Maria Gripe: Tordyveln flyger i skymningen (Bonnier Carlsen 1978/95)
Detta är en av min ungdoms favoritböcker. Speciellt radioteaterversionen jag hörde som följetong för säkert 25 år (?) sedan har jag ett speciellt förhållande till. Vill minnas att den var oerhört bra och den här boken kommer aldrig att glömmas. ”Tordyveln” är helt enkelt en utmärkt berättelse om en spännande skattjakt. Att det sedan blir lite av en spökhistoria också gör inte saken sämre.

På 280 sidor berättas det om ungdomarna Jonas, hans storasyster Annika och deras kompis David och deras sommarlov i lilla småländska samhället Ringaryd. Jonas har nyss fyllt år och fått sin present, en kassettbandspelare med vilken han försöker göra så många inspelningar av olika spännande ljud som bara möjligt.

Vännerna har lovat att vattna blommorna i den Selanderska gården över sommaren där de sett Fru Göransson ha ett möte med en okänd man. Detta blir upptakten till ett mycket spännande mysterium. En okänd kvinna ringer till huset och vill spela schack med David. Vem är hon och varför spela schack via telefon? Vad är det för konstiga viskningar Jonas fångat på band när han besökt huset? Och den märkliga blomman vars blad verkar peka på olika saker när de kommer till gården för att vattna, vad vill den berätta för dem? Och klockan som inte slagit på flera år, varför slår den nu? Och tordyveln?

Ja, mysterierna hopar sig och när sällskapet finner gömda gamla brev på vinden växer deras lilla sommarlovsgåta till att bli en sak av internationell betydelse. Någonstans i Småland skall det finnas en tretusenårig egyptisk gravstaty. Jonas tänker absolut vara den som finner den och vinner ära och berömmelse.

Ja, vilken bok, säger jag. Måste läsas! Hade jag bara läst den för första gången nu och inte kommit ihåg så mycket hade det blivit högsta betyg!
Maria Gripe: Agnes Cecilia – en sällsam historia (Bonnier Carlsen 1981/99)
Nora är en föräldralös tonåring som nyligen flyttat in i ett stort hus tillsammans sin nya familj bestående av ”pappa, mamma och bror” Anders, Karin och Dag. I det huset verkar det hända märkliga saker. Nora hör mystiska steg som närmar sig hennes rum men hon ser aldrig någon och stegen fortsätter aldrig längre än till tröskeln. En helt dödförklarad väckarklocka börjar plötsligt gå baklänges och en stor bok verkar envist ramla ur bokhyllan och pocka på uppmärksamhet.

Någon verkar vilja ha kontakt med Nora via telefon och broder Dag drömmer en dröm i vilken Nora måste resa till Stockholm för att söka något. Nora vill verkligen inte till Stockholm men till slut hamnar hon där i alla fall.

I en butik i Gamla Stan får hon ett paket som måste öppnas när hon är ensam och innehållet får absolut inte visas för någon. I paketet ligger en docka, obeskrivligt vacker och med en mystisk förmåga att visa upp de mest skiftande ansiktsuttryck. En vas faller och krossas mot golvet. Bland skärvorna ligger mängder med pappersremsor med text. Det här blir bara för mystiskt, tycker Nora, som glatt börjar detaljstudera dockan, pappersremsorna, fotografier och annat som kommer i hennes väg.

Snart varvas Noras upplevelser i nutid med händelser från förr allt eftersom hon börjar söka sanningen om den gäckande Agnes Cecilia. En spökhistoria i det lilla formatet på 249 sidor, lite intressant till en början, men sedan alltmer konstig, ja, just sällsam. En svag avslutning gör att jag bestämmer mig för att sänka min betygstrea till en tvåa.