Paul Glendinning: Matematik för nyfikna (Lind & Co 2013)
(Maths in Minutes. 2012)

Matematik var aldrig mitt favoritämne i skolan men nog förstod jag att man ändå behövde lära sig somligt under lektionerna. Typ de fyra räknesätten, lite ekvationslösning, algebra och några formler för ytor, omkrets och vinklar i cirklar och trianglar. Kanske Pythagoras sats och nåt om gyllene snittet också.

Här kommer allt detta tillbaka igen, och så enormt mycket mer. Hela 200 nyckelbegrepp inom matematiken förklarade på nolltid! Fantastiskt, eller hur? Eller? Tja, det mesta känns som en rejäl överkurs, något jag aldrig kommer att behöva eller aldrig mer ens kommer att stöta på någonstans.

Nåväl, boken kommer i synnerligen behändigt format, bara ca 10 x 10 cm, men blir rätt tjock då den omfattar 415 sidor. Fyra av dem rör en ordlista, fyra av dem omfattar registret. Resten av sidorna går åt till de här 200 nyckelbegreppen, Vart och ett av dem får ett uppslag, två sidor. Det blir ofta en sida text och en sida med en illustration; en graf, en geometrisk figur, en formel, siffror, kurvor, linjer…

Man skulle kunna tro att en enda sida text i det här lilla formatet, tillsammans med en bild, skulle kunna göra de här nyckelbegreppen begripliga, men så är icke fallet, inte för undertecknad i alla fall. Rätt snabbt inser jag att jag aldrig i livet kommer att kunna greppa merparten av de här teorierna, formlerna, ja allt vad det nu är.

Den matematik jag redan lärt mig, det får räcka med den. Jag hajar något lite om tal, mängder, sekvenser och serier. Jag behärskar somligt kring algebra, geometri osv.

Den här boken är för den som vill veta så mycket mer, den fanatiskt matematikintresserade som har en hjärna som omedelbart förstår det här sättet att tänka, att räkna, eller som vill investera tid i att träna upp sig på att göra det. Eller helt enkelt för den som bara behöver ett matematiskt uppslagsverk.

Det här skall, hur som helst, enligt baksidestexten vara det snabbaste sättet att lära sig om allt från primtal till differentialekvationer…

Om du legat sömnlös och funderat får du nu äntligen veta vad följande är: Banach-Tarski-paradoxen, håriga bollens teorem, kommutativitet, tesseleringar, Riemannytor, Laplaces ekvation, ekvationer för kägelsnitt, Gödels ofullständighetsteorem och mycket, mycket mer. Kanske blir det rentav du som finner bevisen för Birchs och Swinnerton-Dyers förmodan?

Som matematiskt uppslagsverk är boken säkerligen helt fantastisk, femstjärnig allra minst. Den täcker mycket. Olyckligtvis tröttnar jag rätt snabbt på att bläddra i den, det jag läser får min hjärna att låsa sig och den överväldigande majoriteten av innehållet känns alltså som sådant jag aldrig någonsin mer kommer att komma i kontakt med, än mindre behöva i mitt liv. Så betyget får bli därefter. Jag slapp i alla fall alla räkneövningar, till skillnad från skolans matematikböcker…