John Gray: Män är från Mars, Kvinnor är från Venus (Brombergs 1999)
(Men are from Mars, Women are from Venus. 1992)

Så omtalad som den här boken blivit så var den ju en självklar "måste-läsas-bok" . Men vad skall man tycka, då? Löjlig? Typiskt amerikansk? Alltihop sant? Eller bara lögner från början till slut? Finns det något matnyttigt i den? Svaret blir nog ett ja, på alla ovanstående frågor. Faktiskt.

Både du och jag vet att både män och kvinnor är från Jorden, men olika är vi, det är sant. Det är inte bara det att vi talar olika språk, eller rättare sagt, säger samma ord men menar olika med dem. Män är som gummiband och kvinnor som vågor, fick jag lära mig. Skall inte förklara mig alls, tänker bara säga att vissa kapitel ger mer än andra.

En del är självklart från början. Mycket annat "blir självklart" när man läst om det och medvetet tänkt till lite. Det är lätt att vara efterklok, liksom. Och flera små, små tips, saker att tänka på i mötet med sin respektive eller vännen kunde i alla fall jag ta med mig. Visst vill vi väl alla undvika gräl och ta poäng hos det motsatta könet? Läs den för skojs skull och plocka godbitarna! Krisar det sig dessutom i ditt förhållande kan jag mycket väl tänka mig att du kan få viss hjälp här.
John Gray: Mars åtrår Venus, Venus älskar Mars (Brombergs 1999)
(Mars and Venus in the bedroom. 1995)

"Denna bok leder män och kvinnor mot sexuell tillfredställelse både fysiskt och känslomässigt." Så står det i inledningen. Hur skulle man kunna låta bli att läsa en sådan bok, hur bra sexliv man än har? De här drygt 200 sidorna är uppdelade på kapitel som; Avancerade tekniker för lustfyllt sex, Hur man gör en kvinna vild av njutning, Hur du återupplivar passionen och Hur du håller den romantiska trollkraften levande. Låter spännande, eller hur?

Precis som med Gray´s andra böcker är det här dock bitvis typiskt präktigt, nästan löjligt, medan andra bitar verkligen känns som nyttiga, givande. Läs, tänk till och be din partner läsa den också. Välj ut valda bitar och prata er fram till hur ni vill ha det. Säkerligen kan ni få det ännu bättre än idag? Eller? Om inte, läs nåt annat.
John Gray: Mars och Venus - tillsammans för alltid (Brombergs 1999)
(Mars and Venus Together Forever. 1996.)

Allvarligt talat, efter två tidigare lästa böcker av John Gray i den här Mars och Venus-serien börjar man känna igen hans "förklaringar" till varför män och kvinnor är som de är, gör som de gör, känner som de känner. Det här är den hittills mest textspäckade boken och tyvärr känns mycket lite riktigt nytt och fräscht. Man känner som sagt igen det mesta.

Grunden i boken utgörs av påståendet att män och kvinnor behöver nya arbetsbeskrivningar för sin tillvaro med partnern därför att livet för män och kvinnor idag inte fungerar på samma sätt som det gjorde för våra föräldrar och våra föräldrars föräldrar. Då var det OK för kvinnor att vara hemma och ta hand om barn och hushåll, ja inte bara OK, det var det de skulle göra, punkt slut. Och männen skulle till varje pris försörja familjen; ut och jaga, skaffa mat, ha flera jobb så att mat, kläder och tak över huvudet fanns för familjen.

Idag är det annorlunda, skriver Gray. Kvinnor kan mycket väl vilja vara hemmafruar, men för många är det inte allt, även kvinnor vill gå till jobb och träffa folk, tjäna egna pengar, inte vara beroende av någon man. Och en del män vill vara hemma med sina barn. Och på detta tema inleds boken. Mittpartiet handlar om hur man får män att verkligen lyssna på kvinnan och hur man får kvinnor att tala så att mannen faktiskt förstår vad de vill säga.

Och slutet? Ja, inte sjutton avslöjar jag slutet i en bok! Har du läst flera andra av Grays böcker kan du nog hoppa över denna, alternativt läser du de första och de sista kapitlen för de i mitten var sega att ta sig igenom.
John Gray: Mars och Venus - i kärlekens tecken (Brombergs 1999)
(Mars and Venus in love. 1996)

Jag tror jag har fattat vad Gray vill säga. Män vill ibland gå in i sin grotta och vara för sig själva, få rå om sig själva och tänka i lugn och ro. Och det behöver kvinnor lära sig och acceptera. Kvinnor å sin sida vill gärna umgås, prata och ha någon som verkligen lyssnar på dem utan att för den skull alltid komma med förslag och lösningar på ev. problem. Och det behöver män lära sig och anpassa sig till.

Om nu män och kvinnor inte förstått att vi kommer från olika planeter ja då brister kommunikationsförmågan och förståelsen för varandras beteenden och vi börjar se brister och fel hos partnern och glider ifrån varandra. Det är illa. I USA har Gray med kassettband, böcker, seminarier och föreläsningar tydligen hjälpt många, många människor att förstå varandra.

Nu har han samlat flera av dessa människors berättelser i den här boken och vill låta dig känna igen dig i någon situation så att du också kan se att det finns hjälp. Varje kort berättelse börjar förstås tragiskt men slutar med halleluja, tack Gud för John Gray och hans kassetter, böcker och föreläsningar. Har du problem i relationen till din partner läs då grundboken Män är från mars, Kvinnor är från Venus. Det här är bara upprepningar av gamla tips och en lovsång till författaren.