Mattias Göransson: Relations ABC (Bokförlaget DN 2001)
En liten bok med 70 helt nya uppslagsord fördelade på kapitlen Ensamhet, Tvåsamhet, Enhet och Tveksamhet. (De vanligaste stadierna i mänsklig parbildning.)

Ja, det handlar alltså om vardagliga betraktelser i omvärlden rörande t.ex. singelliv och skapande av nya relationer. Det handlar om att vänta barn och hur man håller både familje- och kompislivet levande. Här har vi en serie bitska betraktelser om kärlek helt enkelt. Och det är lysande.

"Med klangbotten av ren ångest skrattar man sig igenom häftet" står det på baksidan. Det är på pricken. Det är roligt, man skrattar, men samtidigt känner man igen sig, och det är på sina håll plågsamt/pinsamt. Gör vi alla samma misstag i kärlekslivet? Tycker vi så lika om ensamhet, sökandet efter den rätta, familjeliv och uteliv? Hur kan man annars känna igen sig så mycket?

Uppslagsorden illustreras med en liten skojig teckning och en berättelse som ger ordet en djupare beskrivning. Visst blir du sugen på att veta vad som menas med Peppdifferensen, Svärturbo och Kameleontrekyl? Kanske fattar du redan vad som menas med ord som Chipsgoffarstadiet, Gnällmonopol och Julpsykos? Som relationsbok minst lika nyttig som John Grays Män är från Mars - Kvinnor är från Venus. Faktiskt. Och dessutom ohyggligt mycket mer lättläst och rolig. 182 sidor.