Heather Graham: Dödlig vänskap (Richters 2002)
(Drop Dead Gorgeous. 1998)

Kompisgänget samlas och alla är där vid det vattenfyllda stenbrottet. Lori, Sue, Andrew, Brad, Mandy, Michael, Ted, Ellie, Ricky, Josh, Sean. Tonåringarna solar och badar och snart är en av dem död, drunknad. Mord eller olycka, ja åsikterna går isär. Misstankarna riktas åt ett visst håll, mot en i gänget, men ingen förklaras skyldig. Därmed är det slut på deras tonårstid. Abrupt kastas de in i vuxenvärlden och skiljs åt.

Det går 15 år och en begravning för dem samman på nytt. Efter många år på skilda håll är de tillbaka i bekanta trakter och tar åter upp vänskapen. Snart står det klart att de alla bär på hemligheter för varandra. Där det en gång varit oförargliga romanser och tillfälliga förbindelser mellan pojkar och flickar, döljer sig mörka hemligheter. Drunkningsolyckan för så länge sedan var förstås mord. Det dödsfall som samlat dem på nytt är ytterligare ett mord, även det begått av samma förövare.

En i gänget är en galen mördare, men vem? Polismannen? Advokaten? Författaren? Lite spännande blir det förstås, men mer handlar detta om romanser, sex, kärlek och heta drömmar. Ingen kan lita på någon, alla misstror varandra och nånstans först en bra bit in i boken lyckas jag hålla reda på alla personer som är inblandade.

Måttligt intressant på 344 sidor och som bäst värt en svag trea i betyg. Tyvärr inte hälften så spännande som det eventuellt verkar. Fast att gissa rätt på mördarens identitet var jag inte i närheten av att göra.
Heather Graham: Stumt vittne (Richters 2001)
(Tall, Dark and Deadly. 1999)

Snygga och framgångsrika Marnie har försvunnit. Att hon får ett infall och sticker iväg är inget konstigt, det har hänt förr, men nu har väl många dagar passerat utan ett livstecken från henne. Något oväntat måste ha hänt. Kan Marnie ha fallit offer för den person som kidnappat andra kvinnor i trakten?

Ja, det ser inte bättre ut. Marnies granne och väninna Sam är i alla fall helt övertygad om att så skett. Hon börjar snart se en skurk överallt och misstänker alla i Marnies omgivning; advokatkollegan, chefen, fadern, brodern, grannen, gamla älskare och vänner, ja du fattar. Alla verkar de nog så oskyldiga och undrande över vart Marnie tagit vägen, men är måhända någon av dem verkligen förövaren? Hemligheter har de gott om i alla fall.

Unga pojken Gregory verkar faktiskt veta ett och annat. Något har han uppenbarligen sett eftersom han beter sig så konstigt, men han är autistisk och vill inte prata, så vem kan luska reda på vad han eventuellt sett eller hört? Har han ens sett något? Är han inte bara konstig?

En typisk medelspännande bok på 351 sidor där alla misstänker alla för att vara lögnare/kidnappare/mördare och där du som läsare mot slutet självklart skall överraskas av förövarens verkliga identitet. Och lite överraskad blev jag allt.
Heather Graham: Hatets lögner (Richters 2002)
(Long, Lean and Lethal. 2000)

Den en gång så firade skådespelerskan Abby Connolly börjar bli till åren. Hon kan förvisso fortfarande hålla storslagna fester men är rejält sjuklig och dessutom oroad för sin dotters, Jennifer, skull. Abby har tagit emot både anonyma brev och telefonsamtal från någon som riktar hot mot dottern. Nu är det förvisso lite svårt att tro på Abby. Breven har försvunnit, samtalen har ingen annan hört och Abby brukar ju numera se syner och tala med osynliga personer, det är en del av hennes sjukdom.

Dottern Jennifer är dock mer oroad för sin mor och dennes eventuella behov av en komplicerad operation än för sin egen del. Jennifer är till vardags beundrad skådespelerska i en populär ”såpaserie”. Nu har hennes mamma Abby nyttjat sina kontakter och lyckats få in sin styvson Conar i samma produktion som dottern. Nu kan snyggingen Conar (själv en firad och hutlöst bra betald skådespelare) hålla ett öga på Jennifer,,,

Snart börjar unga skådespelande kvinnor mördas i Hollywood. Alla verkar ha mördats utifrån mordsätt som redan nyttjats i filmer av självaste Alfred Hitchcock. Är månne Jennifer nästa offer? Och vem är den galne mördaren?

Det finns förstås mänger med vänner till Jennifer att misstänka. Lägg därtill alla figurer både framför och bakom kameran, manusförfattare och andra i film- och tv-världen så förstår du att den skyldige förblir obekant in i det sista.

Stora delar av bokens 349 sidor är inte speciellt spännande alls. Det handlar länge mest om vardagsintriger och rivalitet inom filmbranschen och om hur Jennifer och Conar avskyr varandra. Sen tar det lite fart, det börjar bli uppenbart att en galning går lös nånstans – men vem? Och då blir det lite Agatha Christie-känsla över det hela. Vem har motiv, vem hade möjlighet, håller alibit?

Alla misstänker alla och spänningen stegras mot slutet. Inte så att det hela blir en rejält spännande bok, men man slipper avfärda boken som skräp och totalt ospännande. En ordinär dussinbok i genren ”romantisk thriller” med mer fokus på romantiken än spänningen kanske... ja, med undantag för avslutningen alltså. 349 sidor och en svag trea i betyg.