppskattar inte hans löjliga skämt och ringer hem till hans föräldrar. Mördarna gillar inte grabbens tilltag.

Flickan Cindys pojkvän börjar så småningom märka att allt inte är som det skall med flickvännen, hon gör vad hon kan för att undvika honom - varför? Och även pappan börjar sätta sina planer på att få iväg bevakarna i verket.

Spännande upplägg möjligen men det är minimalt med spänning i boken. Mycket hotande fram och tillbaka men det händer inte mycket. Som mest blir det bråk mellan rymmarna, typ. Den här kan du hoppa över. 249 sidor.