John Grisham: Testamentet (Albert Bonniers Förlag 1999)
(The Testament. 1999)
Troy Phelan är god för 11 miljarder dollar och han är döende. Han skall underteckna sitt testamente och giriga arvingar och ex-fruar kretsar kring honom som väntande gamar. Men Troy Phelan har ingen som helst önskan att ge mer pengar till sina giriga och värdelösa släktingar. Hur mycket han än gett dem under åren har de alltid slarvat bort pengarna hur fort som helst. Bilar, fastigheter, juveler, konst, knark. Alla har levt som om tillgångarna aldrig skulle sina och de hur som helst alltid skulle få mer pengar av pappa. Det får räcka nu, tycker Troy, men hur skall han kunna hålla sina egna barn och före detta fruar borta från pengarna?
Han undertecknar ett testamente och tar livet av sig. Ingen sörjer på riktigt, nu vill alla bara åt sin del av pengarna. Tänk, nu är de alla dollarmiljardärer och börjar shoppa som tokar. Så förbannade de blir när testamentet läses upp och allt är testamenterat till Rachel Lane, en för alla helt okänd utomäktenskaplig dotter, nu missionär i Brasiliens djungel.
Men hjälp av advokater i långa rader börjar släktingarna bestrida testamentet, allt medan Troy Phelans advokater ger sig ut på jakt efter den nyrika arvtagerskan, någonstans i sydamerikas djungler...
Väl funnen vill hon inte befatta sig med pengarna. Men vad händer då med de 11 miljarder dollarna?
Jaha ja. Grisham säljer böcker som bara den. Nånstans har jag läst att detta var 1999 års mest sålda bok. Det var synd det, för det måste finnas andra som bättre förtjänar den utmärkelsen. Det verkar vara en lovande story och boken börjar bra, men sen blir det inget mer. Advokatbråken hettar aldrig till och större delen av boken är bara ett segt letande efter Rachel med flyg, båt och tills fots hos olika stamfolk i djungeln. De flesta tidigare Grishamböckerna är bättre. 442 sidor.
John Grisham: Brödraskapet (Albert Bonniers Förlag 2000)
(The Brethren. 2000)
Tre före detta domare sitter i fängsligt förvar på en anstalt i Florida. Från deras revir, juridiska biblioteket, sköter de juridiska ärenden åt andra intagna och försöker skipa fängelserättvisa. De har också arbetat fram en utpressningsplan som väl satt i verket fungerar som smort. Det strömmar in pengar och brödraskapet har hittat flera män runtom i landet att sätta press på. Allt ser mycket lovande ut.
Så får brödraskapet veta att kongressledamoten och presidentkandidaten Aaron Lake i egenskap av privatperson brevväxlat med dem under fingerat namn . Underbart, tycker domarna, här har de kanske makten att ändra historiens gång.
Men i Washington finns mäktiga krafter som stöttar Lake och till varje pris vill se honom som den nye presidenten. Utpressare mot Lake kan inte få lyckas och därmed är brödraskapets fridfulla tid i fängelset slut...
Efter att ha läst Testamentet av Grisham, som nog är en av hans sämsta romaner, var det glädjande att märka att han här fått till en spännande bok med fräck story. Utpressningsidén känns fräsch och att få veta hur det går till när USA får fram sina presidentkandidater kan väl vara nyttigt det med. 383 sidor.
Domarens brev (Albert Bonniers Förlag 2002)
(The Summons. 2002)
Domare Atlee är till åren kommen, svårt sjuk och känner krafterna avta. Han skriver brev till sina söner och ber dem komma hem för att diskutera fördelningen av hans kvarlåtenskap. När äldste sonen, juridikprofessorn Ray, kommer dit ligger fadern död på soffan och testamentet på skrivbordet. Sönerna skall dela arvet och allt som fadern hade kvar var 6000 dollar på banken och det skruttiga huset.
När Ray, lätt chockad av att ha hittat fadern död, sedan ser sig om i bostaden finner han en massa lådor undanstoppade i garderoben. Hundradollarsedlar i massor. En snabb kontroll ger vid handen att det måste röra sig en miljon eller mer. Dollar.
Så dyker arvinge två upp, lillebror Forrest, lite sent till mötet. Ray säger inget om pengarna. Lillebror har svåra problem med knark och alkohol och lyckas aldrig bli helt avgiftad. En massa pengar skulle säkert leda till hans för tidiga död.
Och då smyger sig frågorna på Ray. Varifrån kommer pengarna? Vem känner till dem? Skall han berätta för myndigheterna om den okända förmögenheten? Eller för sin bror? Rays inledande undersökningar verkar inte tyda på att någon kände till Domarens undangömda pengar. Så han behåller dem och håller tyst.
Då kommer paranoian och tar Ray i sitt grepp på allvar. Är han bevakad? Var skall han gömma sedlarna? Vet verkligen ingen i omgivningen att pengarna existerar? Eller vill de inget säga? Och så efter begravningen och några dagars kaos kommer ett brev som uppmanar honom att inte slösa bort alla pengarna...
Det blir en liten svacka i mitten men det rycker upp sig mot det överraskande slutet så medelbetyg är i alla fall inte för mycket. En typisk Grisham-bok. 335 sidor.
John Grisham: Uppgörelsen (Albert Bonniers Förlag 2003)
(The King of Torts. 2003)
Hm… skall man sätta betyget 4 bara för att boken på något sätt suger tag i läsaren och man läser och läser tills det är slut? Är inte det ett tecken på en bra bok? Eller skall man smälta boken, tänka till lite och sätta en 2:a bara för att man ändå blir lite besviken på Grisham. Storyn är ju faktiskt tunnare än tunn och karaktärerna ytliga pajasar, ja nästan löjligt klichéartade.
Unge Clay Carter har ett jobb som offentlig försvarare i Washington. För en skitlön försvarar han de medellösa, de utslagna, knarkarna, mördarna, förlorarna. Ofta förlorar han fall, men det gläder honom faktiskt. Klienterna är ju oftast skyldiga. Han är tillsammans med en riktigt vacker kvinna som han älskar. Men svärföräldrarna är pest och pina och i deras ögon är inte Clay tillräckligt framgångsrik och mäktig för att vara ett lämpligt parti åt deras dotter, inte om de får bestämma. Och dottern lyssnar mycket på vad mor och far säger...
Clay och tjejens förhållande är minst sagt på väg utför för att snart spricka helt. Så Clay drömmer om att bli just någon att räkna med, (han skall allt visa de f.d. svärföräldrarna) och se där! Vilken otrolig tur han har. En dag blir han kontaktad av en man som har tidernas erbjudande åt Clay. Det finns en möjlighet att ge sig på ett gigantiskt läkemedelsföretag för en massa tänkbara klienters räkning och tjäna storkovan. Och jodå, Clay nappar.
Han raggar patienter och lyckas få till ett miljardskadestånd. Över en natt har Clay blivit rikskändis. Han processar åt höger och vänster, pengarna strömmar in och han kan öppna egen firma. Pang bom, bara så där, är Clay en av landets allra rikaste. Han köper lyxbilar, villor, båtar och till och med ett eget jetplan. Och när han fått allt som kan köpas för pengar, ja då vill han ha mer. Och så en dag gapar han över för mycket...
Är pengar verkligen allt, eller leder det bara till fördärv, kan man undra? Det är som sagt rätt okej underhållningsläsning för stunden, men föga djuplodande. Huvudpersonen är nästan bara sugen på pengar och därutöver ännu mer pengar. Och han blir som förbytt när han fått smak på det goda livet. "Det goda livet?" Hm.
390 sidor.