Winston Groom: Forrest Gump (Forum 1995)
(Forrest Gump. 1986)

Trots omslagsbilden är detta inte baserat på något filmmanus. Det här är boken bakom filmen med samma namn så du kan lugnt läsa boken även om du sett filmen. Det finns en hel del skillnader från filmen, även om grundstoryn om den IQ-klene Forrest i grunden är densamma.

Här får vi på 207 sidor följa unge Forrest genom ett stort antal händelser som han upplever under dussintalet år. Så du förstår att det ibland är tvära kast i handlingen och ett rasande tempo boken igenom. Unge Forrest må vara utrustad med ett klent intellekt men han har ett hjärta av guld. Tror alla om gott och säger inte nej till någon. Det är väl kanske därför han hamnar i alltför många dråpliga och smått otroliga situationer.

Som barn lever Forrest med sin mor och det är först när folk märker vilken kvick löpare han är som det börjar hända saker i hans liv. Han blir i rask takt fotbollsproffs, militär, pingisspelare, musiker och skådespelare. Han krigar i Vietnam, räddar livet på Mao i Kina, träffar USA:s president och får Kongressens Hedersmedalj. Han blir inspärrad på dårhus, astronaut hos NASA och tillfångatagen av kannibaler.

Som om detta inte vore nog blir han hyllad wrestlingbrottare, schackmästare och framgångsrik bomullsodlare. Mot bokens slut lyckas han också till slut starta den räkfirma han en gång lovat en krigskamrat. Till en början lyser alltid lyckan mot Forrest och allt han provar på går hans väg. Men så, delvis genom hans lättrogenhet, går snart allt han testat käpprätt åt skogen och det blir bara pannkaka av alltihopa. Genom hela storyn går också hans kärlek till barndomsvännen Jenny som en röd tråd. Skall den idiotförklarade Forrest någonsin få sin drömtjej?

Det här är ganska bra. Förvisso helt otroligt, men bitvis väldigt roligt och det som verkligen griper tag är just Forrests känslor för den här Jenny. Och slutar det verkligen lyckligt?
Winston Groom: Forrest Gump & Son (Forum 1996)
(Gump & Co. 1995)

Efter en sådan makalös framgång som filmen Forrest Gump blev (helt rättvist!) var det förstås upplagt för en fortsättning. Som framgår av titeln har Forrest fått en son och i stort sett hela boken går ut på att Forrest nu vill göra rätt för sig, se till att sonen har det bra. För att Forrest skall kunna fixa det krävs förstås ett jobb, en stadig inkomst, och här provar Forrest ånyo på allt mellan himmel och jord.

Precis som i första boken är Forrest initialt framgångsrik för att sen klanta till det (allt är inte lätt för en kille med IQ 70) och se allt förbytas till ett fiasko. Här är han fotbollsproffs, uppfinnare i läskedrycksbranschen, försäljare av uppslagsverk, svinfarmare och chef för ett energibolag. Han anklagas för lagtrots mot kongressen efter att ha hjälpt en viss Oliver North i Iran-Contras-affären. Han tar jobb vid en temapark som snart tvingas stänga, han gör insideraffärer på Wall Street och krigar mot Saddam Hussein. Forrest lyckas till och med ta honom till fånga.

Och, som om inte allt detta vore nog, så kan jag berätta att Forrest Gump var den som indirekt såg till att Berlinmuren revs! Det händer en massa mer saker, det ena mer otroligt än det andra och häri ligger bokens svaghet. Författaren har verkligen ansträngt sig för att hitta på tokroliga upptåg för Forrest och låta honom vara involverad i kända världshändelser, men det blir bara för mycket. Priset tas av episoden när han faktiskt träffar skådespelaren Tom Hanks. (Killen som gör rollen som Forrest själv i filmen). Det är mestadels roliga scener, men relationen till sonen är oftast ingen upplyftande läsning och allt känns som en urvattnad uppföljare, det vill säga bara måttligt intressant. 213 sidor.