Carolina Gynning & Alex Schulman: Privat – Mejlkorrespondens (Damm Förlag 2007)
159 mycket lättlästa sidor som omfattar ungefär sex månaders privat mejlkorrespondens mellan just Gynning och Schulman, med början december 2006.

De båda möttes på en fest anordnad av stockholmstidningen Stureplan, i vilken Carolina just röstats fram som Stureplans hetaste singel. Alex var med i egenskap av tidningens chefredaktör och hade ordnat en bordsplacering där han fick singelkvinnan som sin bordsdam. Där inleddes vad som av denna bok att döma verkar vara en riktigt fin vänskap.

Våra huvudpersoner skickar uppmuntrande ord till varandra, försöker peppa den andra i karriären, drar sig inte för att beskriva högst privata vardagsbekymmer, snacka skit om andra kändisar och samtidigt fråga ut den andra om högt och lågt för att bli än bättre bekanta.

Gynning hade en modellkarriär och en Big Brother-seger i bagaget när hon gav sig på programledarjobb för TV. Schulman jobbar vid den här tidpunkten alltså på en tidning, skriver och pratar om kändisar och Stockholms uteliv samtidigt som han planerar sitt bröllop.

De är båda är ute i svängen, går på premiärer, festar och mår mest skit som det verkar. Gynning har inga problem med att träffa killar och få uppmärksamhet, men inte funkar det på det privata planet vad gäller romantik och stabila relationer. Hon vill skapa konst och troligen plocka ut silikontuttarna. Schulman flänger jorden runt och förhållandet med blivande frun verkar gå upp och ned. Både Carolina och Alex framstår som individer med en massa galna idéer och ett stort sug efter en trygg vardag och äkta kärlek.

Det är med andra ord mycket vånda över arbetet, kärlekslivet och utseendet på de här sidorna. Och en del skämt, en del spännande skvaller. Allt lite lagom intressant, underhållande och lika delar charmigt som deprimerande dystert. Vänskapen känns verkligen varm och när jag nu läser detta 10 år efter bokens utgivning kan man inte göra annat än att undra var de båda står idag. Är de fortfarande vänner? Lever relationen? Mejlar de ännu varandra så här? Det har jag ärligt talat ingen som helst aning om, tycker inte de båda figurerat tillsammans alls i media, eller att några gemensamma projekt omnämnts. Somligt är det samtidigt lite skoj att läsa om när man nu vet hur det gick...

Detta blev en mer intressant och gripande läsning än förväntat, överraskande personligt och utlämnande. Sen undrar man förstås om mejlen verkligen publiceras i sin helhet och huruvida där förekommit än fler korta och långa brev som inte fått vara med under det här halvårets kontakt. Och det verkar ju faktiskt lite konstigt att skriva om sådana här saker, vara så fina vänner och sedan (som det verkar) kanske inte ses något alls på riktigt, utan enbart umgås via mail. Nåja, somligt får man helt enkelt inte veta. Kanske var de faktiskt så upptagna var och en med sitt...