Bradley Trevor Greive: Meningen med livet (Albert Bonniers Förlag 2004)
(The Meaning of life. 2002)

Här kommer i litet format (15 x 15 cm) en bok om meningen med livet, och om än kanske inte gåtans lösning så måhända en hjälp på vägen att kunna lista ut svaret. I stort består boken av några enstaka meningar övertydliga självklarheter, ja en bunt präktiga råd du säkert hört förut. Du kan såklart behöva höra dem upprepas en gång till och huruvida du faktiskt tagit dem till dig är förstås en helt annan sak…

Nåväl, det dyker upp några visdomsord på varje sida och sedan har författaren letat upp en bild från djurriket som illustrerar det aktuella frasen på ett tydligt, ofta humoristiskt sätt.

”Livet är mycket konstigt, hur man än vänder och vrider på det.” (bild på en ung säl som lutar huvudet åt vänster.) Sedan vänder man blad och där lyder texten: ”Mycket konstigt”. (bild på fågel som lutar huvudet åt höger).

”Varför fortsätter vi att tjata om att det viktigaste av allt är att vara sig själv,” (bild på kamel i hatt), nästa sidas text: ”och sen finna oss i att vara pinsamt lika i så gott som allt här i livet?” (bild på en samling pingviner).

”Somliga säger att livet inte har någon mening, det bara ”är”. Jösses, vad djupt.” (bild på springande mus i ett hjul) Nästa sida: ”Sedan finns det de som menar att vi bara är här för att bilda familj.” (bild på pappa eller mamma björn och tre björnungar).

Sen rullar allt vidare på liknande sätt. Vår existens kanske styrs av primitiva sexuella behov? (bild på hjortar som gör ”det”). Meningen med livet kanske handlar om kärlek, puss och kram? (bild på apor som pussas). Eller att känna sig varm inombords? (bild på is- och snötäckt apa).

Ja, vad håller vi egentligen på med? Stressar och prioriterar fel… (Apa vid ett skrivbord som håller i en penna och en telefonlur, en katt som sitter vid ett bord och lapar rysk vodka).

Vad brinner du för? Förverkliga dina drömmar. Omge dig med goda vänner. Inspirera andra till stordåd och du kan förändra världen. Tvivla inte på dig själv. Det kommer bra och dåliga dagar för alla. Ibland känns allt som en katastrof. Skratta mycket och få andra att skratta. Följ ditt hjärta, använd ditt huvud…

Har du hört det förr? Jo, säkerligen. Här kommer det som sagt igen, men nu tillsammans med ett foto på en apa, en hund, en katt, en ko, en björn, en elefant… som ser ut att skratta, vara besviken, tvivlande eller gör något annat passande till aktuell text.

Allt är rätt bekant men somliga bilder är väl lite småkul, tyvärr är samtliga fotografier i svartvitt. Detta bläddrar man snabbt igenom och så var det kanske inte mer med det… 125 sidor.
Bradley Trevor Greive: En stressig dag (Albert Bonniers Förlag 2006)
(The Book for People who Do Too Much. 2004)

Författaren fortsätter att ta klämkäcka självklarheter och kombinera dem med ett passande foto från djurvärlden. Den här gången handlar det förstås om stress i olika former, vad den får oss att göra och känna och hur det borde vara istället.

Boken är i litet format, 15 x 15 cm, det finns en svartvit bild och en mening text, eller två, på varje sida.

Texten ”Händer det att du får dunkande huvudvärk bakom höger öga?” illustreras av en björn som tar sig för ögat. Varning för hjärtattack får en groda platt på rygg som bild, för tidigt håravfall blir en bild på en tunnhårig orangutang.

”Småsaker börjar driva dig till vanvett” och då är bilden en apa som kliar sig. ”Du ger dig plötsligt på folk som inte har gjort dig nåt” – en hare jagar en höna… Du trasslar till det mesta när du är stressad – hund invirad i toalettpapper, du längtar efter vila – hund på rygg på en säng framför en fläkt, somliga behöver uppiggande dryck - katt med huvudet nere i en kaffekopp, välgörande massage av hårbotten – mamma apa plockar med barnets hår… Och så vidare, och så vidare… Ja, du fattar ju vad stress kan åstadkomma, väl?

Lär dig säga nej, prioritera bättre, sov mer, följ dina drömmar, låt stjärnorna styra, börja kyssas, allting blir ljusare, smakar bättre, himlen blir blåare, dina vänner roligare och de du älskar ännu vackrare… Kort sagt, stressa mindre! Och alla dessa sanningar får alltså ett foto vardera. Här har du många hundar, katter, apor och en del andra djur som just lyfter blicken mot himlen, pussas, vilar eller gör någon form av passande min…

116 sidor riktiga präktigheter, sanningar som kanske tål att höras igen och igen och därtill alltså hundratalet svartvita fotografier på djur… kanske inte sådär fantastiskt roligt egentligen…