Allan Gut: Sant eller sannolikt (Norstedts 2002)
Tankar kring matematik, statistik och sannolikheter är undertiteln.
Det här är en svår bok att recensera. Det förstår du kanske av titeln. Boken är synnerligen ojämn med vissa avsnitt som är kanonbra och andra kapitel av vilka jag inte förstått något alls. Åter andra bitar skulle jag kanske greppa bättre om jag verkligen gav dem tid, men det får vänta till en annan dag. Idag känner jag inte behov av att kunna förstå de hela formlerna för vissa uträkningar. Ett kapitel som t.ex. Stoppade slumpvandringar gick helt över huvudet på mig.
Jag lockades till läsning genom löften att få en del statistiska uppgifter och sannolikhetssiffror från vardagssituationer beskrivna och det får man. Men man vill ha mer av detta. Mycket mer. Men visst är det skoj att kunna förstå, veta och räkna ut sannolikheter för lotterivinter och vinnande händer i t.ex. bridge och poker. Du får också veta hur många flingpaket du troligen måste köpa för att få samlarserien om 100 olika bilder komplett. Och hur stor är sannolikheten att någon i en grupp om hundra personer fyller år samma dag som du?
Bortsett från resonemanget kring vardagshändelser får man också formlerna för en massa sannolikhetsuträkningar presenterade och ibland blir det bara för mycket. Avancerade resonemang jag inte är med på direkt och komplicerade formler med symboler jag aldrig tidigare sett. Du får veta att ovanliga händelser är vanliga, att extrema händelser är normala. Valda bitar ur kapitel med namn som En minikurs i sannolikhetsteori, Galna kor och samlarbilder, Lögn och statistik, Lotterier och spel, är mycket matnyttiga. Läs gärna, men var beredd på att somligt är riktigt svårt och krävande.