Derek Hansen: Lunch med generalerna (Wahlström & Widstrand 1996)
(Lunch with the Generals. 1993)

Den här boken har stått oläst i bokhyllan i flera år. Det har visat sig dumt för okände Hansen har fått till inget mindre än en liten pärla. Spännande, gripande, lättläst, tragisk, ja, allt detta och mer ändå. Boken blir snabbt svår att lägga ifrån sig. Skulle vilja beskriva detta som en blandning av Sidney Sheldon och Wilbur Smith.

Här finns äventyr i färgstarka miljöer, vilda apor, vulkanutbrott, politiska motsättningar, hemliga rörelser och blodiga uppror (som taget från ett Wilbur Smith-äventyr). Och fram ur storyn växer också en storslagen kärlekshistoria, om lycka och olycka, framgång, hämnd och girighet, som hämtat från en bok av Sidney Sheldon.

Det är äventyr som tar läsaren till såväl Sydamerika som Asien och Australien. Det är i Australien det hela börjar. På en restaurang i Sydney sitter fyra äldre män. Det är Ramon, Neil, Lucio och Milos och de har träffats varje vecka i flera år. Här sitter de och njuter av god mat och dryck och berättar historier för varandra. En del uppdiktade, andra synnerligen verkliga. Den här gången är det Ramon som påbörjar en ny berättelse som alltså innehåller allt ovanstående och som griper tag i både läsaren och de andra runt bordet. Är berättelsen verkligen sann, och om så är fallet, vem tusan är då Ramon? 335 rätt härliga sidor.