George Gipe: Tillbaka till framtiden (Forum 1985)
(Back to the Future. 1985)

Berättelsen som ryms mellan pärmarna är egentligen bra mycket bättre än vad mitt satta betyg antyder, den här är helt klart en 5-stjärnig story, både rolig och konstant spännande. Problemet är att det är filmen jag älskar. Raderna på de här 278 sidorna har satts samman utifrån filmmanuskriptet, så bok och film skiljer sig mycket litet åt, men ändå… Jag har filmen i gott minne när jag läser boken, så för mig erbjuds inga överraskningar, inga mer än ett antal svordomar och rasistiska kommentarer som jag med säkerhet vet saknas i den filmade versionen…

Så är du det minsta nyfiken på denna fantastiska resa i tiden är det filmen du skall titta på, boken kan du egentligen lämna därhän. Den är ett klent substitut för en mycket underhållande stund framför filmduken eller TV:n.

Så vad händer? Jo…

17-årige Marty McFly får ett telefonsamtal från traktens gamle original, en äldre man som många i staden betraktar som smått galen. Han är en uppfinnare vars många projekt sällan blir framgångsrika, men nu har han något nytt på gång. Kan Marty komma ut till parkeringen vid köpcentrumet klockan ett på natten?

Jovisst, Marty ställer upp och får veta att Doc Brown, uppfinnaren alltså, påstår sig ha konstruerat en tidsmaskin. En tuff sportbil av märket DeLorean skall när den når 140 km/h kunna färdas i tiden. Det är bara att ställa in siffrorna på rätt datum och accelerera så är man plötsligt där… I en annan tid.

Spännande, absolut, men det är ett litet problem rörande driften. Det krävs enorma mängder energi för att allt skall fungera,1,21 gigawatt närmare bestämt, och för att få fram det drivs bilen av plutonium, plutonium som uppfinnaren stulit av terrorister! När de dyker upp på parkeringen mitt i natten, med skjutvapen, tvingas Marty hoppa in i bilen och fly för livet.

Ena sekunden kör han på en asfalterad parkering, andra sekunden rusar han fram på en åker och kraschar mot en ladugårdsvägg. Bilens fart har passerat 140 km/h och Doc Browns uppfinning har visat sig fungera. Marty McFly har hamnat i 1955.

Här kommer han att stöta på sina blivande föräldrar, som här och nu är i hans egen ålder, och olyckligtvis kommer Marty att förhindra sina föräldrars första möte och blir därigenom själv föremålet för mammans tonårskärlek! Aj aj aj, det ser ut som att mötet mellan hans mor och far inte blir av och därmed kommer han själv kanske aldrig att bli till.

Marty måste snarast se till att mamma och pappa träffas och blir kära i varandra. Han måste para ihop dem på den kommande skoldansen och såklart försöka hitta ett sätt att ta sig tillbaka till sin egen tid, 1985. Men hur fixar man fram energi motsvarande 1,21 gigawatt någonstans 1955?

Ja, har du sett filmen vet du hur det hela slutar. Flera festliga situationer uppkommer och Martys sätt att manipulera historien för sin egen familj är inget annat än perfekt underhållning. Sällan eller aldrig har en resa i tiden skildrats så gulligt! Har du inte sett filmen än vet du vad du måste göra…

Filmmanuskriptet som utgör bakgrunden till denna bok skrevs av Robert Zemeckis och Bob Gale.