Filip Hammar & Fredrik Wikingsson: Två nötcreme och en moviebox (Bonnier Fakta 2003)
Undertitel: Hisnande generaliseringar om vår uppväxt i DDR-Sverige. Och varför de skriver DDR-Sverige får du förstås läsa dig till själv.

Ett rätt skojigt klassfoto utgör bokens fram- och baksida. Vi hittar de båda författarna insprängda bredvid 80-talsikoner som Karate Kid, Rob Lowe, Samantha Fox, skådisar från de stora TV-serierna Varuhuset, Cosby, Twin Peaks, V och Miami Vice, Dee Snider från hårdrockgruppen Twisted Sister och självaste Carola, för att nämna några. Måste ha varit en rolig klass!

Det här är (inklusive registret) 285 sidor ren och skär 80-talsnostalgi varvat med personliga episoder ur Fredrik och Filips egna liv under uppväxten (alltså i DDR-Sverige under 80-talet). Så vill du ha insyn i hur livet var på 80-talet, kanske rentav förflyttas tillbaka i tiden för en stund och minnas allt det bra och hemska och samtidigt har visst intresse i grabbarnas skoltid och tonårsperiod, ja då är detta oumbärlig läsning. Jag själv som tillbringat merparten av mina tonår på nämnda 1980-tal kunde utan problem känna igen mig i nästan allt. Satt mest och log åt gamla minnen och njöt av hur författarna fångat även min egen uppväxt på pricken. För så här var det! Inte bara för dem utan också för undertecknad. Till största delen, måste väl tilläggas.

Grabbarna varvar djupdykningar med hisnande generaliseringar i så vitt skilda ämnen som Konsumtionsvaror, Media, Föräldrar, Vännerna, Språkresor, Pojkrummets inredning, Livet i skolan, Cigarrettrökning, Omvärldshändelser och den första Fyllan. Vi läser om videobandspelarens introduktion, den första hemdatorn, populära filmer, artister, ovannämnda TV-serier, efterrätter, sex och hångel och mycket, mycket mer. Rolig läsning är det bitvis, sann läsning är det bitvis. Ibland sammanfaller de båda bitarna. Framför allt blir man nostalgisk. Det blev i alla fall jag. En storstilad 80-talsskildring.