Daniel Goldberg & Linus Larsson: Minecraft – Block, pixlar och att göra sig en hacka (Norstedts 2012)
232 mycket lättlästa sidor om Markus Persson, en helt vanlig svensk kille som vill programmera datorer och drömmer om att skapa små fiffiga underhållande dataspel. Detta är berättelsen om hans uppväxt och försiktiga steg in i programmerarvärlden hos diverse företag i spelbranschen, om hans drömmar och så småningom planer på att driva ett eget företag med spelglädje i fokus, ett företag utan större vinstkrav eller alltför många likheter med alla andra spelutvecklare och producenter…

Ja, detta är en modern askungesaga. Markus älskar Lego och datorspel som barn och inte alltför många år senare är han mångmiljardär efter att ha skapat Minecraft, ett kantigt klossbyggarspel där i princip allt är möjligt och som blir ett fenomen världen över.

Vi läser om anställningsintervjuer för kända spelföretag, om egna små spelprojekt vid sidan om det dagliga jobbet. Vi kan läsa om hur idén om Minecraft sakta växer fram, testas och når spridning. Boken inleds förresten av spelets officiella lansering i Las Vegas.

Det skrivs om andra dataspel, olika företag och personer som hjälpt och stjälpt, velat ha en del av kakan. Det skrivs om pengar som trillar in i en rasande takt och om personliga tragedier, konflikter och drogmissbruk.

Kort sagt är detta mycket intressant och synnerligen fascinerande läsning. Även för den som kanske inte är överdrivet insatt i spelet Minecraft eller ens speciellt intresserad av dataspel överlag kan detta vara värt att ta sig an. Det handlar om skapande, utanförskap och om att kanske inte riktigt passa in, om att gå sina egna vägar och stå upp för det man tror på. En viss insyn i hur saker och ting kan gå till i spelvärldens affärer får man också. Allt detta och mer på bara ca 200 sidor.

Långt bak i boken dyker en imponerande källförteckning upp. Nog känns det speciellt med en förklaring och beskrivning i löpande text till varje ingående kapitel även om antalet källor kanske inte alltid är så många. Det redogörs i alla fall för personer som tyckt till, intervjuer som gjorts, event som ägt rum, filmklipp på Internet och olika böcker och artiklar. Allra sist en lista över alla i boken omnämnda datorspel med info om utvecklare/förlag och årtal. En mysig liten pärla till bok. Tänk som det kan gå. Med hårt arbete, tur och talang så kan drömmar slå in! Jag måste kanske ge spelet Minecraft en chans också… om det nu verkligen är ett spel…